Ο Μεγάλος Ερωτικός: Το σινεμά του Γιώργου Πανουσόπουλου στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:47
17/9

Ο Μεγάλος Ερωτικός: Το σινεμά του Γιώργου Πανουσόπουλου στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

Με αφορμή την προβολή της ολοκαίνουργιας ταινίας του, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επαναφέρει ολόκληρο το μαγευτικό σινεμά του Γιώργου Πανουσόπουλου στη μεγάλη οθόνη και θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα πλήρες αφιέρωμα στην φιλμογραφία και την καριέρα του.

Θα μπορούσε κανείς να ξεμπερδέψει με το κινηματογραφικό δαιμόνιο του Γιώργου Πανουσόπουλου γράφοντας ατέρμονους πανηγυρικούς για το γεγονός ότι αποτελεί σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη, η δεξιοτεχνία και η τεχνική κατάρτιση του οποίου δεν περιορίστηκε στις υποχρεώσεις ενός σκηνοθέτη αλλά διέπρεψε και στους τομείς της διεύθυνσης φωτογραφίας, της παραγωγής, του μοντάζ και του σεναρίου.

Υπάρχει, ωστόσο, κάτι μοναδικό με το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα δημιουργού, το οποίο δεν τοποθετείται εύκολα σε λέξεις. Κατοικεί στις λουσμένες από καλοκαιρινό φως και ποτισμένες με πόθο εικόνες του. Στις γεωγραφίες των συγκλονιστικών προσώπων και των έξοχα φωτογραφημένων κορμιών που αποτύπωσε ο φακός του. Σε μια σκηνοθεσία σωματική, διονυσιακή, παλλόμενη από ζωντάνια, που ξεπερνά την οθόνη για να διαπεράσει με την ενέργειά της καθένα θεατή χωριστά. Σε μια αδάμαστη νεανικότητα, η οποία διατρέχει ολόκληρο το έργο του Πανουσόπουλου, από το ξεκίνημά του μέχρι φέτος που με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε την πολυπόθητη επιστροφή του πίσω από την κάμερα, χάρη στο «Σε Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει». Και βέβαια σε έναν ευλογημένο ερωτισμό, μια κατατεθειμένη λαγνεία που βοήθησε το εγχώριο σινεμά να αφήσει τις αναστολές του και να παραδοθεί σε έναν αισθησιασμό μοναδικό στα χρονικά του.

Για να το πούμε πιο απλά, ο Γιώργος Πανουσοπουλος αποτελεί κορυφαίο κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο που αγαπάμε και που θέλουμε εσαεί να αποθεώνουμε. Ένα μικρό μέρος του θαυμασμού και της εκτίμησής μας για τον δημιουργό των «Απέναντι» και της «Μανίας» χωρά στο πλήρες αφιέρωμα που ετοίμασε προς τιμήν του το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Λουκάς Κατσίκας

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τις ταινίες του αφιερώματος

Ταξείδι του Μέλιτος (1979)
Προβολή:
21/9/18, 17:45, Άστορ

Ζευγάρι συνταξιούχων έρχεται για εικοστή χρονιά να κάνει διακοπές στη λουτρόπολη του Καϊάφα, επαναλαμβάνοντας την ίδια ρουτίνα και συναντώντας ξανά παλιούς φίλους. Μόνο που το φετινό καλοκαίρι θα ξυπνήσει δυνατά πάθη στους ηλικιωμένους παραθεριστές. Το πέρασμα του χρόνου, η απατηλή νιότη, η ζωοποιός ερωτική επιθυμία, η βεβαιότητα του θανάτου, σε ένα από τα ωραιότερα ντεμπούτα του ελληνικού σινεμά, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Παρουσία Συντελεστών.

Οι Απέναντι (1981)
Προβολή: 25/9/18, 19:00, Ideal

Φοιτητής αναπτύσσει ερωτική εμμονή με μια άγνωστη που μένει στην απέναντι πολυκατοικία την οποία παρακολουθεί κάθε μέρα με τηλεσκόπιο. Το αθηναϊκό καλοκαίρι, η νεανική κουλτούρα του ‘80, μια πόλη χτισμένη πάνω σε ανώνυμα πάθη, ο έρωτας ως πορεία αυτογνωσίας, σε μια ταινία ορόσημο και φετίχ του ελληνικού σινεμά. Τιμητική προβολή, παρουσία συντελεστών.

Μανία (1985)
Προβολή: 
24/9/18, 18:00, Άστορ

Σκηνοθετικό επίτευγμα, κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει κανείς να (ξανα)δεί σε μεγάλη οθόνη, η μαγική μετατροπή μιας μοντέρνας γυναίκας της μεγαλούπολης σε ασυγκράτητο στοιχείο της φύσης, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας της στον Εθνικό Κήπο, παίρνει στα χέρια του Πανουσόπουλου τη μορφή ενός βίαια διονυσιακού τραγουδιού πάνω στην εξέγερση των αρχέγονων ανθρωπίνων ενστίκτων. Αξέχαστη ερμηνευτική δύναμη ο Άρης Ρέτσος, μοναδική η μουσική υπόκρουση του Νίκου Ξυδάκη. Παρουσία συντελεστών.

