Αφιέρωμα στη δουλειά της Ζακλίν Λέντζου στην Πορτογαλία ? νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:35
21/7

Αφιέρωμα στη δουλειά της Ζακλίν Λέντζου στην Πορτογαλία

Ένα αφιέρωμα στην πολυσυλλεκτική δουλειά της Ζακλίν Λέντζου θα παρουσιάσει το 29ο Curtas Vila do Conde, που θα λάβει χώρα από τις 16 Ιουλίου και για μια εβδομάδα. 

Το Curtas Vila do Conde, στην 29η πλέον έκδοσή του, είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Πορτογαλίας. Το εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών του παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες κάθε χρονιάς αλλά και σταθερά ενδιαφέρουσες ρετροσπεκτίβες και αφιερώματα.

Ένα από αυτά, το New Voices, φιλοξενεί φέτος το σύνολο της δουλειάς της Ζακλίν Λέντζου, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας της ταινίας «Σελήνη, 66 ερωτήσεις», ενώ η σκηνοθέτης συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του Επίσημου Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ, που διεξάγεται από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου.

Έπειτα από την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου και προβολές στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης Νέας Υόρκης και Μόσχας, η «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο.

Η Ζακλίν Λέντζου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το London Film School. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 4 μικρού μήκους ταινίες («Αλεπού», «Hiwa», «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς»,  «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» με τις οποίες διαγωνίστηκε και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ όπως του Λοκάρνο, του Βερολίνου και των Καννών, ενώ το 2018 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής για τον «Έκτορα Μαλό» και το 2020 την Χρυσή Αθηνά μικρού μήκους για το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ρετροσπεκτίβες της δουλειάς της έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, τον Καναδά και τη Φιλανδία, ενώ η «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» που είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, παρουσιάστηκε στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου.

Η ταινία ακολουθεί την Άρτεμις, που μετά από χρόνια αποξένωσης, αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. Αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστo -σε αυτήν- άνθρωπο και μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν τυχαία ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει θ’ απαντηθούν μεμιάς. Τα κομμάτια του παζλ της σχέσης τους θα μπουν στη θέση τους κι εκείνη θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Σοφία Κόκκαλη, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Νικήτας Τσακίρογλου και η Μαρία Ζορμπά, ενώ το σενάριο που έγραψε η Ζακλίν Λέντζου συμμετείχε στο Sundance Screenwriter’s Lab και στο Torino Film Lab, όπου κέρδισε το Development Fund Award του Centre National du Cinéma et de l’image Animée.