Χρυσές Σφαίρες 2021: Νικητές, εκπλήξεις, Τζέιν Φόντα και παραλειπόμενα μιας ασυνήθιστης τελετής - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
23:47
28/2

Χρυσές Σφαίρες 2021: Νικητές, εκπλήξεις, Τζέιν Φόντα και παραλειπόμενα μιας ασυνήθιστης τελετής

Δικαίωση της Κλόι Τζάο (και των Νυχτών Πρεμιέρας!), μεγάλη ήττα Φίντσερ και «Mank», επικράτηση του Netflix και συμπεριληπτική λογική που δεν αφήνει, λέμε τώρα, παραπονεμένους. Αυτές είναι οι Χρυσές Σφαίρες της εποχής της πανδημίας. 

Από τον Χρήστο Πολίτη

Λέμε πως κάθε χρόνο οι Χρυσές Σφαίρες δίνουν τον τόνο και ανοίγουν τον δρόμο για τα Όσκαρ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το φεστιβάλ Βενετίας, αλλά φέτος, με τις μισές ταινίες να αναβάλλουν τη διανομή τους, άλλες να βρίσκουν καταφύγιο εύλογα σε πλατφόρμες, πολλά φεστιβάλ να βρίσκουν online μονοπάτια, είναι ομολογουμένως μια διαφορετική χρονιά. (Πάγια και πρωτίστως βέβαια οι δύο θεσμοί απέχουν ωκεανούς με τις Σφαίρες να έχουν 87 μέλη και τα Όσκαρ να έχουν περί τις 10.000!)

Όχι πως αυτό επηρέασε τις Χρυσές Σφαίρες. Αυτές δεν επηρεαζονται τόσο εύκολα, και γι΄αυτό και φέτος προσπάθησαν να διατήρησουν το glam fun χαρακτήρα τους σε μια υβριδική διαδικτυακή βραδια που είχε τους διάσημους σταρς που ήθελε, τα προβλήματα επικοινωνίας που δεν ήθελε, τις «εκπλήξεις» που άφησαν άφωνους νικητές, ηττημένους και κοινό, και όλα καλά, με το Netflix να παίρνει κεφάλι με 10 Χρυσές Σφαίρες στο παλμαρέ του.

Σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, με ελάχιστα τραπέζια και ελάχιστους παρευρισκόμενους, και με τους απονεμητές να βγαίνουν και να ανακοινώνουν τους νικητές που βρισκόταν άπαντες στα σπίτια τους και έβγαζαν τους λόγους μέσω Zoom, κύλησε η τρίωρη βραδιά, ένας μάλλον προπομπός και για την απονομή των Όσκαρ, τον προσεχή Απρίλιο.

Ο φετινός... «Ιρλανδός» είναι το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ, αφού με παραγωγή Netflix και έξι αβανταδόρικες υποψηφιότητες, έφυγε με άδεια χέρια, και ίσως έτσι αποδυναμώνει την παρουσία του στα Όσκαρ. Κάτι που δεν θα συμβεί μάλλον στο «Nomadland» της Κλόι Τζάο. Η ταινία που καρπώθηκε τον φετινό Χρυσό Λέοντα -και προβλήθηκε ως ταινία έναρξης στο περασμένο 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας- κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και η Τζάο έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που έχει κερδίσει στη κατηγορία ταινίας και η μόλις δεύτερη στη κατηγορία σκηνοθεσίας (πίσω πάντα από την πρωτοπόρο Μπάρμπρα Στρέιζαντ), αλλά η πρώτη μη λευκή. Είναι επίσης ο μόλις δεύτερος νικητής ασιατικής καταγωγής - μετά τον Άνγκ Λι.

Εκεί που τα προγνωστικά έδιναν τον Σάσα Μπάρον Κόεν νικητή για την ερμηνεία του στη «Δίκη των 7 του Σικάγο» του Άαρον Σόρκιν -που έφυγε με το βραβείο Σεναρίου-, εκείνος «έπαιξε μπάλα» στο γήπεδο του «Μπόρατ 2», που έφυγε νικητής στην κατηγορία της Καλύτερης Κωμωδίας και της Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Κωμωδία για τον ίδιο.

Εκείνο το βραβείο που εύλογα δεν περίμενε κανείς ήταν αυτό της Τζόνι Φόστερ για την ερμηνεία της στον «Μαυριτανό», που εξοστράκισε τις Όλιβια Κόλμαν (ήρθε για δύο, δεν πήρε κανένα) και Γκλεν Kλόουζ. Η έτερη μεγάλη ανατροπή, και μάλλον όχι θετική έκπληξη, το βραβείο της Όντρα Ντέι για το «ΗΠΑ Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ», που άφησε στην άκρη την Φράνσις Μακ Ντόρμαντ για το «Nomadland» και την Κάρεϊ Μάλιγκαν για το «Promising Young Woman».

