Έμα Στόουν: «Είμαι φεμινίστρια και μου αρέσει να δουλεύω με τον Γιώργο Λάνθιμο» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:51
20/5

Έμα Στόουν: «Είμαι φεμινίστρια και μου αρέσει να δουλεύω με τον Γιώργο Λάνθιμο»

Η πρες κόνφερανς των Καννών για τις «Ιστορίες Καλοσύνης» περιείχε καλλιτεχνικές εξομολογήσεις.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Τον εμπιστεύομαι περισσότερο από όσο έχω εμπιστευθεί οποιονδήποτε άλλον σκηνοθέτη». Τάδε έφη, Έμα Στόουν, όχι ότι δεν ήταν έκδηλο από τις επιδόσεις της στην κάμερά του και από την μανιακότητα των συνεργασιών, αλλά και πάλι μια εντυπωσιακή δήλωση.

Δεν ήταν η μόνη ένδειξη καλλιτεχνικής ευγνωμοσύνης - και στ΄ αλήθεια όση τύχη είναι για έναν ηθοποιό να βρει προστασία και εγγύηση στον σκηνοθέτη του, άλλη τόση για έναν σκηνοθέτη να βρει έναν ηθοποιό έτοιμο (και ικανό) για όλα. Ίσως ακουστεί πρώιμο, και η αλήθεια είναι ότι οι εποχές δεν επιτρέπουν τέτοιους παραλληλισμούς, όμως η σχέση του Λάνθιμου με την Στόουν είναι αυτή ενός Κιούκορ με τις πρωταγωνίστριές του ή, αν θέλουμε να το τραβήξουμε (μείον την σεξουαλική εμμονή), ενός Στέρνμπεργκ με την Ντίτριχ και ενός Μπέργκμαν (κυρίως) με την Λιβ Ούλμαν.

Η συνέντευξη Τύπου, δηλαδή οι δημοσιογράφοι, επέμειναν στο...σεξ της νέας ταινίας, «σωματικότητα» καλύτερα όμως, μιας και η λέξη είναι μια χαρά αντιπροσωπευτικότερη του σινεμά του Λάνθιμου. «Η σωματικότητα και η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντικά στις ταινίες μου», είπε. «Ξεκινώ από εκεί, αυτή είναι η διαδικασία των ασκήσεων στις πρόβες, το προτιμάμε από την διανοητικότητα», είπε ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ δημιουργός. 

Η Στόουν ήταν και πάλι το επίκεντρο, επεσήμανε τα της σωματικότητας αυτής, αναφέρθηκε σε πράγματα που έχουμε κι εμείς εδώ γράψει κατά καιρούς αναφορικά με το «Poor Things» και κατέληξε στην δήλωση που πρακτικά περικελείει την ατμόσφαιρα: «Είμαι φεμινίστρια και μου αρέσει να δουλεύω με τον Γιώργο Λάνθιμο»:

«Με ελκύουν οι ιστορίες του, με ελκύουν οι ταινίες του. Με ελκύει ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και τους χαρακτήρες και ο τρόπος που τα αναμιγνύει όλα μαζί», κλείνει η ηθοποιός.

Και όλα αυτά μαζί τα αμπαλάρει ο Λάνθιμος με την ρητορική του ερώτηση στην συνέντευξη: «Δεν συμφωνείτε ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά με τον κόσμο; Πιο πολύ από τις ταινίες που κάνουμε. Η δουλειά μου και οι δουλειές άλλων το αντανακλούν μάλλον αυτό.και βρίσκεσαι να προσπαθείς να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς.»

Μεγάλη αλήθεια, τουλάχιστον ως πρόθεση, και θα έχει πολύ ενδιαφέρον, για ακόμα μια φορά, πώς και η επόμενη ταινία του, «Bugonia», θα αντιμετωπίσει έναν κόσμο οικολογικού τέλματος, συνωμοσιολογίας και φυσικής (χαμένης) τάξης.

Ιδού ολόκληρη η (πολυπληθής) συνέντευξη Τύπου: