Ένας Νοτιοκορεάτης στη Βενετία: Ο Μπονγκ Τζουν Χο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ του 2021 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:11
18/1

Ένας Νοτιοκορεάτης στη Βενετία: Ο Μπονγκ Τζουν Χο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ του 2021

Δύο ημερολογιακά χρόνια μετά τα «Παράσιτα», ο σκηνοθέτης των πρωτοφανών ακαδημαϊκών επιδόσεων, εξακολουθεί να δημιουργεί ρεκόρ όντας ο πρώτος εκπρόσωπος της πατρίδας του που θα προεδρεύσει της 7μελούς κριτικής επιτροπής του ιστορικού φεστιβάλ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Από την 1 έως τις 11 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, σε μια εποχή που ελπίζει κανείς να έχει σημειωθεί μια συνολική πρόοδος και να έχουμε σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει την ζώσα πανδημία, θα διεξαχθεί το φεστιβάλ της Βενετίας. Και εκτός των άλλων και κατά παράδοση ωραίων, θα έχει κι έναν πρόεδρο στην κριτική επιτροπή του, που θα συνιστά το πρωτοφανές: Ένας Νοτιοκορεάτης θα αποβιβαστεί στην ωραιότερη πόλη του κόσμου ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του αρχαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Ο Μπονγκ Τζουν Χο, δύο ημερολογιακά χρόνια μετά την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες και τεσσάρων προσωπικών Οσκαρ στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο και Διεθνής Ταινία - όλα μαζί ένα ρεκόρ), ζει ένα συνεχιζόμενο όνειρο αναγνώρισης, που από μόνο του στην επιπόλαιη εποχή μας, σε ότι αφορά την καλλιτεχνική αναγνώριση, συνιστά μια μεγάλη επιτυχία. Από τις «Μνήμες Φόνων», το «Host» και το «Snowpiercer» μέχρι σήμερα, ο Χο γνωρίζει την επαναθέαση (ή την γνωριμία) και την αναγνώριση, ενίοτε και την αποθέωση, όντας ένα ζωντανό παράδειγμα του πως η τέχνη μπορεί να έχει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες ακόμα και στην γρήγορη εποχή μας.

«Το Φεστιβάλ της Βενετίας έχει μια μακρά, ποικίλη ιστορία και είναι τιμή μου να ενσωματωθώ σε αυτήν πανέμορφη κινηματογραφική παράδοση», λέει ο σηνοθέτης. «Ως πρόεδρος της επιτροπής - περισσότερο ακόμα, σαν χρόνιος σινεφίλ - είμαι έτοιμος να θαυμάσω και να χειροκροτήσω όλες τις μεγάλες ταινίες που θα επιλεγούν. Είμαι γεμάτος ελπίδα και ενθουσιασμό». 

Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ δηλώνει επιπρόσθετα: «Το πρώτο καλό νέο της 78ης διοργάνωσης είναι η αποδοχή της προεδρίας από τον Μπονγκ Τζουν Χο. Είμαστε απεριόριστα ευγνώμονες γι' αυτό, αφού θα φέρει την προσεκτική, διερευνητική σινεφιλία του στην υπηρεσία του φεστιβάλ. Είναι χαρά και τιμή να μπορούμε να μοιραστούμε τη στιγμή με τους αναριθμητους θαυμαστές του έργου του».

Ο Χο ως πρόεδρος της επιτροπής θα διαδεχθεί την Κέιτ Μπλάνσετ που πέρυσι χάρισε στο «Nomadland» τον Χρυσό Λέοντα και στην Βανέσα Κέρμπι (από τα «Θραύσματα μιας Γυναίκας») βραβείο της Καλύτερης Ερμηνείας.