Da... Best! To «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι κέρδισε τα βραβεία του National Board of Review - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:39
27/1

Da... Best! To «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι κέρδισε τα βραβεία του National Board of Review

Αν και παραδοσιακά το National Board of Review ανοίγει το κύκλο των βραβείων της χρονιάς, φέτος υπογράμμισε (με μικρή καθυστέρηση) τα δεδομένα φαβορί. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία των «Μήλων» του Χρήστου Νίκου στην κατηγορία των Ξενόγλωσσων Ταινιών!

Από τον Πάνο Γκένα

Το National Board of Review ανέδειξε το «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι, μία ταινία τόσο για το «τραύμα» του πολέμου του Βιετνάμ και το αποτύπωμά του στην κοινότητα των Αφροαμερικανών που συμμετείχαν, όσο και για τον επίκαιρο κοινωνικοπολιτικό διάλογο των φυλετικών διακρίσεων και του Black Lives Matter, ως Καλύτερη Ταινία της χρονιάς. Είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη διάκριση του NBR πήγε σε ταινία μαύρου σκηνοθέτη, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως 27 από τις 30 προηγούμενες βραβευμένες ταινίες διεκδίκησαν το Όσκαρ Καλύτερης. Το «Da 5 Bloods» κέρδισε συνολικά τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Καστ.

Ευχάριστη έκπληξη, που αυξάνει τις προσδοκίες για οσκαρική υποψηφιότητα, αποτελεί το γεγονός πως το NBR συμπεριέλαβε στη λίστα των πέντε Καλύτερων Ξενόγλωσσων Ταινιών τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου (διαβάστε τη γνώμη μας για την ταινία εδώ)!

Ο Ριζ Άχμεντ και ο Πολ Ράτσι του δυνατού «Ήχος από Μέταλο», που απολαύσατε στο Διαγωνιστικό τμήμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, απέσπασαν τα βραβεία ανδρικών ερμηνειών (Α' και Β' ρόλου αντίστοιχα), η Κάρεϊ Μάλιγκαν κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Α' Γυναικείου στο NBR για το «Promising Young Woman» (η πρώτη φορά ήταν το 2009 με το «Μια Κάποια Εκπαίδευση») και η Γιουν Γιου-τζανγκ, από το συγκινητικό «Minari», το βραβείο Β' Γυναικείου.

Το «Minari» ξεχώρισε και στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου, αφήνοντας πίσω το φαβορί «Never Rarely Sometimes Always» (το οποίο όμως απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης για την ανατριχιαστική ερμηνεία της Σίντνεϊ Φλάνιγκαν), το «News of the World» κέρδισε το Διασκευασμένο Σενάριο και το φιλόδοξο «Soul» της Disney/Pixar απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Επισημαίνουμε πως τo NBR, που αποτελείται από μέλη Ακαδημαϊκών, σινεφίλ και επαγγελματιών του χώρου, δεν τηρεί την καλύτερη παράδοση σωστών προβλέψεων σχετικά με τα Όσκαρ. Τα τελευταία χρόνια το NBR έχει βραβεύσει τις ταινίες «Ο Ιρλανδός», «The Post», «Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», «A Most Violent Year» και τις χρονιές πριν απ' αυτά τα «Zero Dark Thirty», «Her» και «The Social Network», ταινίες που μπορεί να βρέθηκαν λίγο-πολύ στις οσκαρικές υποψηφιότητες, αλλά δεν κέρδισαν το μεγάλο βραβείο.

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία παρακάτω

Καλύτερη Ταινία: Da 5 Bloods
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι, Da 5 Bloods
Α' Αντρικός: Ριζ Άχμεντ, Sound of Metal
Α' Γυναικείος: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Promising Young Woman
Β' Αντρικός: Πολ Ράτσι, Sound of Metal
Β' Γυναικείος: Γιουν Γιου-τζανγκ, Minari
Πρωτότυπο Σενάριο: Minari
Διασκευασμένο Σενάριο: News of the World
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul
Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιός: Σίντνεϊ Φλάνιγκαν, Never Rarely Sometimes Always
Σκηνοθετικό Ντεμπούτο: Τσάνινγκ Γκόντφρεϊ Πίπολ, Miss Juneteenth
Ξενόγλωσση ταινία:  La Llorona
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:  Time
Καλύτερο Καστ:  Da 5 Bloods
Καλύτερη Φωτογραφία: Nomadland
NBR Icon Award: Τσάντγουικ Μπόουζμαν
Βραβείο NBR για την Ελευθερία της Έκφρασης: One Night in Miami
Βραβείο NBR Spotlight: Ράντα Μπλανκ, The Forty-Year-Old Version

Καλύτερες ταινίες της χρονιάς (αλφαβητικά)
First Cow 
The Forty-Year-Old Version 
Judas and the Black Messiah 
The Midnight Sky 
Minari 
News of the World 
Nomadland 
Promising Young Woman 
Soul 
Sound of Metal 

Top 5 Ξενόγλωσσης ταινίας
Μήλα (Ελλάδα)
Collective (Ρουμανία)
Dear Comrades (Ρωσία)
The Mole Agent (Χιλή)
Night of the Kings (Ακτή Ελεφαντοστού)

Top 5 Ντοκιμαντέρ
All In: The Fight for Democracy 
Boys State 
Dick Johnson is Dead 
Miss Americana 
The Truffle Hunters 

Top 10 Ανεξάρτητων ταινιών
The Climb 
Driveways 
Farewell Amor 
Miss Juneteenth 
The Nest 
Never Rarely Sometimes Always 
The Outpost 
Relic 
Saint Frances 
Wolfwalkers