Ιστορικό τιμητικό βραβείο για την Τζέιν Φόντα στην φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:47
27/1

Ιστορικό τιμητικό βραβείο για την Τζέιν Φόντα στην φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών

Το Βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ θα πάει, ίσως κάπως καθυστερημένα, στο εκ των ιερών τεράτων του αμερικανικού σινεμά, σε μια απονομή που φέτος θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η τελευταία μεγάλη ενός ιστορικού κινηματογραφικού ονόματος, μια από τις αναντίρρητα μεγαλύτερες Αμερικανίδες ηθοποιούς και μια ακτιβίστρια που άλλοτε ξεσήκωνε (και) μυριάδες αντιδράσεις και με τα χρόνια ενώνει την χολιγουντιανή (και όχι μόνο) συνείδηση, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στις Χρυσές Σφαίρες της 28ης Φεβρουαρίου.

«Η Χολιγουντιανή Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου είναι υπερήφανη παραδίδοντας το Βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ του 2021 στην Τζέιν Φόντα», ανακοινώνεται. «Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες η ευρύτητα του έργου της Τζέιν βαθαίνει από τον ακατάπαυστο ακτιβισμό της, χρησιμοποιώντας το όνομά της για να επισημάνει κάποια από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα του καιρού μας. Το αναμφισβήτητο ταλέντο της έχει αναγνωριστεί μέγιστα και, ενώ η επαγγελματική της ζωή έχει διανύσει μεγάλη απόσταση, η αφοσίωσή της στην αλλαγή έχει μείνει αταλάντευτη. Είναι τιμή μας η επιβράβευση των επιτευγμάτων της».

Η Φόντα έχει ήδη 7 Χρυσές Σφαίρες στην κατοχή της, με την πρώτη της βράβευση να πηγαίνει πίσω 59 ολόκληρα χρόνια. Είχε τότε βραβευθεί ως η πιο «υποσχόμενη νέα ηθοποιός» (μέσα έπεσαν), για το «Tall Story», την άλλη ταινία που είχε κάνει ο Άντονι Πέρκινς το 1960. Η πιο πρόσφατη βράβευσή της είναι στη «Νιότη» του Σορεντίνο, έξι χρόνια πριν. Βέβαια έχει κερδίσει και δύο Όσκαρ στην σπουδαία καριέρα της (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Καριέρα που, βέβαια, εξακολουθεί ακάματα - αυτή την εποχή στην σειρά του Netflix, «Grace and Frankie». 

Το άλλο ενδιαφέρον της επικείμενης βράβευσης είναι ότι συχνά το βραβείο αυτό είναι εφαλτήριο πολιτικού λόγου και δημοσιότητας. Η προοδευτικών αισθημάτων Φόντα δύσκολα θα χάσει την ευκαιρία να περπατήσει τον δρόμο των Στριπ και Γουίνφρεϊ που το 2017 και το 2018 αντίστοιχα δημιούργησαν ευτυχές σούσουρο με, αντίστοιχες αφορμές επίσης, το κατακεραύνωμα του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα του #metoo. Δύσκολα θα χάσει την ευκαιρία η Φόντα, που πρόσφατα κιόλας συνελήφθη (!) σε διαδήλωση για το Κλίμα, και κατά πάσα πιθανότητα καλά θα κάνει.