Το Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει το «Αποκάλυψη Τώρα: The Final Cut» στην Ελευσίνα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:32
21/7

Το Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει το «Αποκάλυψη Τώρα: The Final Cut» στην Ελευσίνα

Κάντε ηλεκτρονική προκράτηση Δελτίων Εισόδου και ενημερωθείτε για την δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης για την 4Κ ψηφιακή προβολή της αριστουργηματικής (και βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα) ταινίας «Αποκάλυψη Τώρα: The Final Cut» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, όπως δεν την είδατε και δεν την ακούσατε ποτέ. Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 21:15.

To Athens Open Air Film Festival, σε συνδιοργάνωση με την «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», σας προσκαλεί σε ένα τετραήμερο δρώμενο - κινηματογραφικό ταξίδι στην ιστορική Ελευσίνα, από τις 23 έως και τις 26 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για μια σειρά δωρεάν κινηματογραφικών προβολών, εμπνευσμένων από την ανεξερεύνητη τοπογραφία της Ελευσίνας, με γνώμονα το σινεμά ως εικαστική παρέμβαση και ως ανάδειξη ενός χώρου, ως εμπειρία και διάλογο με μια τοποθεσία. 

Πρόθεση του Athens Open Air Film Festival είναι η απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών σε site specific καλλιτεχνική δράση. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) προβολές σε πέντε τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, προσφέροντας μια εκ νέου «ανάγνωση» πέντε εκπληκτικών φιλμ.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου μια από τις πλέον μυθικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου θα προβληθεί στο ολοκαίνουργιο και τελειωτικό μοντάζ που ονειρευόταν ο δημιουργός της, με εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που έγινε για πρώτη φορά από το αρχικό νεγκατίφ της ταινίας. Το «Αποκάλυψη Τώρα: The Final Cut» του Φράνσις Φορντ Κόπολα «προσγειώνεται» εντυπωσιακά στην Ελευσίνα και πιο συγκεκριμένα στην υποβλητική τοποθεσία της παραθαλάσσιας Βλύχας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει, να ακούσει και κυρίως να βιώσει την επική ταινία όπως ποτέ άλλοτε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Παρακολουθώντας κανείς σήμερα το «Αποκάλυψη Τώρα» διαπιστώνει με θαυμασμό αλλά και θλίψη γιατί ένα τέτοιο φιλμ δε θα μπορούσε ποτέ να επαναληφθεί. Με φιλοδοξίες που ξεπερνούσαν κάθε ανθρώπινο μέτρο, παρασκήνιο γυρισμάτων που ξεπέρασε σε μύθο το ίδιο το φιλμ κι ένα μεγαλεπήβολο χαρακτήρα που χρειαζόταν την υπογραφή ενός ιδιοφυούς καλλιτέχνη όπως ο Μπράντο για να μη ξεφύγει από τον έλεγχο, η «Αποκάλυψη» αποτελεί μνημείο μιας σπουδαίας εποχής για το αμερικανικό σινεμά όπου η καλλιτεχνική δημιουργία ήταν συνυφασμένη με ένα αίσθημα υπέρβασης και διαρκούς ρίσκου.

Φορτωμένη φιλοσοφικά και μυθολογικά στοιχεία, με χαρακτήρες που φέρνουν πάνω τους μια νιτσεϊκή σφραγίδα υπεράνω καλού και κακού, η παραισθησιογόνος εποποιία του Κόπολα συναντά τη «ρωμαϊκή έρημο πόνου» που επικαλείται το «The End» των Doors στις ζούγκλες του Βιετνάμ, ανάμεσα σε παρανοϊκούς στρατηγούς που βομβαρδίζουν χωριά υπό τους ήχους των «Βαλκυρίων» και αόρατους εχθρούς που υποδέχονται τη δυτική επέμβαση με ακόντια και βέλη.

Σύντομα όμως η μυσταγωγική του όπερα ξεπερνά τα στεγανά της θεματικής και της γεωγραφίας της για να μελετήσει την επίδραση που έχει ο πόλεμος στο άτομο, την αναπόφευκτη σύγκρουση του πολιτισμένου κόσμου με τα πιο πρωτόγονα ένστικτά του, τη δυαδικότητα της ανθρώπινης υπόστασης ανάμεσα σε «αυτόν που αγαπά και αυτόν που σκοτώνει».

Όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα συμβολικό ταξίδι γνώσης, μια αντίστροφη πορεία στο χρόνο, που μεταφέρει τον θεατή στην παράνοια της μοντέρνας ιστορίας κατευθείαν στη λίθινη εποχή προκειμένου να τον φέρει αντιμέτωπο με τον αρχέγονο τρόμο που επικαλείται ο Κερτζ, τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης σε όλες της τις εκφάνσεις.

Στην ουσία όμως η ταινία του Κόπολα παραμένει με τα χρόνια μία μεγαλειώδης και υπέροχη τρέλα, μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας καλλιτέχνης έφτασε στο σημείο της απόλυτης σχεδόν ταύτισης με το αντικείμενό του. Η «Αποκάλυψη» παραμένει τρανή απόδειξη ότι μερικά από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στο χώρο της τέχνης ανήκουν στους μεγαλομανείς εκείνους που είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν τα πάντα στο όνομα ενός δον-κιχοτικού οράματος. Αυτοί είναι οι αληθινοί επαναστάτες... Λουκάς Κατσίκας

Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Σιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μάρλον Μπράντο, Λόρενς Φίσμπερν, Ντένις Χόπερ | Διάρκεια: 183’

Η μετάβαση των θεατών στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει αποκλειστικά με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρούν μπροστά από το Παλαιό Ελαιουργείο. 

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/y1ryeqGCT4f1Pe2g8

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την προβολή της ταινίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δωρεάν Μετακίνηση

Για τους/τις θεατές που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο για τις προβολές της Παρασκευής 23.7, Σαββάτου 24.7 και Δευτέρας 26.7 από την Αθήνα, το Athens Open Air Film Festival προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από το Σύνταγμα και θα επιστρέψουν σε αυτό μετά το πέρας της προβολής. Προκράτηση θέσεων για τη μετακίνησή σας μπορείτε να κάνετε εδώ:

Παρασκευή, 23 Ιουλίου: https://forms.gle/HwrDQns7PCGwQbho8

Οι ταινίες του προγράμματος

Παρασκευή 23 Ιουλίου | 21:15
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: THE FINAL CUT (APOCALYPSE NOW: THE FINAL CUT, 1979 / 2019) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Σάββατο 24 Ιουλίου | 21:15
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ - ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ (NOSFERATU- EINE SYMPHONIE DES GRAUENS, 1922) του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου

Συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ.

Κυριακή 25 Ιουλίου | 21:15
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ (THE PASSENGER, 1975) του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:00
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ, του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000)

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:30
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ (LE HAVRE, 2011) του Άκι Καουρισμάκι

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο του προγράμματος εδώ

Δελτία Εισόδου

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι:

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ονομαστικά ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν με ηλεκτρονική προκράτηση στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.

-  Θα τηρούνται αυστηρά οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Καλές μας προβολές!

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter.