Ο Ρίκι Τζερβέις θέλει, τα Όσκαρ δεν μπορούν - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:42
24/1

Ο Ρίκι Τζερβέις θέλει, τα Όσκαρ δεν μπορούν

Ο Άγγλος κωμικός, προωθώντας την 3η σεζόν του «After Life», απάντησε και στο ερώτημα αν θα παρουσίαζε τα φετινά Όσκαρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι ποιος θα παρουσιάσει τα φετινά Όσκαρ, που δύσκολα σώζονται πια από τις διαδοχικές πτώσεις της θεαματικότητας, ούτε εάν ο Ρίκι Τζερβέις θα τα παρουσίαζε. Το πρόβλημα είναι η άτυπη αλλά επίσημη απαγόρευση της κωμωδίας, η μεσαιωνική αδυναμία του κυρίως ρεύματος να δεχθεί σατιρικά βέλη, κριτική ή έστω και στοιχειώδη διακωμώδηση. Όταν το δίκιο φοβάται το γέλιο, τότε είμαστε υπό την ηγεμονία του Πατέρα Χόρχε στο «Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο, η σκέψη αποστειρώνεται, η συμπεριφορά αγκιστρώνεται στα δέοντα και η ελευθερία πονά. Κι ο περιορισμός έχει πάντα εντονότερα αντίθετα αποτελέσματα.

Στα του Τζερβέις όμως, ο κωμικός, που αντέχει (ακόμα) να λέει τη σατιρική γνώμη του και να βρίσκει δουλειά, μίλησε πρόσφατα σε εκπομπή του ABC προωθώντας το «After Life» του και ρωτήθηκε περί των παρουσιάσεων, των Χρυσών Σφαιρών (όπου άφησαν ιστορία οι παρουσίες του) και βέβαια των επικείμενων Όσκαρ που μετά από τρία χρόνια άνευ παρουσιαστή αποφάσισαν φέτος να «επιτρέψουν» την παρουσίαση. Θα χρειαστεί κάποια συγγραφική ιδιοφυία για να «περάσει» σοβαρό αστείο. Ή χαλκέντερο να αντέξει στον τουιτεράδικο απόηχο.

Ο Τζερβέις είναι και τα δύο, αλλά προφανώς δεν πρόκειται να βρίσκεται εκεί. Οι παρουσίες του στις Σφαίρες, και ειδικά η τελευταία του 2020, είναι γεγονότα του πολιτικότατου stand up, που τα Όσκαρ δεν θα άντεχαν ούτε τρία αστεία του. Ο ίδιος βέβαια θα λάτρευε να είναι εκεί, «αν με άφηναν να γράψω τα αστεία μου. Θα το έκανα και τζάμπα αν με άφηναν έτσι», ισχυρίζεται. Οι Σφαίρες, που μπορεί να διακωμωδούμε τις βραβεύσεις του (δικαίως ως ένα βαθμό) αλλά επέτρεπαν στον κωμικό όχι μόνο τα δικά του αστεία αλλά και να βγει χωρίς πρόβα (!) είναι άλλη υπόθεση. «Στα Όσκαρ δεν νομίζω θα μου επέτρεπαν ποτέ τόση ελευθερία. Και σωστά! Θα έπρεπε να τους είχε στρίψει!».

Πέρα από τον Ρίκι, που δεν θα τον δούμε στα Όσκαρ, η αλήθεια είναι ότι η Ακαδημία δεν έχει προοδεύσει και τόσο στην εύρεση του παρουσιαστή - μόλις δύο μήνες πριν την τελετή (27 Μαρτίου). Μια σκέψη είναι αυτή των πολλαπλών παρουσιαστών-ηθοποιών «Α λίστας» (και πολλοί έχουν ήδη αυτοπροταθεί), ενώ η Ακαδημία έχει ανοιχτό thread στο Τwitter προσκαλώντας feedback από τους φανς για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο παρουσιαστής. Κωμικά πράγματα.