TV Paradiso; Ο Τζουζέπε Τορνατόρε κάνει τηλεοπτική σειρά το «Σινεμά ο Παράδεισος» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
20:08
1/8

TV Paradiso; Ο Τζουζέπε Τορνατόρε κάνει τηλεοπτική σειρά το «Σινεμά ο Παράδεισος»

Mια ταινία εντυπωμένη στο σινεφιλικό μας γονίδιο παίρνει κι αυτή τον δρόμο για τη μικρή οθόνη, σε μια σειρά που (τουλάχιστον) θα φέρει την υπογραφή του δημιουργού της.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Μην μας παρεξηγείτε, αρκετοί από εμάς ξεκινούμε να κλαίμε με το που ακούγονται οι πρώτες νότες του Μορικόνε στους τίτλους αρχής του «Σινεμά ο Παράδεισος». Η ταινία του Τορνατόρε είναι συνδεδεμένη με το σινεμά των καλύτερων μας χρόνων, έτσι απευθυνόμενη αλλά κι εντυπωμένη στο σινεφιλικό μας γονίδιο που είναι. Σαν τον Τοτό, αφήνουμε πάντα λίγα χρόνια να περάσουν προτού την επισκεφτούμε ξανά, γιατί για να (ξανα)βρεις τον τόπο σου, πρέπει πρώτα να σου λείψει. Και σαν τον  Τοτό βρισκόμαστε να παρακολουθούμε με τα μάτια υγρά κι ένα χαμόγελο πλατύ ένα νεαρό παιδί στη μεταπολεμική Ιταλία να ανακαλύπτει το σινεμά, τη ζωή, αλλά και τη ζωή μέσω του σινεμά.

Tα συναισθήματά μας απέναντι στην ανακοίνωση μιας τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στο «Σινεμά ο Παράδεισος» είναι ανάμεικτα. Ποιός θα χωρέσει στα παπούτσια του Νουαρέ; Θα χρησιμοποιήσουν τις παρτιτούρες του Μορικόνε; Κι αν σας βάλουμε να μας πείτε σειρές που βασίστηκαν σε κινηματογραφική ταινία και προέκυψαν της προκοπής, θα χρειαστούμε και δεύτερο χέρι για να μετρήσουμε ή θα φτάσουν τα δάχτυλα του πρώτου;  Από την άλλη, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της σειράς θα αναλάβει ο δημιουργός του εμβληματικού crowdpleaser, ο Τζουζέπε Τορνατόρε. Ο maestro Τορνατόρε έχει να κάνει ταινία μυθοπλασίας από το κάπως ατυχές «La Corrinspodenza» του 2016, οπότε δεν ξέρουμε σε τι φόρμα βρίσκεται, αν και το ντοκιμαντέρ του για τον Ένιο Μορικόνε, το «Ennio», σε κάνει να θες να πλακωθείς στις ταινίες και να ακούσεις δεκαπέντε σάουντρακ  – ακόμα περιμένουμε να το δούμε στη χώρα μας.

Κι έπειτα, έχει αλλάξει μεν πλήρως το τοπίο στον τρόπο (και τον τόπο) που βλέπουμε τις ταινίες, αλλά και πάλι δεν θα είναι παράξενο να παρακολουθείς μέσω της τηλεόρασης μια  σειρά που γιορτάζει τη συλλογική εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας; Όπως και να’χει, μια περιέργεια την έχουμε , παρά τις όποιες επιφυλάξεις μας. Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε έξι επεισόδια κι αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2023. Tο σχέδιο ανακοίνωσε ο παραγωγός της Μάρκο Μπελάρντι, ο οποίος ενημέρωσε ότι σχεδιάζει κι ένα ντοκιμαντέρ γύρω από το «Σινεμά ο Παράδεισος», για το οποίο ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια. Αναμένουμε.