Αφίσα και ημερομηνία κυκλοφορίας για το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:40
21/10

Αφίσα και ημερομηνία κυκλοφορίας για το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ επιστρέφει μετά από 6 χρόνια, συνεργάζεται με τον Γκάρι Όλντμαν και ακολουθεί τα χνάρια του «Πολίτη Κέιν».

Από τον Πάνο Γκένα

Ογδόντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο ανεξάντλητος «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς, ο «ροδανθός» του σινεμά, μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (και για τους περισσότερους Η καλύτερη), ενδέχεται να δικαιωθεί «έμμεσα» στα επερχόμενα Όσκαρ. Πώς προκύπτει το συμπέρασμα;

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ εμπνέεται από το παρασκήνιο της ταινίας και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το «Mank», ένα love letter ακραίας σινεφιλίας που αναδύει την ατμόσφαιρα του κλασικού Χόλιγουντ σε ευθεία αναφορά με το αριστούργημα του Γουέλς (με αποκορύφωμα το φινάλε). Τότε ο «Πολίτης Κέιν» είχε κερδίσει μόνο το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου (από 9 υποψηφιότητες), ενώ η ταινία του Φίντσερ - ειδικά μετά τις μετακινήσεις άλλων ταινιών λόγω πανδημίας - φαίνεται πως φέτος είναι το μόνο, ουσιαστικό φαβορί. Βλέποντας τα τρέιλερ, πάντως, φαντάζει αρκετά ειρωνικό πως μία ταινία για «ΤΗΝ ταινία» είναι παραγωγής ενός streaming κολοσσού. Ειδικά σε μία χρονιά που οι κινηματογραφικές αίθουσες αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Το Netflix πάντως, που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή της ταινίας, θα ακολουθήσει το παράδειγμα των «Ρόμα», «Ιρλανδού», «Ιστορίας Γάμου» κ.α. προβάλλοντας - κορονοϊού επιτρέποντος - την ταινία σε κινηματογραφικές αίθουσες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το «Mank» θα διανεμηθεί από την Odeon στις 19 Νοεμβρίου.

Δείτε στη συνέχεια τα δυο τρέιλερ της ταινίας και το εξαιρετικό, «μεθυστικό», vintage πόστερ που κυκλοφόρησε.

Ακολουθεί το πρωτότυπο άρθρο του cinemagazine.gr 

Τελειομανής σκηνοθέτης, εσχατολόγος της generation X και υπεύθυνος για μερικούς τίτλους - σταθμούς στο σύγχρονο αμερικανικό σινεμά όπως τα «Seven» (1995), «Fight Club» (1999), «Zodiac» (2007), ο δις υποψήφιος για Όσκαρ Ντέιβιντ Φίντσερ («Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «The Social Network»), επιστρέφει έξι χρόνια μετά το ειρωνικό, κοινωνικό σχόλιο του «Gone Girl». Επιτέλους!

Μπορεί το Netflix, που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή της ταινίας, να μην συμμετείχε σε κάποια από τα επερχόμενα Φεστιβάλ του φθινοπώρου (Βενετία, Νέα Υόρκη, Τορόντο), κυκλοφόρησε όμως τις πρώτες φωτογραφίες από το «Mank» συνοδευόμενες από μία μικρή σύνοψη:

«Το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930 επανεκτιμάται μέσα από το βλέμμα του δηκτικού, αλκοολικού σεναριογράφου Χέρμαν Τζ. Μάνκιεβιτς καθώς αγωνίζεται να ολοκληρώσει το σενάριο του "Πολίτη Κέιν" για τον Όρσον Γουέλς».

Σε μία πολύ δύσκολη σεζόν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, με την κινηματογραφική βιομηχανία να βρίσκεται σχεδόν σε παύση και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες να αλλάζουν συνεχώς ημερομηνίες εξόδου, το «Mank» θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο «κλειδώνοντας» σε μία οσκαρική ημερομηνία. 

