«Licorice Pizza» και Πολ Τόμας Άντερσον κέρδισαν τα βραβεία του National Board of Review - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:37
3/12

«Licorice Pizza» και Πολ Τόμας Άντερσον κέρδισαν τα βραβεία του National Board of Review

Το National Board of Review άνοιξε παραδοσιακά τον κύκλο των βραβεύσεων προσφέροντας εκπλήξεις και ανατροπές.

Από τον Πάνο Γκένα

Πολ Τόμας Άντερσον, 70s και εφηβική «Licorice Pizza» προτείνει το National Board of Review, το οποίο εγκαινίασε επίσημα το χορό των φετινών κινηματογραφικών βραβεύσεων.

Η γλυκόπικρη ταινία ενηλικίωσης του σπουδαίου Αμερικανού δημιουργού με πρωταγωνιστές την Αλέινα Χάιμ και τον Κούπερ Χόφμαν (γιος του στενού συνεργάτη του Άντερσον, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, άλλος σπουδαίος που έφυγε όμως νωρίς), απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού (εξίσου σε Χάιμ και Χόφμαν, που παραδίδουν δυο σαρωτικές ερμηνείες με το ντεμπούτο τους) αφήνοντας εκτός τα φαβορί «Μπέλφαστ» και «Η Εξουσία του Σκύλου».

Από κοντά, το ντεμπούτο της Ρέιτσελ Ζέγκλερ ως Μαρία στο διθυραμβικών κριτικών «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, χάρισε στη νεαρή ηθοποιό το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (και όχι στην Κρίστεν Στιούαρτ του «Spencer»), ενώ ο Γουίλ Σμιθ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις κερδίζοντας την Αντρική ερμηνεία με το «King Richard» και μπορεί πλέον να κοιτά με αυτοπεποίθηση τον θείο Όσκαρ.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες ερμηνειών, ο Κιάραν Χιντς του δημοφιλούς «Μπέλφαστ» του Κένεθ Μπράνα και η Ονζανιού Έλις του «King Richard» κέρδισαν τα βραβεία των Β' ρόλων, ο Ασγκάρ Φαρχαντί ήταν ο νικητής στις κατηγορίες Πρωτότυπου Σεναρίου και Ξενόγλωσσης Ταινίας με το «Ένας Ήρωας» και το «Summer of Soul» έφυγε με το Βραβείο Ντοκιμαντέρ (και τα δυο τα είδατε πρώτοι στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας). Ο Τζόελ Κοέν έκανε την έκπληξη και απέσπασε το βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για τον «Μακμπέθ» του (ταινία που τιμήθηκε και για την εκθαμβωτική φωτογραφία της), το νεο-γουέστερν του Netflix «The Harder They Fall» με τους Ρετζίνα Κινγκ, Ίντρις Έλμπα, Ζάζι Μπιτς κέρδισε το Καλύτερο Καστ και το «Encanto» της Ντίσνεϊ έφυγε αναμενόμενα με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Το National Board of Review, η πρώτη ένωση κριτικών που ξεκινά παραδοσιακά τον προ-οσκαρικό κύκλο βραβεύσεων, αποκάλυψε επίσης και τη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών της χρονιάς (σε αλφαβητική σειρά), επισημαίνοντας έτσι τίτλους όπως τα «Red Rocket», «The Last Duel» και «Dune» (όλα σε πανελλήνια πρώτοι στις Νύχτες).

Αξίζει να επισημάνουμε πως τo NBR, που αποτελούν μέλη Ακαδημαϊκών, σινεφίλ και επαγγελματιών του χώρου, δεν τηρεί από την άλλη την καλύτερη παράδοση σωστών προβλέψεων σχετικά με τα Όσκαρ. Τα τελευταία χρόνια το NBR έχει βραβεύσει τα «Da 5 Bloods», «Ο Ιρλανδός», «The Post», «Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», «A Most Violent Year» και τις χρονιές πριν απ' αυτά τα «Zero Dark Thirty», «Her» και «The Social Network», ταινίες που μπορεί να βρέθηκαν λίγο ή πολύ στις οσκαρικές υποψηφιότητες, αλλά δεν κέρδισαν το μεγάλο βραβείο.

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία παρακάτω και κρατήστε σημειώσεις για τις ταινίες που αναμένετε στις αίθουσες προσεχώς. Ο χορός των κινηματογραφικών βραβείων της φετινής σεζόν ξεκίνησε και επίσημα!

Καλύτερη Ταινία: Licorice Pizza
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον, Licorice Pizza
Α' Αντρικός: Γουίλ Σμιθ, King Richard
Α' Γυναικείος: Ρέιτσελ Ζέγκλερ, West Side Story
Β' Αντρικός: Κιάραν Χιντς, Μπέλφαστ
Β' Γυναικείος: Ονζανιού Έλις, King Richard
Πρωτότυπο Σενάριο: A Hero
Διασκευασμένο Σενάριο: The Tragedy of Macbeth
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Encanto
Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός: Αλέινα Χάιμ και Κούπερ Χόφμαν, Licorice Pizza
Σκηνοθετικό Ντεμπούτο: Μάικλ Σαρνόσκι, Pig
Ξενόγλωσση ταινία:  A Hero
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:  Summer of Soul
Καλύτερο Καστ:  The Harder They Fall
Καλύτερη Φωτογραφία: The Tragedy of Macbeth
Βραβείο NBR για την Ελευθερία της Έκφρασης: Flee

Καλύτερες ταινίες της χρονιάς (αλφαβητικά)
Belfast
Don’t Look Up
Dune
King Richard
The Last Duel
Nightmare Alley
Red Rocket
The Tragedy of Macbeth
West Side Story

Top 5 Ξενόγλωσσης ταινίας
Benedetta
Lamb
Lingui, The Sacred Bonds
Titane
The Worst Person in the World

Top 5 Ντοκιμαντέρ
Ascension
Attica
Flee
The Rescue
Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain

Top 10 Ανεξάρτητων ταινιών
The Card Counter
C’mon C’mon
CODA
The Green Knight
Holler
Jockey
Old Henry
Pig
Shiva Baby
The Souvenir Part II