Ετήσιο Τοπ-10 των Cahiers du Cinema: Que Σέρα, Σέρα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:36
2/12

Ετήσιο Τοπ-10 των Cahiers du Cinema: Que Σέρα, Σέρα

Άλλη μια τίμια 10άδα του γαλλικού περιοδικού που κάποτε άλλαζε την κριτική, με επιλογές τον Καταλανό δημιουργό, τον Σκολιμόφσκι («EO») και τον Χαμαγκούτσι («Ιστορίες Τύχης και Φαντασίας»). Κι επειδή είμαστε τα Cahiers, στην δεκάδα και το «Ούτε Καν» του Τζόρνταν Πιλ. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σε μια ημέρα γιορτής των λιστών, τα Τετράδια του Σινεμά, το περιοδικό του Μπαζέν, του Γκοντάρ και του Εστάς, η έκδοση που ξαναδιάβασε το σινεμά και άλλαξε την κριτική, έστω κι αν πια ο απόηχος είναι ασθενής στις νεότερες γενιές κριτικών, έβγαλε και αυτή, δίπλα στο 10ετές εγχείρημα του Sight & Sound, το τοπ-10 της για την χρονιά που φεύγει.

Όλες οι αγαπημένες συνήθειες της έκδοσης είναι παρούσες: ο Άλμπερτ Σέρα και το (άκαρπα) διαγωνισθέν στις Κάννες «Pacifiction» του είναι η ταινία της χρονιάς για το περιοδικό, η Ασία (Χονγκ-Σανγκ-σου και Χαμαγκούτσι, αλλά βέβαια όχι το...οσκαρικό), τα γαλλικά εγχώρια (Πατρισιά Μαζουί και Αλέν Ζιροντί) και βέβαια...the Americans με Λινκλέιτερ και Πολ Τόμας Άντερσον. Και φυσικά, «η ταινία που παίρνουμε επ' ώμου για να σας βάλουμε τα γυαλιά», που θα ήταν η κριτική χωρίς τους Μεσσίες της, το «Nope» του Τζόρνταν Πιλ. Ένα μειδίαμα οφείλει πάντοτε να συνοδεύει την λίστα των Cahiers, όχι κοροϊδευτικά φυσικά, αλλά με ένα κλείσιμο του ματιού για το πώς η πρωτοπορία με την επιμονή, συν τω χρόνω, περπατούν χέρι-χέρι. Μπορεί και για καλό.

Ιδού το tweet των χθεσινών αποκαλυπτηρίων:

Cahiers Top 10 pic.twitter.com/dvJ4CzPYKZ