Η ταινία «Ένας Ήρωας» του Ασγκάρ Φαρχαντί θα εκπροσωπήσει το Ιράν στα Oscars 2022 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:56
21/10

Η ταινία «Ένας Ήρωας» του Ασγκάρ Φαρχαντί θα εκπροσωπήσει το Ιράν στα Oscars 2022

Μετά το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, η νέα ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί, που πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα στην Τελετή Έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, θα εκπροσωπήσει το Ιράν, στα Oscars 2022.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή Εκπροσώπησης του Ιρανικού Σινεμά, αποφάσισε να στείλει την ταινία «Ένας Ήρωας» του πολυβραβευμένου Ασγκάρ Φαρχαντί από Ιρανικής πλευράς στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στα Oscars του 2022 για την κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, μιας κατηγορίας που κέρδισε δυο φορές ο Φαρχαντί στο παρελθόν, για τις ταινίας «Ένας Χωρισμός» το 2012 και «Ο Εμποράκος» το 2017. 

«Εξαιτίας των περιορισμών και των νέων κανονισμών της Ακαδημίας Κινηματογράφων, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, οι εργασίας της επιτροπής ξεκίνησαν με 44 Ιρανικές ταινίες για να καταλήξουμε σε 3 από αυτές, οι οποίες ήταν το «Wasteland» του Αχμάντ Μπαχραμί, το «Bandar Band» της Μανιζέ Χικμάτ και το «A Hero» του Ασγκάρ Φαρχαντί. Τελικά, το εισιτήριο πήρε ο «Ήρωας» του Φαρχαντί». Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Ραέντ Φαριτζαντέ, γραμματέα της επιτροπής επιλογής της ταινίας. 

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός άντρα που στη διήμερη άδεια από τη φυλακή στην οποία βρίσκεται για ανεξόφλητα χρέη, θα προσπαθήσει να ξεπληρώσει εγκαίρως τον δανειστή του. Μια απερίσκεπτη κίνησή του θα προκαλέσει, ωστόσο, μια χιονοστιβάδα γεγονότων που θα κλονίσουν το στενότερο περιβάλλον του. 

Όπως είχε γράψει ο Λουκάς Κατσίκας, μετά τη προβολή της ταινίας, στο πρόσφατο (θερινό) φεστιβάλ των Καννών, «η ταινία είναι μια πικρή παραβολή για ένα σύγχρονο κόσμο γεμάτο γκρίζες ζώνες, έρμαιο της κουλτούρας των social media και της εμμονής με το φαίνεσθαι των πραγμάτων, όπου πλέον κάθε πράξη επιφέρει απροσδόκητες συνέπειες και η ηθική παραμένει μια εύθραυστη, ρευστή έννοια» και καταλήγει πως «ο δις βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, παραδίδει ένα πανίσχυρο δράμα, με την ένταση και το σασπένς γνήσιου θρίλερ, υπόδειγμα σεναριακής γραφής και σκηνοθετικής αποτελεσματικότητας, με φοβερή πρωταγωνιστική ερμηνεία του Αμίρ Ζαντίντι».