Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σικάγο για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:00
27/10

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σικάγο για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου - με τις «ευλογίες» της Κέιτ Μπλάνσετ - συνεχίζουν την εξαιρετική φεστιβαλική πορεία τους μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στην Βενετία.

Μετά την ανακοίνωση πως η Κέιτ Μπλάνσετ, θα διατελέσει χρέη executive producer της ταινίας, αναλαμβάνοντας την προώθηση των Μήλων (Apples), στην Αμερική, και λίγο πριν ταξιδέψει στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα, τα Μήλα απέσπασαν το βραβείο σεναρίου, για τον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη, στο 56ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σικάγου, συνεχίζοντας τη λαμπρή πορεία τους στα διεθνή φεστιβάλ. 

Το σκεπτικό της επιτροπής και του φεστιβάλ για το βραβείο σεναρίου αναφέρει πως τα Μήλα "έχουν ένα σενάριο, δομημένο με έναν τρόπο τόσο ευγενικό, διαθέτοντας εντυπωσιακή οικονομία, και καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό κόσμο με ιδιόρρυθμους κανόνες, [...] και με έναν ήρωα που τόσο ιδεατά μεταμορφώνει ένα είδος ανώνυμου ανθρώπου σε έναν γεμάτο ζωή άνθρωπο".

Οκτώ χρόνια μετά την βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «KM» (συμμετοχές σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τα Ρότερνταμ, Παλμ Σπριγνκς, Σίδνει), ο Χρήστος Νίκου αφηγείται στα «Μήλα» ένα σουρεαλιστικό, αινιγματικό παραμύθι για την ταυτότητα. Ήρωάς του, ένας άνδρας που πάσχει από απώλεια μνήμης σε μια πόλη όπου ξαφνικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει αρχίσει να ξεχνά. 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.  

Βιογραφικό σκηνοθέτη 

Ο Χρήστος Νίκου αφού δεν σπούδασε κινηματογράφο, ξεκίνησε να δουλεύει σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Πρώτη εξ αυτών ήταν ο «Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου. Έπειτα ακολούθησαν επτά μεταξύ των οποίων και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» (Before Midnight) του Richard Linklater. Κάπου ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του μικρού μήκους ταινία, «KM». Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Μια ταινία που ξεκινάει το διεθνές ταξίδι της ως ταινία έναρξης του Οrizzonti στο φεστιβάλ Βενετίας. Ταυτόχρονα η ταινία του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και να εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα»). Επόμενο βήμα του η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.  

Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την Feelgood τον Νοέμβριο του 2020

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου 

Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης 

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski 

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης 

Πρωτότυπη μουσική: The Boy 

Casting: Σταύρος Ράπτης 

Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης 

Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης 

Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα 

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα 

Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου 

Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη  

Line producer: Σέβη Μώρου 

Βοηθοί παραγωγοί: Virginie Devesa, Jerome Duboz, Antoine Simkine 

Συμπαραγωγοί: Ales Pavlin, Andrej Stritof, Στέφανος Γκάνος, Σταύρος Ράπτης 

Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σμπιλίρης 

Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Άρης Ντάγιος, Mariusz Wlodarski, Χρήστος Νίκου 

Διεθνείς πωλήσεις: Alpha Violet, CAA 

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Boo Productions που στο βιογραφικό της βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες ταινίες (Κυνόδοντας, Attenberg) του ελληνικού κινηματογράφου της τελευταίας εικοσαετίας. Σε συμπαραγωγή με την πολωνική εταιρία Lava Films, την Musou Music Group, την σλοβένικη εταιρία Perfo Production και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Πολωνικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου, της ΕΡΤ, του ΕΚΟΜΕ και του Creative Europe Media Program. Τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η γαλλική εταιρία Alpha Violet και ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής CAA.