Παρά το γεγονός ότι έλαβε ένα τιμητικό Όσκαρ στα περσινά Governor’s Awards, ο σημαντικός αφροαμερικανός σκηνοθέτης ανήρτησε χθες, ανήμερα των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένα κείμενο στο Instagram του, μέσω του οποίου ενημέρωνε ότι αυτός και η σύζυγός του δεν θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής.
Η δήλωση του Λι εξέφρασε την πικρία και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι –για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπως τονίζει- όλοι οι διαγωνιζόμενοι στις κατηγορίες για τις καλύτερες ερμηνείες, είναι λευκοί. «Τι διάολο!», αναρωτιέται «Δεν μπορούμε να παίξουμε;»
Συνέχισε, μάλιστα, επικαλούμενος μια ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σύμφωνα με την οποία «έρχεται η στιγμή που πρέπει κανείς να πάρει μια θέση που δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε πολιτική, ούτε δημοφιλής, αλλά πρέπει να την πάρει, γιατί η συνείδησή του, του λέει ότι είναι σωστή».
Στο μακροσκελές σχόλιο του, αναφέρει επίσης ότι η «πραγματική μάχη» γίνεται μέσα σε γραφεία διευθυντικών στελεχών του Χόλυγουντ και της καλωδιακής τηλεόρασης, όπου εκεί παίρνονται οι αποφάσεις για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην οσκαρική κούρσα και ποιοι θα αποκλεισθούν. Για όσον καιρό οι μειονότητες θα απουσιάζουν από αυτά τα δωμάτια, οι οσκαρικές υποψηφιότητες θα παραμένουν «λευκές», αποφαίνεται ο Λι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ που το Σάββατο έγραψε στο twitter της: «στα Όσκαρ, οι έγχρωμοι είναι καλοδεχούμενοι για να παραδίδουν τα βραβεία, ακόμα και για να προσφέρουν διασκέδαση, αλλά σπάνια μας αναγνωρίζουν καλλιτεχνικά κατορθώματα. Μήπως τελικά όλοι οι έγχρωμοι θα έπρεπε συνολικά να απέχουν απ’ τη συμμετοχή;»
H Σέριλ Μπουν Άιζακς, Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου
Οι διαμαρτυρίες του Λι και της Πίνκετ Σμιθ, όμως, βρίσκουν σύμφωνη και την πρόεδρο της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άιζακς, που δήλωσε πληγωμένη από την έλλειψη ποικιλίας των οσκαρικών υποψηφιοτήτων.
Συγκεκριμένα η πρόεδρος δημοσίευσε μια ανακοίνωση, ελπίζοντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, αναφέροντας ότι ενώ αναγνωρίζει την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει από όλους τους υποψηφίους, δεν μπορεί παρά να νιώθει απογοήτευση για την μη-συμπερίληψη των έγχρωμων.
«Αυτή είναι μια δύσκολη αλλά σημαντική συζήτηση και έχει έρθει ο καιρός για μεγάλες αλλαγές», δηλώνει η Άιζακς και διαβεβαιώνει ότι έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής των μελών και να επιτευχθεί η αναγκαία ποικιλία.
Η πρόεδρος λέει, επίσης, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πολλαπλές ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση αλλά η αλλαγή δεν έρχεται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσε κανείς. Στα sixties και seventies, τονίζει, ο στόχος ήταν να συμπεριλαμβάνονται νεότερα μέλη, για να διατηρείται η επιτροπή συντονισμένη με τους καιρούς και ζωντανή, το ζητούμενο του 2016, είναι η αποδοχή, πέρα από όρους φυλετικής, εθνικής ή σεξουαλικής διαφορετικότητας.
Σηματοδοτεί, άραγε, αυτή η ανακοίνωση, ουσιαστική διάθεση αντιμετώπισης των θεμάτων που θίγει η ανάρτηση του Σπάικ Λι (ας μην ξεχνάμε ότι η πρόεδρος την εξέδωσε, την ίδια μέρα που ο Λι, κάλεσε τον κόσμο να μποϋκοτάρει τα Όσκαρ) ή είναι, απλώς, ένα τέχνασμα για να μην πάρει μεγαλύτερες –και πιο ενοχλητικές για την Ακαδημία- διαστάσεις το θέμα, ενόψει της επικείμενης απονομής; Κανείς δεν μπορεί, ακόμα, να το πει με σιγουριά.