Ο Κιούμπρικ, ο Μάλικ και ο Νόλαν ενέπνευσαν την Κλόι Τζάο για το «Eternals» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
2:11
13/10

Ο Κιούμπρικ, ο Μάλικ και ο Νόλαν ενέπνευσαν την Κλόι Τζάο για το «Eternals»

Είναι ίσως η πλέον αναμενόμενη υπερηρωική ταινία της σαιζόν και η οσκαρούχα Κλόι Τζάο αποκαλύπτει τις επιρροές της για ένα φιλμ που δεν φανταζόταν ποτέ πως θα σκηνοθετούσε.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Θα είναι η ταινία που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της Τέταρτης Φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Ο λόγος για το «Eternals», που εκτός από ένα καστ που θα ενώσει την Αντζελίνα Τζολί και την Σάλμα Χάγιεκ, έχει την Κλόι Τζάο πίσω από την κάμερα.

Η νικήτρια της Χρυσής Αθηνάς για το «The Rider», αλλά και εκείνη που κατάφερε να κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας για τη «Χώρα των Νομάδων», η πολυλάλητη Κλόι Τζάο θα φέρει το «ανθρώπινο» στοιχείο στις υπερηρωικές περιπέτειες. Τουλάχιστον εκεί γέρνουν τα στοιχήματα.

Και να που τώρα, η Τζάο σε συνέντευξή της στο Fandago αποκαλύπτει εκείνους που την ενέπνευσαν, όταν είπε το «ναι» στην Marvel.

«Θαρρώ πως αποτίω φόρο τιμής σε πολλές ταινίες και δημιουργούς που με επηρέασαν για να φτιάξω αυτή την ταινία. Προσπάθησα να τους "επιτρέψω" να με εμπνεύσουν σε διαφορετικά μέρη της, γιατί η ταινία έχει διαφορετικά επίπεδα. Μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα. Μαζί με την ομάδα της Marvel, είδαμε ταινίες του Τέρενς Μάλικ, ειδικά το "Δέντρο της Ζωής" και τον "Άγνωστο Κόσμο". Επίσης είδαμε την "Επιστροφή" (σσ. "The Revenant") του Ινιαρίτου, αλλά και το "Interstellar". Ακόμα το "Blade Runner 2049", μια ταινία που λέγεται "Samsara", και προφανώς το "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος" του Κιούμπρκ ήταν πολύ σημαντικό για 'μάς. Αυτές ήταν οι ταινίες που βλέπαμε ξανά και ξανά, και φυσικά υπάρχουν τόσα πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μου που γύρισα για να κοιτάξω τώρα».



«Το Δέντρο της Ζωής», Τέρενς Μάλικ

Φανερή η κατεύθυνση που θέλει να δώσει η Τζάο τόσο στην ταινία της, όσο και στην Τέταρτη Φάση, αφού επίσημα αυτή είναι η επιλογή της Marvel για το νέο μεγάλο της κεφάλαιο, και δη μετά από μια περίοδο αγρανάπαυσης που οι περιορισμοί της καραντίνας, λόγω του Covid-19 κράτησαν μακριά τους θεατές από τις αίθουσες και ανάγκασαν τα στούντιο να επαναπρογραμματίσουν τις ταινίες τους.

Τα 7.000 χρόνια που θα φυλλομετρήσει το 2,5ωρο «Eternals» είναι σίγουρα μια πρόκληση και οι διαφορετικές ταινίες που αποτέλεσαν έμπνευση για την Τζάο έχουν μεταξύ τους ένα κοινό μονοπάτι. Τη φιλόδοξη διάθεση για κάτι «πολύ μεγάλο».

«Πιστέυω πως η Marvel δούλευε πάντα με εξαιρετικούς δημιουργούς, και γι’ αυτό οι ταινίες της είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αλλά πιστεύω πως για αυτή τη ταινία συγκεκριμένα, με προσέλαβαν, γιατί πιστεύουν πως η εμπειρία για τον θεατή πρέπει να είναι κάτι το μοναδικό, να καταλάβουν πως αυτοί οι υπερήρωες περιπλανώνονται στη γη εδώ και 7.000 χρόνια. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να πάρεις έναν δρόμο ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Οι κάμερες πρέπει να «πιάνουν» τη γη, οι κινήσεις να είναι φυσικές, τα πλάνα να κρατούν περισσότερο, […] κάπως έτσι όπως δουλέψαμε και στη "Χώρα των Νομάδων", είναι σαν να δίνεις στο κοινό τον χώρο και τον χρόνο για να ανακαλύψει τι υπάρχει μέσα στο κάδρο, και να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων και του χώρου μέσα στον οποίο κινούνται».

Φανταστείτε λοιπόν, γιατί αυτή η ταινία παραμένει μία από τις πλέον αναμενόμενες της χρονιάς.


«Interstellar», Κρίστοφερ Νόλαν