Αγγίζουν την κορυφή οι Ανέγγιχτοι! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
6:01
24/1

Αγγίζουν την κορυφή οι Ανέγγιχτοι!

Η αριστοκρατία συναντά το προλεταριάτο, ο εκλεπτυσμένος λόγος την αργκό, τα σινιέ κοστούμια τις φθηνές αθλητικές φόρμες, ο Βιβάλντι τους Earth, Wind and Fire, καθώς ο Φιλίπ, ένας παραπληγικός μεγαλοαστός, προσλαμβάνει ως βοηθό/νοσοκόμο του τον Ντρις, έναν νεαρό Γαλλοαφρικανό από τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Παρισιού που μόλις βγήκε από τη φυλακή.

Η αριστοκρατία συναντά το προλεταριάτο, ο εκλεπτυσμένος λόγος την αργκό, τα σινιέ κοστούμια τις φθηνές αθλητικές φόρμες, ο Βιβάλντι τους Earth, Wind and Fire, καθώς ο Φιλίπ, ένας παραπληγικός μεγαλοαστός, προσλαμβάνει ως βοηθό/νοσοκόμο του τον Ντρις, έναν νεαρό Γαλλοαφρικανό από τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Παρισιού που μόλις βγήκε από τη φυλακή. Δύο κόσμοι συγκρούονται μετωπικά, ταυτόχρονα μια βαθιά φιλία ανθεί αναπάντεχα στην ιλαροτραγωδία των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς «Les intouchables» («Οι ανέγγιχτοι») με πρωταγωνιστές τους Φρανσουά Κλιζέ και Ομάρ Σι. Αποτέλεσμα: 19,3 εκατομμύρια εισιτήρια στη Γαλλία μέχρι στιγμής. 'Η αλλιώς η τρίτη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία στα γαλλικά χρονικά μετά τον «Τιτανικό» και την επίσης εγχώρια κωμωδία «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι».

Το φιλμ σπάει επίσης ταμεία αυτές τις μέρες σε Βέλγιο, Ελβετία και Γερμανία. Ο χολιγουντιανός μεγαλοπαραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν, απασχολημένος τελευταία με την εμπορική και οσκαρική προώθηση μιας άλλης γαλλικής παραγωγής, του «The Αrtist», έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα αμερικανικής διανομής μαζί κι ενός πιθανού ριμέικ. Μ' αυτούς τους ρυθμούς και τα εχέγγυα, το «Les intouchables» θεωρείται βέβαιο πως θα εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα την παγκόσμια δημοτικότητα του γαλλόφωνου σινεμά το 2012. Σ' αυτό τουλάχιστον ευελπιστούν και οι υπεύθυνοι της Unifrance οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν για 14η συνεχόμενη χρονιά το «Ραντεβού με το γαλλικό σινεμά», εκδήλωση με στόχο τη διεθνή προώθηση του γαλλικού κινηματογράφου και καλεσμένους διανομείς και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Οχι ότι η γαλλική ταινία τα πήγε άσχημα στην παγκόσμια αγορά το 2011. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Unifrance, Αντουάν Ντε Κλεμόν - Τονέρ, 450 γαλλικά φιλμ προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε έναντι των 415 που είχαν προβληθεί το 2010, προσελκύοντας 65,7 εκατομμύρια θεατές, 10% πάνω από τα νούμερα του 2010. Εύλογα ανοδικές -κατά 19%- ήταν και οι εισπράξεις που έφθασαν τα 405 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Συγκρατημένη, ωστόσο, ήταν η αισιοδοξία του Ντε Κλεμόν - Τονέρ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Grand Hotel, καθώς μεγάλο μέρος των παραπάνω εισιτηρίων και εισπράξεων αφορούν αγγλόφωνες ταινίες εμπορικού προφίλ, στην παραγωγή των οποίων μονάχα εν μέρει συμμετέχει η Γαλλία.

Οπως και να 'χει, η Unifrance εξακολουθεί να αποτελεί ένα μοντέλο προώθησης εθνικής κινηματογραφίας, ίσως το πιο οργανωμένο στον πλανήτη μετά το Χόλιγουντ. Νέες πρωτοβουλίες της, όπως το διαδικτυακό Φεστιβάλ My French Film Festival ή η συνεργασία με μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες Video On Demand ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εικόνα του γαλλικού σινεμά παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ραντεβού με το γαλλικό σινεμά» πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο και η τελετή απονομής των Lumieres, των βραβείων που ψηφίζει ο ξένος Τύπος στη Γαλλία (κάτι αντίστοιχο των Χρυσών Σφαιρών). Το φετινό Lumiere Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το «The Αrtist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους.

Ρόμπυ Εκσιέλ