Φωτιά στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας άναψε ο ευχαριστήριος λόγος της Ζιστίν Τριέ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:35
1/6

Φωτιά στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας άναψε ο ευχαριστήριος λόγος της Ζιστίν Τριέ

Πέντε μέρες μετά τον πυρωμένο λόγο της κατά τη βράβευσή της με Χρυσό Φοίνικα, η Ζιστίν Τριέ εξακολουθεί να προκαλεί διαμάχη μεταξύ των παρατάξεων στη Γαλλία για την πολιτική Μακρόν στον τομέα του πολιτισμού - και όχι μόνο.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Στη Γαλλία ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και διαμαρτύρεται, διαφωνώντας ριζικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Λαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία της «Anatomy of a Fall», που θα απολαύσουμε σε μερικούς μήνες και στη χώρα μας, η Ζιστίν Τριέ δήλωσε τη συμπαράστασή της στους απεργούς και στους διαμαρτυρόμενους, ενώ παράλληλα στηλίτευσε τις πολιτικές που ακολουθούνται κατά την προεδρεία Μακρόν στον τομέα του πολιτισμού, αποδίδοντάς τους σκληρό νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ Μάλακ ήταν άμεση, δηλώνοντας ότι σοκαρίστηκε με τον λόγο της Τριέ και προβάλλοντας στη συνέχεια το επιχείρημα ότι η ταινία της δεν θα είχε γυριστεί δίχως το παρόν μοντέλο στήριξης του εγχώριου κινηματογράφου, που ενισχύει και υποστηρίζει την διαφορετικότητα και την ποικιλία. Άνθρωποι από όλο το φάσμα της πολιτικής και του πολιτισμού τοποθετούνται επί του ζητήματος, με κάποιος να υποστηρίζουν τη σκηνοθέτρια και άλλους να την αποκαλούν «κακομαθημένο παιδί».

Μέχρι και στη Βουλή έφτασε το ζήτημα, όταν βουλευτής της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ενώ ο Πρόεδρος Μακρόν είχε δημοσιεύσει συγχαρητήριο μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο twitter προς τη Ντικουρνό, όταν πήρε τον Φοίνικα για το «Titane», δεν έπραξε το ίδιο στην περίπτωση της βράβευσης της Τριέ, εκτοξεύοντας την κατηγορία για στήριξη μόνο των ημετέρων, με την Υπουργό Πολιτισμού να ντριμπλάρει και να επισημαίνει ότι πραγματικός κίνδυνος για το γαλλικό σινεμά είναι η παράταξη της Λεπέν, που επιθυμεί την οικονομική ενίσχυση μόνο εκείνων των παραγωγών που στηρίζουν τη γαλλική κουλτούρα και προωθούν τις εθνικές ιδέες.

Δεν ξέρουμε αν το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, βλέπουμε όμως ότι οι κινηματογραφιστές μπορούν ακόμα να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, έστω και με τις εξωκινηματογραφικές δηλώσεις τους.