Aφορμή για ένα σκοτεινό (τι άλλο;) κινηματογραφικό ταξίδι στο παρελθόν, το «Mank» θα εστιάζει στον Χέρμαν Μάνκιεβιτς, συν-σεναριογράφο του «Πολίτη Κέιν» (1941), του «Μάγου του Οζ» (1939) και αδελφού του σκηνοθέτη Τζόζεφ Μάνκιεβιτς («Όλα για την Εύα»). Η ταινία θα χρονογραφεί την πολυτάραχη σχέση των Γουέλς και Μάνκιεβιτς, αφού η διαμάχη τους για το ποιος είχε την αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο μεγιστάνας του Τύπου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ως πρότυπο για τον «Πολίτη Κέιν» ήταν θρυλική. Η απάντηση για ποιος είχε δίκιο εξαρτιόταν από το ποιον ρωτούσες, αλλά αξίζει να αναφερθεί πως ο πρώην συνέταιρος του Γουέλς, Τζον Χάουσμαν, και η κριτικός κινηματογράφου Πολίν Κέιλ υποστήριζαν τον Μάνκιεβιτς. Οι δυο τους πάντως, Μάνκιεβιτς και Γουέλς, κέρδισαν για τον «Πολίτη Κέιν» το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, το μοναδικό βραβείο που απέσπασε (και μάλιστα μέσω αποδοκιμασιών!) η ταινία που είχε προταθεί για 9 Όσκαρ. Στην εποχή της θεωρήθηκε φιλόδοξη αποτυχία, αλλά το πλήρωμα του χρόνου τη δικαίωσε ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (και για τους περισσότερους η καλύτερη).

Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο Έρικ Ροθ («Forrest Gump»), ο οποίος έχει δει την ταινία: «Είναι μία απίστευτη δουλειά. Έκανε ασπρόμαυρη ταινία του '30. Μοιάζει με ταινία του '30 και έχει την αίσθησή της. Έξι άνθρωποι μπορεί να την δουν, αλλά είναι εκπληκτική».

Το «Mank» όπως αντιλαμβάνεστε κινείται σε ένα ταιριαστό στη φιλμογραφία του Φίντσερ, πολύ φιλόδοξο πλαίσιο, και αποτελεί παραγωγή του Netflix, μόνιμο συνεργάτη του σκηνοθέτη τα τελευταία χρόνια μιας και η δημιουργική τους σύμπραξη σηματοδότησε την πρώτη παραγωγή της πλατφόρμας «House of Cards» και συνεχίστηκε με επιτυχία στα «Mindhunter» και «Love, Death & Robots». Το σενάριο φέρει την υπογραφή του πατέρα του Φίντσερ, Τζακ (γραμμένο πριν από τον θάνατό του το 2003) και στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε τον οσκαρούχο, Γκάρι Όλντμαν.

Απέναντί του θα βρεθεί ο Τομ Μπερκ, ο ταλαντούχος και πολύ εκφραστικός Άγγλος ηθοποιός που είδαμε πέρσι στο «The Souvenir» της Τζοάνα Χογκ (και πρωταγωνιστής του «Strike» που βασίζεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ) σε μία ερμηνευτική μονομαχία με τον Όλντμαν, μιας και θα υποδύεται τον θρυλικό σκηνοθέτη, ηθοποιό, σεναριογράφο και παραγωγό Όρσον Γουέλς.

 

Το καστ συμπληρώνουν η Αμάντα Σέιφριντ - ιδανικό πρόσωπο που μοιάζει σαν να βγήκε από τις εποχές του βωβού κινηματογράφου - που θα υποδυθεί την ηθοποιό Μάριον Ντέιβις, η Λίλι Κόλινς («Καθρέφτη,  Καθρεφτάκι Μου») στο ρόλο της Ρίτα Αλεξάντερ, γραμματέας του Μάνκιεβιτς, ο Τομ Πέλφρεϊ (του τηλεοπτικού «Iron Fist») ως Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και οι Τσαρλς Ντανς («Game of Thrones»), Άρλις Χάουαρντ («Full Metal Jacket»), Φέρντιναντ Κίνγκσλεϊ («Victoria»), Τζέιμι ΜακΣέιν («Gone Girl»), Τζόζεφ Κρος («Big Litlle Lies»), Σαμ Τρούτον («Τσερνόμπιλ»), Τόμπι Λέοναρντ Μουρ («John Wick») και Τάπενς Μίντλτον («Sense8»). Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος θα υπογράφουν τη μουσική, τη Διεύθυνση Φωτογραφίας ανέλαβε ο Έρικ Μέσερσμιντ του «Mindhunter» και το μοντάζ ο στενός συνεργάτης του Φίντσερ, Κερκ Μπάξτερ.

Tο «Mank» αποτελούσε επιθυμία του Φίντσερ ήδη από τον καιρό του «The Game» (με φημολογούμενο πρωταγωνιστή τον Κέβιν Σπέισι), αλλά το στούντιο δεν συμφωνούσε με την ιδέα του σκηνοθέτη για μία ασπρόμαυρη ταινία στο ύφος του «Πολίτη Κέιν». Διατηρώντας το σερί πολυαναμενόμενων ή/και βραβευμένων ταινιών όπως το «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, το «Mank» προφανώς και θα είναι το μεγάλο, φετινό, οσκαρικό στοίχημα του Netflix.

Το «Mank» θα προβληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Netflix και τον Νοέμβριο σε επιλεγμένες αίθουσες (με την ευχή να είναι ανοιχτές).