Η ώρα των Βίκινγκς! Το «Northman» του Ρόμπερτ Έγκερς κυκλοφορεί επικό τρέιλερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
7:29
21/12

Η ώρα των Βίκινγκς! Το «Northman» του Ρόμπερτ Έγκερς κυκλοφορεί επικό τρέιλερ

Ο σκηνοθέτης του «Φάρου» ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην εποχή των Βίκινγκς μαζί με ένα σπουδαίο, ετερόκλητο καστ και δηλώνει έτοιμος να παραδώσει ένα άγριο, βάρβαρο «αριστούργημα».

Από τον Πάνο Γκένα

Χωρίς αμφιβολία, ο Ρόμπερτ Έγκερς έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της σινεφίλ κοινότητας. Με τις ταινίες «Η Μάγισσα» (2015) και «Ο Φάρος» (2019), που εντυπωσίασαν τα μεγάλα Φεστιβάλ Sundance, Καννών, πόλωσαν το κοινό και προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως δημιουργός που τολμά να επανασυστήσει τις λογοτεχνικές του επιρροές με κινηματογραφική αφθάδεια και τόλμη.

Η νέα του ταινία, «Northman», μία ιστορία εκδίκησης που τοποθετείται στην Ισλανδία του 10ου αιώνα δεν αποτελεί εξαίρεση και μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω covid, κυκλοφορεί τρέιλερ λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα της. Συνεπής στην επιλογή των ιδανικών ηθοποιών για τους κατάλληλους ρόλους (θυμηθείτε πως μας σύστησε την Άνια Τέιλορ-Τζόι πολύ πριν το «The Queen's Gambit»), στο «Northman» συναντάμε ένα ξεχωριστό, όσο και ανατρεπτικό, καστ που αποτελείται από τους Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Νικόλ Κίντμαν (reunion «Big Little Lies»), Ίθαν Χοκ, Κλάες Μπανγκ («Το Τετράγωνο», «Δράκουλας») και τους παλιούς γνώριμους Γουίλεμ Νταφό («Φάρος») και Άνια Τέιλορ-Τζόι («Η Μάγισσα»). Το σενάριο του «Northman» υπογράφει ο σκηνοθέτης με τον Ισλανδό ποιητή, μυθιστοριογράφο και στιχουργό Sjón.

Μαζί τους κάνει την έκπληξη η Μπγιορκ, το αταξινόμητο, ισλανδικό ξωτικό της μουσικής, που μετά την τραυματική εμπειρία της με τον Λαρς Φον Τρίερ στο «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» (Χρυσός Φοίνικας και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες 2000) και τη συμμετοχή της στο «Drawing Restraint 9» (2005) του τότε συντρόφου της Μάθιου Μπάρνεϊ, επιστρέφει στο σινεμά, μαζί με την κόρη τους, Ισαδόρα Μπγιαρκαρντότιρ Μπάρνεϊ!

Πριν λίγους μήνες σε συνέντευξή του στο ΝΜΕ, ο ηθοποιός Ράλφ Άινσον (ο πατέρας της «Μάγισσας») δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του τόσο για την ταινία, όσο και για τον πρωταγωνιστή της, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: «Είναι μία τεράστια ταινία. Είδα ένα μοντάζ 4 λεπτών και έπαθα πλάκα. Η δημιουργική σύμπραξη της φαντασίας του Ρομπ Έγκερς και της λαϊκής παράδοσης των Βίκινγκς... Χριστέ μου!», εξομολογείται με ενθουσιασμό ο Άινσον, και αν δεν σας έφτανε το παραπάνω, συνεχίζει:

«Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ μοιάζει με απόλυτο θηρίο. Υπάρχει μία σκηνή που χτυπά κάποιον σε μία μάχη, σκύβει κάτω και του ξεριζώνει το λαρύγγι με τα δόντια, ουρλιάζει στους θεούς ημίγυμνος και σκέφτεσαι: Θεέ μου, δεν είναι απλά ένας σωματώδης τύπος που γυρίζει μία σκηνή, είναι ένας γνήσια, σοβαρός ηθοποιός. Μεταμορφώθηκε σε κάποιου είδους τέρας για τον ρόλο, η αφοσίωσή του είναι απίστευτη. Για να είμαι ειλικρινής, θα είναι ένα αριστούργημα», ολοκληρώνει ο Άινσον, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες μετά την γκροτέσκα, παραστατική περιγραφή του.

Πάντως, κρίνοντας από το τρέιλερ, η εικονογραφία της ταινίας φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει όντως από τις σελίδες ενός σκληρού, επικού ποιήματος που ανυπομονείς να «διαβάσεις». Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον το «σαιξπηρικών» τόνων επόμενο βήμα του Έγκερς, αλλά και τη σύμπραξη του πολύ αξιόλογου καστ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 28 Απριλίου 2022.