Αυτή τη Χρυσή Σφαίρα ποιος θα την πάρει; - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
1:59
26/2

Αυτή τη Χρυσή Σφαίρα ποιος θα την πάρει;

Δυο μέρες μόνο έμειναν μέχρι την απονομή των φετινών Χρυσών Σφαιρών, των πρώτων «μεγάλων» βραβείων της χρονιάς και το Variety κρυφοκοιτάζει τους…νικητές.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Φέτος, μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά ακόμα και για τις βραβεύσεις, οι Χρυσές Σφαίρες αποκτούν το βάρος που πάντα ήλπιζαν να αποκτήσουν. Και αυτό γιατί ίσως δοθεί μια πρώτη ξεκάθαρη γραμμή, αφού η Αμερικανική Ακαδημία θα ψηφίσει μεταξύ 5 με 10 Μαρτίου, την ίδια χρονική περίοδο με άλλες Ενώσεις, όπως η Ένωση Σκηνοθετών, Παραγωγών, Φωτογράφων, Μοντέρ, αλλά και τα BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Που η παραπάνω εξίσωση σημαίνει, πως πιθανό είναι οι ψηφοφόροι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τις βραβευμένες ταινίες των Χρυσών Σφαιρών, σε μια χρονιά που πρωταγωνιστές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής με τις υποψηφιότητες, φαίνονται να είναι οι πλατφόρμες.

Το Variety προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το τοπίο και να τραβήξει από 19, κάνει προβλέψεις και ιδού.

Καλύτερη δραματική ταινία: «Nomadland»
Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα σκηνοθέτις θα κερδίσει το βραβείο σε αυτή τη κατηγορία. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ: «Μπόρατ 2»

Αν συμβεί, θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία των Χρυσών Σφαιρών, που ένα sequel θα βραβευτεί. Η πρώτη ταινία ήταν το «Toy Story 2». Δεύτερο fun fact αν το «Μπόρατ 2» κερδίσει, θα την κάνει την πρώτη κωμωδία από πλατφόρμα, που βγαίνει νικητής.

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: «Soul»
Και κάπως έτσι, το Disney+ θα γιορτάσει τη πρώτη του νίκη.

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: «Another Round», από τη Δανία
Θα είναι η τέταρτη φορά για τη Δανία που θα κερδίσει την αντίστοιχη κατηγορία μετά τον «Λόγο» (1955), το «Πελέ, ο Κατακτητής» (1987) και το «In a Better World» (2010), που εκείνη τη χρονιά κέρδισε και τον δικό μας «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στα Όσκαρ.

Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική ταινία: Τσάντγουιγκ Μπόουζμαν, «Ma Rainey’s Black Bottom»
Θα είναι ο δεύτερος ηθοποιός, που έχει φύγει από τη ζωή, που βραβεύεται για την ερμηνεία του, μετά τον Πίτερ Φιντς για το «Δίκτυο», το μακρινό 1976.

Καλύτερος ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Σάσα Μπάρον Κόεν, «Μπόρατ 2»
Αν συμβεί, θα είναι ο πρώτος ηθοποιός που παίζει σε sequel, και παράλληλα παίζοντας και τον ίδιο ρόλο.

Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική ταινία: Κάρει Μάλινγκαν, «Promising Young Woman»
Θα είναι μόλις η δεύτερη βρετανίδα ηθοποιός αν βραβευτεί, μετά την Κέιτ Γουίνσλετ για τον «Δρόμο της Επανάστασης».

Καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Μαρία Μπακάλοβα, «Μπόρατ»
Ίσως μιλάμε και για την αποκάλυψη της χρονιάς και αν βραβευτεί, θα είναι η τρίτη πρωτοεμφανιζόμενη που θα κερδίσει μετά τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ για το «Funny Girl» και τη Τζούλι Άντριους για την «Μέρι Πόπινς».

Καλύτερος Β’ Ανδρικός ρόλος: Σάσα Μπάρον Κόεν, «Η Δίκη των 7 του Σικάγο»
Αν κερδίσει και τον Α’ ρόλο, αλλά και τον Β’ ρόλο, θα γίνει ο πρώτος άνδρας ηθοποιός που το καταφέρνει. Μονάα τέσσερις γυναίκες το κατάφεραν: Σιγκούρνι Γουίβερ το 1983, Τζόαν Πόλραιτ το 1993, Έλεν Μίρεν το 2007 και Κέιτ Γουίνσλετ το 2008.

Καλύτερος Β’ Γυναικείος ρόλος: Ολίβια Κόλμαν, «Ο Πατέρας»
Αν κερδίσει και το βραβείο για την τηλεοτπική ερμηνεία για το «The Crown» (που κέρδισε και πέρυσι), θα σκοράρει 5 στα 5. Δηλαδή για όσες Χρυσές Σφαίρες προτάθηκε, τις κέρδισε (Καλύτερη ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, και καλύτερος Β’ Γυναικείος ρόλος σε τηλεοπτική σειρά για το «The Night Manager» το 2017).

Καλύτερη σκηνοθεσία: Κλόε Τζάο, «Nomadland»
Θα γίνει η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτις που θα κερδίσει, μετά την Μπάρμπρα Στρέιζαντ για το «Yentl» το 1983, που όμως δεν θα φτάσει στην πεντάδα της σκηνοθεσίας στα Όσκαρ.

Καλύτερο σενάριο: Άαρον Σόρκιν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγο»
Αν στεφθεί νικητής, θα γίνει ο σεναριογράφος με τις περισσότερες Χρυσές Σφαίρες (3 στο σύνολο), μαζί με τον Ρόμπερτ Μπολτ και τον Κουέντιν Ταραντίνο. Ούτως ή άλλως όμως, είναι εκείνος με τις περισσότες υποψηφιότητες στην κατηγορία, 8 στο σύνολο.

Καλύτερη μουσική: Trent Reznor, Atticus Ross για το «Μανκ»
Έχουν ήδη κερδίσει για το «The Social Network», πάλι σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ, κι αν τα καταφέρουν φέτος, θα είναι οι πρώτοι για ασπρόμαυρη ταινία με το «The Artist» το 2011.

Καλύτερο τραγούδι: «Tigress & Tweed», από την ταινία «The United States vs. Billie Holiday»
Η Άντρα Ντέι θα γίνει η πρώτη νικήτρια που βραβεύεται για ταινία που «στρίμαρε».

Εδώ είμαστε, και αναμένουμε νικητές και ηττημένους, εκπλήξεις που πιθανώς θα ορίσουν την από εδώ και πέρα κούρσα.