Το «Soul» της Pixar, εύλογα και αναμενόμενα, επικράτησε στη κατηγορία της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων αλλά και την κατηγορία καλύτερης μουσικής (για το υπέροχο jazz score του Γιαν Μπατίστ και των Trent Reznor & Atticus Ross), μιας κατηγορίας που έχει παράδοση να πηγαίνει πακέτο. 

H αγέρωχη Τζέιν Φόντα έδωσε ζωή στην απονομή, κάπου στη μέση της βραδιάς, μίλησε για την ανάγκη της απλότητας σε μια βιομηχανία σαν εκείνη του σινεμά, με τα πιο «απλά» και δυνατά λόγια, προτρέποντας όλους να «νιώσουν ηγέτες», δίπλα σε ανθρώπους που την τίμησαν, από τη Μέριλ Στριπ, την Μπρι Λάρσον, τον Τομ Χανκς και την Όπρα Γουίνφρει. 

Δεν ήταν όμως το μοναδικό τιμητικό βραβείο, αφού ένα έτερο απονεμήθηκε στον θρυλικό τηλεοπτικό σεναριογράφο και παραγωγό, Νόρμαν Λιρ («All in the Family», «The Jeffersons»).

Από την άλλη, το «Minari» καρπώθηκε τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας και άφησε (λογικά) δεύτερο το «Another Round» του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Και αυτό γιατί δεν θα έχει κανένα «Minari» να το απειλεί, αφού οι Σφαίρες δεν του επέτρεψαν την υποψηφιότητα σε άλλες (μεγάλες) κατηγορίες, λόγω κορεάτικης γλώσσας, αν και πλήρως αμερικανικής παραγωγής. Και είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε σε σχέση με τη δυναμική που έχει και αν θα είναι ικανή να ανακόψει τη πορεία του «Nomadland», όταν αυτά έρθουν αντιμέτωπα.

Στα τηλεοπτικά στρατόπεδα, αν και το «The Crown» επικράτησε με 4 βραβεία, άφησε εκτός την Ολίβια Κόλμαν, αφού το βραβείο δραματικής γυναικείας ερμηνείας πήγε στην Έμα Κορίν για το ρόλο της ως πριγκίπισσα Νταϊάνα, ενώ το «Γκαμπί της Βασίλισσας» -«σειρά της καραντίνας», όπως πολλοί χαρακτήρισαν- έφυγε με 2 βραβεία (καλύτερης μίνι σειράς και ερμηνείας για την Άνια Τέιλορ Τζόι).

Αν τα καλοκοιτάξεις, βολεύτηκαν οι περισσότεροι. Είχαμε έγχρωμη παρουσία, είχαμε ανατροπές που κανείς δεν περίμενε, συνολικά 11 ταινίες βραβεύτηκαν σε σύνολο 14 κινηματογραφικών κατηγοριών και ίσως κλειδώνει κοντά και στο Όσκαρ, η βράβευση του Τσάντγουικ Μπόουζμαν για τη «Θρυλική Μα Ρέινι», που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, που είπε πως ο Μπόουζμαν θα «ευχαριστούσε τον Θεό, τους γονείς του, αλλά και τους προγόνους του για την καθοδήγηση και τις θυσίες τους» σε μια από τις συγκινητικά φορτισμένες στιγμές της βραδιάς. 

Η απονομή, με παρουσιάστριες τις Τίνα Φέι και Έιμι Πόλερ να προσπαθούν να καλύψουν την όποια απόσταση από μακριά, μπορεί κάλλιστα να συνοψιστεί και σε μια ατάκα για τον τελευταίο θόρυβο περί πλειοψηφίας λευκών ψηφοφόρων στους κύκλους των Ξένων Ανταποκριτών, που ακούστηκε από τους Στέρλινγκ Μπράουν και Σούζαν Κελέτσι Γουάτσον: «It's good to be black in Globes» για να το διορθώσουν λίγο αργότερα σε «Oh sorry, back in Globes»! Περί άλλων σκανδάλων, η Έλεν Χοενί, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, αναγνώρισε πως «πρέπει να υπάρχουν και μαύροι δημοσιογράφοι στην λίστα των ψηφοφόρων», ενώ ο Πρόεδρος Άλι Σαρ ελπίζει σε ένα συμπεριληπτικό μέλλον. 

