It's a wrap: Το «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:45
31/5

It's a wrap: Το «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του

Ήσυχα κι ωραία, μια τρίμηνη εργασία στην Πράγα έφτασε στο τέλος της. Περισσότερα για μια ταινία που αναμένεται με πολλή περιέργεια και ενδιαφέρον, εντός.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια ταινία που αναπαράγει μέσα στον χρόνο μια εντυπωμένη ιστορία (και μια μεγάλη κινηματογραφική κληρονομιά επίσης), ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της. Το «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς φτιάχτηκε στην Πράγα της Τσεχίας, με γυρίσματα στην πόλη, στο στούντιο Barrandov και στο θρυλικό Invalidovna, ένα στρατιωτικό νοσοκομείο αναπήρων πολέμου - το οποίο μάλιστα έχει υπηρετήσει ξανά γυρίσματα ταινιών.

Το συνεργείο μιλά για ένα περίπλοκο και αντισυμβατικό γύρισμα, αλλά και μια δουλειά για την οποία είναι περήφανοι που συμμετείχαν. Ο διευθυντής φωτογραφίας, Γιάριν Μπλάσκε, που ζει στην Πράγα, επιβεβαίωσε ότι το έργο είναι έγχρωμο σε στιλ που αναφέρεται στον Ρομαντισμό του 19ου αιώνα. Σιελόρροια.

Η ιστορία της ταινίας, λογικά γνωστή σε όλους. Πρόκειται για την μεταγραφή του «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ, μπορεί και του διασημότερου γοτθικού βιβλίου του Ρομαντικού αιώνα και σχεδόν σίγουρα ενός από τα πιο πολυμεταφερμένα, άμεσα ή έμμεσα, στο σινεμά. Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ είναι το Βαμπίρ (Νοσφεράτου είναι μια αρχαϊκή ρουμάνικη λέξη που σημαίνει βρυκόλακας), η Λίλι Ρόουζ Ντεπ είναι η νεαρή γυναίκα που το βαμπίρ μας ταξιδεύει «ωκεανούς χρόνου» για να συναντήσει, ενώ ο Νίκολας Χουλτ, καπάκι στο σύμπαν του Δράκουλα μετά το «Renfield» παίζει αυτή τη φορά τον κακομοίρη τον μεσίτη του Κόμη Όρλοκ - το όνομα του Δράκουλα στην ιστορία μας. Το τελευταίο προκύπτει από το ότι η ταινία κρατά από αυτήν του Φρίντριχ Μούρναου (1922) με τον Μαξ Σρεκ και όχι από το αρχέτυπο της Universal (1931) με τον Μπέλα Λουγκόζι.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Γουίλεμ Νταφό (ίσως ως Βαν Χέλσινγκ - ο κυνηγός βρυκολάκων), Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Έμα Κόριν και άλλοι. Ο πρώτος έχει παίξει επίσης σε κάτι συγγενικό. Στη «Σκιά του Βρυκόλακα» (2000), ερμήνευσε τον Μαξ Σρεκ. (Περισσότερα για την όλη υπόθεση Νοσφεράτου μπορείτε να βρείτε στην αναφορά μας εδώ). Να σημειώσουμε ότι εκτός από την ταινία του Μούρναου, το 1979 ο Βέρνερ Χέρτζογκ υπέγραψε την δική του εκδοχή, με τον Κλάους Κίνσκι στον επώνυμο ρόλο και την Ιζαμπέλ Ατζανί στον ρόλο της νεαρής γυναίκας. Που πάμε με την Λίλι Ρόουζ Ντεπ διερωτάται κανείς, αλλά ας επιδείξουμε εμπιστοσύνη στον Έγκερς και το υπολογίσιμο ταλέντο του. 

Ημερομηνία εξόδου για την ταινία δεν υπάρχει επί του παρόντος, όμως η πρεμιέρα δύσκολα προλαβαίνει το 2023. Λογικά αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2024.