Ένας Γκοντάρ ακόμα; Φήμες ότι το «Scenario» είχε ολοκληρωθεί - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:29
18/10

Ένας Γκοντάρ ακόμα; Φήμες ότι το «Scenario» είχε ολοκληρωθεί

Οι καλλιτέχνες ζουν κι αφ΄ότου φύγουν. Στην περίπτωση του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, αναμενόμενα ίσως, παραδίδουν ακόμα και νέες ταινίες. Στις επόμενες Κάννες, ίσως;

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γκοντάρ δούλευε συνεχώς πάνω σε σχέδια. Πολλά, αναπόφευκτα, θα έμεναν ανολοκλήρωτα, πολλά δεν θα ήθελε ο ίδιος να δημοσιεύσει. Μετά το «Image Book» του 2018 η αλήθεια είναι ότι φαινόταν να έχει σιγήσει. Και ο θάνατος, όσο και να το κάνεις (άσε που εξακολουθεί να ακούγεται σαν αφύσικο τσιτάτο ότι ο Γκοντάρ πέθανε), έβαλε μια τελεία. Ωστόσο τώρα έχουμε μια νύξη ότι τα πράγματα ίσως δεν είναι έτσι. Λογικό...

Η Μιτρά Φαραχανί, λοιπόν, παραγωγός της ταινίας του 2018, αναφέρεται από το ΜΟΜΑ ως παραγωγός της «επικείμενης ταινίας» του Γκοντάρ, «Scenario». Αυτή είναι νύξη.

Γνωρίζουμε ότι ο Γκοντάρ δούλευε, σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη, Φαμπρίς Αρανιό, δύο σχέδια, με τίτλους «Funny Wars» και, σωστά σκεφτήκατε, «Scenario». To πρώτο είναι μια συλλογή γυρισμάτων σε 35, 16 και 8 χιλιοστά, το πρώτο ασπρόμαυρο, τα άλλα δύο έγχρωμα, ενώ το «Scenario» είναι γυρισμένο σε βίντεο με κάποιες εικόνες από Super-8. Σύμφωνα με τον Αρανιό ο Γκοντάρ ήταν σε φάση επανόδου στις ρίζες, έλεγε να κάνει κάτι στη λογική του «La Jetee» του Μαρκέρ.

Μπορεί να είναι έτοιμο; Μπορεί ο Γκοντάρ να έκανε μια τέτοια κίνηση πνευματικής διαθήκης, να άφησε ένα «γκονταρικό αστείο» μιας νέας, μεταθανάτιας, ταινίας; Αν ναι, ίσως οι επόμενες Κάννες έχουν έναν λόγο να πανηγυρίσουν. Αν όμως είναι ημιτελής, δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορούσε να την επεξεργαστεί όπως ο JLG. Ας περιμένουμε, ελπίζοντας σε ένα τελευταίο κόλπο. Είναι κι αυτό μια μορφή δώρου και ελπίδας.