Ο Τζος Γουέντον απαντά στις επικρίσεις περί «τοξικής συμπεριφοράς» προς τους ηθοποιούς του - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:58
18/1

Ο Τζος Γουέντον απαντά στις επικρίσεις περί «τοξικής συμπεριφοράς» προς τους ηθοποιούς του

Σε χθεσινό άρθρο του περιοδικού New York, ο σε ελεύθερη πτώση πλέον δημιουργός άλλοτε αναφέρει τη δική του εκδοχή και άλλοτε απολογείται στις κατηγορίες των Γκαλ Γκαντό, Ρέι Φίσερ και Καρίσμα Κάρπεντερ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σε μια υπόθεση που ξεκίνησε μέσα στο 2020 και έχει ήδη τις παρενέργειές της στην καριέρα του πάλαι ποτέ περιζήτητου δημιουργού (δεν δουλεύει πλέον πουθενά), το περιοδικό New York δίνει το βήμα και στην πλευρά του «κατηγορουμένου» - όχι ότι έχει κατατεθεί οτιδήποτε στην Δικαιοσύνη βέβαια, ψιλά γράμματα - για να απαντήσει στις κατηγορίες κακομεταχείρισης των ηθοποιών του, ιδίως στις τρεις περιπτώσεις των Γκαλ Γκαντό, Ρέι Φίσερ (στο πλατώ του Justice League) και της Καρίσμα Κάρπεντερ στο «Buffy the Vampire Slayer».

Ο Γουέντον λοιπόν, στις συνεντεύξεις που έλαβαν χώρα την περασμένη άνοιξη (...) απάντησε σχετικά απλά, και μάλλον όχι και τόσο απολογητικά για τους δύο του «Justice League» - στο οποίο να θυμίσουμε ο δημιουργός αντικατέστησε τον Ζακ Σνάιντερ αφ' ότου ο τελευταίος έμαθε τα τραγικά νέα του χαμού της κόρης του. 

Για τον Φίσερ είπε ότι δεν υπάρχει κακοποιητική συμπεριφορά, περιόρισε δραστικά τον ρόλο του διότι ο ηθοποιός «απλά δεν έπαιζε καλά». Ο Φίσερ δεν σχολίασε την απάντηση. Αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς της Γκαντό ότι «απείλησε την καριέρα της»: «Τα αγγλικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα κι εγώ είμαι μάλλον περίπλοκος στον τρόπο που μιλάω. Όταν ήθελε εκείνη μια σκηνή να κοπεί, της είπα ότι θα έπρεπε να με δέσει σε μια σιδηροτροχιά για να την κόψω. Εκείνη όμως άκουσε ότι θα έπρεπε να δέσω εκείνη στην σιδηροτροχιά». Η Γκαντό απάντησε με mail στο περιοδικό ότι «είχα καταλάβει μια χαρά».

Για την Καρίσμα Κάρπεντερ, που κατηγόρησε τον Γουέντον ότι «χειραγώγησε την γυναικεία της υπόσταση και πίστη εναντίον της», όταν έμαθε ότι έμεινε έγκυος ρωτώντας την αν «θα το κρατήσει», ο Γουέντον απολογήθηκε λέγοντας ότι δεν είχε τρόπους. «Οι περισσότερες εμπειρίες με την Καρίσμα ήταν υπέροχες και γοητευτικές. Δεν θυμόταν πάντα τις ατάκες της, όμως κανείς δεν πετύχαινε το punchline καλύτερα από αυτήν».

Αυτά πάνω από κάτω από το σοσιομιντιακό ρεπορτάζ των εσωτερικών του πώς δουλεύουν οι δουλειές και οι παραγωγές υπό πίεση. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, εάν αληθεύουν, πρέπει να κόβονται από τη ρίζα, να αναθεωρούνται και να πάψουν συνολικά, καθέτως και οριζοντίως να συμβαίνουν, από όλους προς όλους. Καλό θα είναι πάντως να επαναφερθεί σιγά-σιγά και μια κάποιου είδους συγχώρεση στο λεξιλόγιό μας, ώστε να μπορέσει η ζωή σε όλα τα επίπεδα να συνεχιστεί με μια κάποια ομόνοια και ανθρώπινη κατανόηση. Αναλόγως και του κρίματος πάντα.