«Lee»: Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ συγκροτούν το δυνατό καστ της ταινίας για την Λι Μίλερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:49
7/9

«Lee»: Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ συγκροτούν το δυνατό καστ της ταινίας για την Λι Μίλερ

Το «Lee», για την θρυλική ζωή της ζωής ενός φωτομοντέλου της Vogue που μεταμορφώθηκε σε ιστορική φωτορεπόρτερ μετώπου στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα κάνει πρεμιέρα στο προσεχές Φεστιβάλ του Τορόντο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Αυτό επ' ουδενί θα είναι biopic», ισχυρίζεται στεντόρεια η Κέιτ Γουίνσλετ, θαρρείς και το biopic είναι η χειρότερη ρετσινιά. «Το να κάνουμε ταινία την ζωή της Λι, είναι μια σειρά αντάξια του HBO. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πιάσουμε την πιο ενδιαφέρουσα δεκαετία της ζωής της, αυτήν που την καθόρισε εξαιτίας αυτών που βίωσε. Από το 1938 έως το 1948. Αυτή είναι η ιστορία που θέλουμε ο κόσμος να μάθει».

Το «Lee», υπό το σκηνοθετικό μπατόν της Έλεν Κούρας, γίνεται σταδιακά μια από τις πιο καυτές ιστορίες της χρονιάς, καθώς στο καστ της παρελαύνουν οι βραβευμένες με Όσκαρ Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ, οι ανερχόμενοι Τζος Ο' Κόνορ και Νοεμί Μερλάντ, η Άντρεα Ράιζμπορο (που δημιούργησε έναν μικρό πανικό με την υποψηφιότητά της στα περασμένα Όσκαρ), ο ανατρεπτικός Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ και ο δημοφιλής  Άνταμ Σάντμπεργκ. Η Κούρας και η Γουίνσλετ έχουν παρελθόν, καθώς η πρώτη ήταν διευθύντρια φωτογραφίας στην «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού». Σεναριογράφος της ταινίας είναι Λιζ Χάνα. 

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Ευρώπη και το Λονδίνο. Η Γουίνσλετ, που αχρείαστο είναι να ειπωθεί πόσο ζεστά έχει πάρει το έργο, συγκαταλέγεται και στην ομάδα της παραγωγής. Στο συνεργείο συναντούμε τον Αλεξάντερ Ντεσπλά στη μουσική, τον ενδυματολόγο Μάικλ Ο' Κόνορ, τον διευθυντή φωτογραφίας Πάβελ Έντελμαν, όλοι τους οσκαρούχοι ή υποψήφιοι κατά το παρελθόν.

«Εκπλήσσομαι που δεν υπάρχει ταινία για αυτήν την απίθανη γυναίκα και εκτιμώ ότι ο λόγος είναι η απεραντοσύνη της ζωής της που δεν ξέρεις από που να την πιάσεις», συνεχίζει η Γουίνσλετ. «Είναι παρεξηγημένη και τόσο συχνά ιδωμένη μέσα από τον ανδρικό φακό, το ανδρικό βλέμμα, επειδή ξεκίνησε σαν μοντέλο και ήταν πανέμορφη. [...] Όμως το μέρος της μεσήλικης ζωής της που ρίχτηκε ολόψυχα σε κάτι τόσο σπουδαίο, είναι η γυναίκα να θαυμάσεις. Αυτό που κατάφερε σαν γυναίκα φωτογράφος στην πρώτη γραμμή του Πολέμου ήταν όχι μόνο να δώσει φωνές στους άφωνους αλλά να εκπαιδεύσει ανθρώπους πάνω στην πραγματικότητα των πολεμικών συμβάντων. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να το σκεπάσουν, πρέπει να το θυμάστε αυτό. Η βρετανική Vogue δεν τύπωνε την απελευθέρωση από το Νταχάου. Η Λι ήταν ο άνθρωπος που δεν ανεχόταν το κουκούλωμα των πραγμάτων. [...] Είναι μια γυναίκα που πρέπει να διερευνηθεί, να τιμηθεί. Υπάρχουν τόσα πολλά για αυτήν», κλείνει η Γουίνσλετ, πείθοντας πάντως, μεταξύ άλλων, ότι δύσκολα να αποφευχθεί η αγιοβιογραφία.

Η Λι Μίλερ έζησε από το 1907 μέχρι το 1977, συνδέθηκε αρχικά με το μόντελινγκ και μια περίπλοκη σχέση με τον ντανταϊστή/σουρεαλιστή Μαν Ρέι, όμως αργότερα ξεκίνησε την δική της ιστορική καριέρα ως φωτορεπόρτερ στην πρώτη γραμμή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καλύπτοντας βαρυσήμαντα περιστατικά όπως τον βομβαρδισμό του Λονδίνου, την Απελευθέρωση του Παρισιού και φλογερό υλικό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών στο Μπούχενβαλντ και στο Νταχάου.

Η Ράιζμπορο θα υποδυθεί την Όντρεϊ Γουίδερς της βρετανικής Vogue, στενή φίλη της Μίλερ, αλλά αντιδραστική στις φωτογραφίες από το Νταχάου, η Κοτιγιάρ την Σολάνζ Ντ' Αγιέν, της γαλλικής Vogue, επίσης φίλης της Μίλερ, που φυλακίστηκε από τους Γερμανούς, ενώ ο Σκάρσγκαρντ θα παίξει τον Ρόλαντ Πένροουζ, καλλιτέχνη και εραστή της Μίλερ. Οσκαρικός αντίκτυπος εννοείται, αναμονή για το αποτέλεσμα.

Δείτε στη συνέχεια τις πρώτες φωτογραφίες από το Vanity Fair.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • «Lee»: Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ συγκροτούν το δυνατό καστ της ταινίας για την Λι Μίλερ
  • «Lee»: Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ συγκροτούν το δυνατό καστ της ταινίας για την Λι Μίλερ
  • «Lee»: Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ συγκροτούν το δυνατό καστ της ταινίας για την Λι Μίλερ
  • «Lee»: Κέιτ Γουίνσλετ και Μαριόν Κοτιγιάρ συγκροτούν το δυνατό καστ της ταινίας για την Λι Μίλερ