Μ' Αγαπάς; (1988)
Προβολή: 
26/9/18, 18:00, Odeon Όπερα 1

Με έναν ευφορικό ύμνο στον αδιαπραγμάτευτο πόθο και τη ζωογόνο δύναμη του σεξ, ο Γιώργος Πανουσόπουλος δωρίζει στο ελληνικό σινεμά μια από τις πιο ερωτικές και ερεθιστικές δημιουργίες του. Αξιοζήλευτο επιτελείο ηθοποιών, σκηνοθεσία που μεθάει από καλοκαιρινό φως και αισθησιασμό, ιστορίες δοσμένες με χιούμορ και ηδονισμό, τρυφερή μουσική υπόκρουση από τους Χειμερινούς Κολυμβητές και υποψηφιότητα για Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας. Παρουσία συντελεστών.

Ελεύθερη Κατάδυση (1995)
Προβολή: 
28/9/18, 18:00, Odeon Όπερα 1

Η επιστροφή του Λευτέρη στο νησί φουντώνει το εφηβικό πάθος του για την παντρεμένη Όλγα, την ώρα που μια νεοφερμένη νεαρή αρχίζει να τον διεκδικεί. Καραμπέτη, Συσσοβίτης και Χριστοδουλίδου συνθέτουν ένα πυρωμένο ερωτικό τρίγωνο του ελληνικού σινεμά, που καταδύεται σαν μοντέρνα τραγωδία στα μυστικά ξεχασμένων ναυαγίων. Παρουσία συντελεστών.

Μια Μέρα τη Νύχτα (2001)
Προβολή: 
29/9/18, 17:45, Odeon Όπερα 1

Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα στην Αθήνα, ένα εξάχρονο αγόρι το σκάει από το σπίτι του και περιπλανιέται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Γύρω του συναντιούνται εννέα διαφορετικές ιστορίες, άλλες κωμικές, άλλες γλυκόπικρες, άλλες ερωτικές, όλες κομμάτια μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται. Σκηνοθεσία και σενάριο έξω καρδιά, σινεμά παρεΐστικο και αυθόρμητο και οι Μπέτυ Λιβανού, Ηλίας Λογοθέτης, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέκος Αλεξανδράκης να ηγούνται ενός πολυφωνικού επιτελείου ηθοποιών το οποίο αυτοσχεδιάζει απολαυστικά μπροστά στην κάμερα. Παρουσία συντελεστών.

Tεστοστερόνη (2004)
Προβολή: 
30/9/18, 18:00, Ideal

 

Σε ένα διάλειμμα από τη θητεία του, ένας ναύτης καταλήγει σε ένα μυστηριωδώς έρημο από άντρες νησί και σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι θηλυκές υπάρξεις της περιοχής, ανεξαρτήτου ηλικίας, σκοπεύουν να τον ξεζουμίσουν σεξουαλικά. Η απόλυτη αντρική φαντασίωση μετατρέπεται σε εφιάλτη και ο Γιώργος Πανουσόπουλος διασκεδάζει αφάνταστα με ένα τολμηρό και φελινικών εμπνεύσεων ερωτικό παιχνίδι αντιστροφής των ρόλων. Παρουσία συντελεστών.

Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει (2018)
Προβολή: 
20/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Χωρίς δρόμους, χωρίς λεφτά, χωρίς τράπεζες! Το Αρμενάκι είναι αναμφίβολα ένας αιγαιοπελαγίτικος παράδεισος θυμόσοφων, ερωτοτροπούντων, γλεντζέδων, που θα ξελογιάσει έναν Γάλλο ευρωβουλευτή και μια Ελληνίδα οικονομολόγο. Ο Πανουσόπουλος επιστρέφει με μια κωμωδία γεμάτη καλοκαίρι, υγιή τρέλα, έρωτα και πάθος για τη ζωή. Παρουσία συντελεστών.

Το αφιέρωμα συμπληρώνουν ειδικές προβολές των εξαιρετικών διαφημιστικών σποτ του Γιώργου Πανουσόπουλου και δυο ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη, τα «Τοπία της Σιωπής: Γιωργος Πανουσοπουλος - Σπαράγματα της Τρίτης Ηλικίας» και το «Σκιές στο Φως: Γιώργος Πανουσόπουλος», που θα προβληθούν μαζί (συνολική διάρκεια 104') το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό 2. Το αρχείο των φιλμ παραχωρήθηκε από την ΕΡΤ Α.Ε.

Τοπία της Σιωπής: Γιωργος Πανουσοπουλος - Σπαράγματα της Τρίτης Ηλικίας
Τριάντα χρόνια αφότου ολοκλήρωσε το «Ταξείδι του Μέλιτος», ο Γιώργος Πανουσόπουλος επιστρέφει στα Λουτρά του Καϊάφα όπου έγιναν τα γυρίσματα. Σπανιότατο υλικό αρχείου και συνεντεύξεις όλων των συντελεστών συμπληρώνουν ένα πολύτιμο οδοιπορικό μνήμης. Παρουσία συντελεστών.

Σκιές στο Φως: Γιώργος Πανουσόπουλος
Προτού αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά ο Γιώργος Πανουσόπουλος υπήρξε ένας εξίσου κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας. Αυτή είναι η ιστορία της παράλληλης καριέρας του. Παρουσία Συντελεστών.