Είδαμε από τον πρόσφατα μπαμπά Χοακίν Φίνιξ και τον Μάικλ Ντάγκλας μέχρι τη Λόρα Λίνεϊ, τον Κέβιν Μπέικον και την Ακουαφίνα μεταξύ άλλων να δίνουν βραβεία, αλλά ας τα δούμε με μια μικρή χρονική αναδρομή.

Στην αρχή, η Πόλερ και η Φέι έχοντας ένα χέρι ανάμεσά τους, προσπάθησαν να καλύψουν την απόσταση ανάμεσα στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη που τις χώριζε, ύστερα οι υποψήφιοι ανα πεντάδες άκουγαν τον νικητή και από την βολή του σπιτού τους (ή του οπουδήποτέ τους) έβγαζαν τον λόγο τους, σε κάποιες αμήχανες στιγμές για κάποιους, με τη τεχνολογία να τους προδίδει.

Κάπου στη μέση της βραδιάς, τρεις δημοσιογράφοι της Ένωσης προσπαθούν να δικαιολογήσουν την μη παρουσία μαύρων ψηφοφόρων, λέγοντας πως «υπάρχουν Γερμανοί, Τούρκοι και Ινδοί ανάμεσα στους 87 (!) και αυτό θα είναι μια αρχή για να το διορθώσουν». Κι ύστερα διαφημίσεις. Τόσο εύκολα λύνονται τα ζητήματα. Και κάποιοι σκόρπιοι βραβευμένοι, όπως ο Σάσα Μπάρον Κόεν που «χαιρέτισε όλα τα λευκά μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών».

Ύστερα είχαμε τον Μπεν Στίλερ επί σκηνής να παρουσιάζει μια Χρυσή Σφαίρα ως ένα banana bread, ομολογουμένως το φαγητό που οι περισσότεροι δοκίμασαν να φτιάξουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Σάρα Πόλσον και η Έμα Κορίν μας σύστησαν τα κατοικίδιά τους και η Τζόντι Φόστερ πανηγύρισε το βραβείο της, φορώντας τις πυζάμες της. Ήταν σίγουρα μια σπιτική απονομή και το απέδειξαν (και το χάρηκαν) άπαντες.

Ας ευχηθούμε και του χρόνου και ας κρατήσουμε, την πιο-χαρούμενη-δεν-έχει αντίδραση του Τζος Ο' Κόνορ όταν του ανακοινώθηκε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας σε Δραματική Σειρά, αλλά και τα λόγια της μεγάλης νικήτριας, Κλόι Τζάο, που αφιέρωσε το βραβείο για το «Nomadland» σε όλους εκείνους που κάποια στιγμή βρέθηκαν σε ένα παρόμοιο πανέμορφο και δύσκολο σημείο στη ζωή τους». 

Αυτοί είναι οι φετινοί νικητές των Χρυσών Σφαιρών:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Ο Πατέρας»
«Μανκ»
«Nomadland»
«Promising Young Woman»
«Η Δίκη των 7 του Σικάγου»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
«Μπόρατ 2»
«Χάμιλτον»
«Palm Springs»
«Music»
«The Prom»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Έμεραλντ Φένελ, «Promising Young Woman»
Ντέιβιντ Φίντσερ, «Μανκ»
Ρετζίνα Κινγκ, «Μια Νύχτα στο Μαϊάμι»
Άαρον Σόρκιν, «Η Δίκη των 7 του Σικάγου»
Κλόι Τζάο, «Nomadland»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Ριζ Αχμέντ, «Ήχος από Μέταλλο»
Τσάντγουικ Μπόουζμαν, «Η Θρυλική Μα Ρέινι»
Άντονι Χόπκινς, «Ο Πατέρας»
Γκάρι Όλντμαν, «Μανκ» 
Ταχάρ Ραχίμ, «Ο Μαυριτανός»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Σάσα Μπάρον Κοέν, «Μπόρατ 2»
Τζέιμς Κορντέν, «The Prom»
Λιν Μανουέλ-Μιράντα, «Χάμιλτον»
Ντεβ Πατέλ, «Ο Διαφορετικός Κύριος Κόπερφιλντ»
Άντι Σαμπεργκ, «Palm Springs»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Βαϊόλα Ντέιβις, «Η Θρυλική Μα Ρέινι»
Όντρα Ντέι, «The United States vs. Billie Holiday»
Βανέσα Κίρμπι, «Θραύσματα μιας Γυναίκας»
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, «Nomadland»
Κάρεϊ Μάλιγκαν, «Promising Young Woman»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Μαρία Μπακάλοβα, «Μπόρατ 2»
Τζένιφερ Χάντσον, «Music»
Μισέλ Φάιφερ, «French Exit»
Ρόζαμουντ Πάικ, «I Care a Lot»
Άνια Τέιλορ Τζόι, «Έμμα»

