Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης αποφάσισαν το «TÁR» ως καλύτερη ταινία της χρονιάς - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:39
5/12

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης αποφάσισαν το «TÁR» ως καλύτερη ταινία της χρονιάς

Σε μια (ακόμα) περίοδο που η κριτική συλλήβδην ακούει τα εξ αμάξης, λίγη προ-οσκαρική κανονικότητα δεν βλάπτει. Η ταινία-επιστροφή του Τοντ Φιλντ, με μια απλησίαστη Κέιτ Μπλάνσετ στο κέντρο, φροντίζει.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, ιστορικά η μείζονα Ένωση στις ΗΠΑ που ξεκινά τον χορό των τιμών μιας χρονιάς που φεύγει, ανακοίνωσε τις επιλογές της. Η Ένωση ιδρύθηκε το 1935 και αποτελείται από κριτικούς ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων, περιοδικών, καθώς και διαδικτυακών μέσων.

Πέρσι οι Νεοϋορκέζοι εκτίμησαν το «Drive My Car» και την «Εξουσία του Σκύλου» (Ταινία/Σκηνοθεσία αντίστοιχα), ενώ είχαν δώσει ερμηνευτικές τιμές στους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Lady Gaga (για τον «Οίκο των Γκούτσι»), με την τελευταία πάντως να μην φτάνει στα Όσκαρ καν. «Η Χαμένη Κόρη» είχε κερδίσει το Ντεμπούτο και «Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο» του Τρίερ είχε κερδίσει το Ξενόγλωσσο Βραβείο.

Η φετινή λίστα νικητών φέτος είναι πολυσυλλεκτική, πάντως, κάτι όχι τόσο σύνηθες από τους κριτικούς της Ανατολικής Ακτής, που συνήθως εμφαίνουν στην αυστηρά καλλιτεχνικότερη πλευρά της παραγωγής. Φέτος βλέπουμε κι ένα «Top Gun» κάπου, να κρατηθούν κάποια προσχήματα. Γενικά πάντως «προφητικός» συσχετισμός με τα Όσκαρ δεν προκύπτει ιστορικά, ωστόσο είναι δεδομένη η upper class βαρύτητα της Ένωσης, τουλάχιστον, στην συμβολή δημιουργίας ενός κλίματος. Οπότε ο Κόλιν Φάρελ και ο Κλαούντιο Μιράντα μπορούν να είναι ευχαριστημένοι, ενώ άλλοι όπως ο Μακντόνα, η Μπλάνσετ, το «Τα Πάντα Όλα» και το «Aftersun» το ήξεραν κι από πριν ότι συγκαταλέγονται στην κουβέντα.

Η πλήρης λίστα των νικητών:

Καλύτερο Ντεμπούτο“Aftersun”

Καλύτερο Animation“Marcel the Shell with Shoes On”

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ“All the Beauty and the Bloodshed”

Καλύτερη Ανδρική Υποστηρικτική Ερμηνεία: Ke Huy Quan, “Everything Everywhere All at Once”

Καλύτερη Γυναικεία Υποστηρικτική ΕρμηνείαKeke Palmer, “Nope”

Καλύτερη Φωτογραφία: “Top Gun: Maverick,” Claudio Miranda

Καλύτερη Διεθνής Ταινία“EO,” Jerzy Skolimowski

Καλύτερο Σενάριο“The Banshees of Inisherin,” Martin McDonagh

Α' ΑνδρικόςColin Farrell, “The Banshees of Inisherin” and “After Yang”

Α' ΓυναικείοςCate Blanchett, “TÁR”

Καλύτερη ΣκηνοθεσίαS.S. Rajamouli, “RRR”

Καλύτερη Ταινία“TÁR”