«Megalopolis»: Κι όμως το μεγάλο όνειρο του Φράνσις Φορντ Κόπολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:14
1/9

«Megalopolis»: Κι όμως το μεγάλο όνειρο του Φράνσις Φορντ Κόπολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα

O σπουδαίος αμερικανός δημιουργός έχει επιτέλους καλά νεά για το πρότζεκτ που προσπαθεί να υλοποιήσει εδώ και 40 περίπου χρόνια. 

Από τον Πάνο Γκένα

Υπάρχει ένα κινηματογραφικό όνειρο του Φράνσις Φορντ Κόπολα που δεν έχει σβήσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Στην καριέρα του, γεμάτη από τιτάνια φιλμ, ταινίες-παραγγελίες για να ξεπληρωθούν χρέη και προσπάθειες για ανεξάρτητο, πειραματικό σινεμά, υπάρχει κι ένα πρότζεκτ που δεν προχώρησε ποτέ, ίσως το διασημότερο unmade film, το «Megalopolis», βασισμένο σε ένα σενάριο που ο Κόπολα πρωτοέγραψε στα '80s έχοντας ως κύρια αισθητική και αφηγηματική επιρροή τα «Metropolis» του Φριτς Λανγκ και «Fountainhead» της Άιν Ραντ.

Σύμφωνα με αυτό, ένας αρχιτέκτονας οραματίζεται μια ουτοπική μορφή της Νέας Υόρκης και μάχεται με τον πολύ συντηρητικό δήμαρχο της πόλης. «Μία μάχη για το όραμα, το μέγεθος και το κέρδος που επηρεάζει  την κοινωνική διαστρωμάτωση: τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, τους ιδεαλιστές, τους πλούσιους και όλους όσους σχετίζονται μαζί τους», δήλωνει ο Κόπολα.

Στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του φιλμ, πολλοί αστέρες ακούστηκαν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, από τον Γουόρεν Μπίτι, τον Νίκολας Κέιτζ, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως τον Κέβιν Σπέισι και τη Μέριλ Στριπ. Ο Κόπολα ξεκίνησε για πρώτη φορά να φιλμάρει κάποιες βοηθητικές σκηνές που θα του έδιναν ώθηση για το ξεκίνημα, όμως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παράτησε εντελώς την προσπάθεια, καθώς η ταινία του θα περιείχε μια αντίστοιχη σκηνή καταστροφής ενώ ο ίδιος ήθελε να στραφεί σε μικρότερες και πιο ευέλικτες στο γύρισμά τους ταινίες. 

Όσοι γνωρίζουν όμως τον Κόπολα αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ το όνειρο του «Megalopolis». Πριν δυο χρόνια, σε μία εκδήλωση σχετικά με το ολοκαίνουργιο Final Cut του «Αποκάλυψη Τώρα», είχε εκμυστηρευτεί: «Ναι, σχεδιάζω μέσα στο 2019 να ξεκινήσω το φιλόδοξο σχέδιο που έχω να φτιάξω ένα μεγάλο φιλμ, βασισμένο σε όλα όσα έμαθα στην καριέρα μου από όταν ξεκίνησα στα 16 μου, ένα έπος το οποίο έχω ονομάσει Megalopolis. Είναι ασυνήθιστο. Θα είναι μια μεγάλη παραγωγή με μεγάλο καστ και θα είναι σαν μια σύνοψη όλων των προσπαθειών που έκανα μέσα στα χρόνια για να γυρίσω ταινίες με διαφορετικό στυλ, φτιάχνοντας εν τέλει κάτι που θεωρώ ως τη δική μου φωνή. Δεν είναι ακριβώς στη λογική των mainstream ταινιών που γυρίζονται σήμερα, αλλά σκοπεύω και κυρίως ενθαρρύνομαι να αρχίσω την παραγωγή φέτος».

Και να που τώρα,το Deadline αναφέρει πως ο Κόπολα έχει ξεκινήσει ήδη κουβέντες για την διανομή με τους/τις Κέιτ Μπλάνσετ, Όσκαρ Άιζακ, Μισέλ Φάιφερ, Γιον Βόιτ, Ζεντάγια, Φόρεστ Γουίτακερ και Τζέσικα Λανγκ. Μία ταινία με τίτλο Megalopolis, οφείλει άλλωστε και ένα mega-cast. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει προσωπικά μεγάλο μέρος της παραγωγής, συμμετέχοντας με περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. «Το κόνσεπτ είναι ένα ρωμαΐκό έπος στην παράδοση του Σέσιλ Μπ. ΝτεΜιλ» σχολιάζει.

Σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα, με την ελπίδα πως, έστω και αργά, ο Κόπολα θα πραγματοποιήσει το τελευταίο κινηματογραφικό του όνειρο.