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Σάσα Μπάρον Κόεν, «Η Δίκη των 7 του Σικάγου»
Ντάνιελ Καλούγια, «Judas and the Black Messiah»
Τζάρεντ Λέτο, «Little Things»
Μπιλ Μάρεϊ, «On the Rocks»
Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, «Μια Νύχτα στο Μαιάμι»

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γκλεν Κλόουζ, «Το Τραγούδι του Χιλμπίλη»
Ολίβια Κόλμαν, «Ο Πατέρας»
Τζόντι Φόστερ, «Ο Μαυριτανός»
Αμάντα Σέιφριντ, «Μανκ»
Έλενα Ζένγκελ, «News of the World»

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
«Promising Young Woman»
«Μανκ»
«Η Δίκη των 7 του Σικάγου»
«Ο Πατέρας»
«Nomadland»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
«The Croods: A New Age»
«Φύγαμε»
«Over the Moon»
«Soul»
«Wolfwalkers»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Another Round», Δανία
«Η Γυναίκα των Δακρύων», Γουαταμέλα/Γαλλία
«Η Ζωή Μπροστά», Ιταλία
«Minari», ΗΠΑ
«Two of Us», Γαλλία/ΗΠΑ

ΚΑΛΥΤΕΡH MOYΣΙΚΗ
«The Midnight Sky», Αλεξάντρε Ντεσπλά
«Tenet», Λούντιβιχ Γκόρανσον, 
«News of the World», Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ 
«Μανκ», Trent Reznor & Atticus Ross
«Soul», Τζον Μπατίστ, Trent Reznor & Atticus Ross

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Fight for You, «Judas and the Black Messiah»
Hear My Voice, «Η Δίκη των 7 του Σικάγου»
Io Si (Seen), «Η Ζωή Μπροστά»
Speak Now, «Μία Νύχτα στο Μαϊάμι»
Tigress & Tweed, «The United States Vs Billie Holiday»

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
«The Mandalorian»
«The Crown»
«Lovecraft Country»
«Ozark»
«Ratched»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
«Emily in Paris»
«Ted Lasso»
«The Flight Attendant»
«Schitt’s Creek»
«The Great»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
«Normal People»
«The Queen’s Gambit»
«The Undoing»
«Small Axe»
«Unorthodox»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Τζέισον Μπέιτμαν, «Ozark»
Τζος Ο'Κόνορ, «The Crown»
Μπομπ Όντενκερκ, «Better Call Saul»
Μάθιου Ρις, «Perry Mason»
Αλ Πατσίνο, «Hunters»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Ολίβια Κόλμαν, «The Crown»
Τζόντι Κάμερ, «Killing Eve»
Έμα Κόριν, «The Crown»
Λόρα Λίνεϊ, «Ozark»
Σάρα Πόλσον, «Ratched»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Ντον Τσιντλ, «Black Monday»
Νίκολας Χουλτ, «The Great»
Γιουτζίν Λέβι, «Schitt's Creek»
Τζέισον Σουντέκις, «Ted Lasso»
Ραμί Γιούσεφ, «Ramy»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Μπράιαν Κράνστον, «Your Honor»
Τζεφ Ντάνιελς, «The Comey Rule»
Ίθαν Χοκ, «The Good Lord Bird»
Χιου Γκραντ, «The Undoing»
Μαρκ Ράφαλο, «I Know This Much Is True»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Άνια Τέιλορ-Τζόι, «The Queen’s Gambit»
Σίρα Χας, «Unorthodox»
Νικόλ Κίντμαν, «The Undoing»
Κέιτ Μπλάνσετ, «Mrs. America»
Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς, «Normal People»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ Β' ΡΟΛΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Τζον Μπογιέγκα, «Small Axe»
Μπρένταν Γκλίσον, «The Comey Rule»
Νταν Λέβι, «Schitt’s Creek»
Τζιμ Πάρσονς, «Hollywood»
Ντόναλντ Σάδερλαντ, «The Undoing»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ Β' ΡΟΛΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Τζίλιαν Άντερσον, «The Crown»
Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, «The Crown»
Τζούλια Γκάρνερ, «Ozark»
Άνι Μέρφι, «Schitt's Creek»
Σίνθια Νίξον, «Ratched


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Λίλι Κόλινς, «Emily in Paris»
Κάλεϊ Κουόκο, «The Flight Attendant»
Έλ Φάνινγκ, «The Great»
Κάθριν Ο' Χάρα, «Schitt’s Creek»
Τζέιν Λέβι, «Zoey’s Extraordinary Playlist»