«Ο Μιγιαζάκι θα πεθάνει αν δεν δημιουργεί»: Βασικές αλήθειες από πρώην συνεργάτη του σπουδαίου Ιάπωνα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:13
5/7

«Ο Μιγιαζάκι θα πεθάνει αν δεν δημιουργεί»: Βασικές αλήθειες από πρώην συνεργάτη του σπουδαίου Ιάπωνα

Ο Μασάχι Άντο, πρώην υψηλά ιστάμενος των ονειρικών στούντιο Γκίμπλι, που στεγάζουν τις δημιουργίες του Μιγιαζάκι, μιλά για την ιδιοφυία του animation.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μπορεί να είναι 81, μπορεί να ετοιμάζει το (θεωρούμενο ως) κύκνειο άσμα του με τους ρυθμούς που αρμόζουν σε έναν καλλιτέχνη με κάππα κεφαλαίο, όμως για αυτόν ο δημιουργός του «Deer King», Μασάχι Άντο, έχει μια άλλη πλευρά να τονίσει. «Αν δεν δημιουργεί θα πεθάνει».

«Για να το πω απλά, είναι μια σπάνια ιδιοφυία. Γεννήθηκε να δημιουργεί. Έχει προσπαθήσει να αποσυρθεί πολλές φορές, αλλά πάντα επανέρχεται. Νομίζω ότι πραγματικά θα πάψει να ζει αν δεν φτιάχνει ταινίες. Είναι παγιδευμένος στην διαδικασία της δημιουργίας». 

Και τι είναι αυτό που τον κάνει ιδιοφυία; Σε αυτό, σοφά ίσως, ο Άντο δεν απαντά, αλλά περιγράφει. «Τον βλέπεις και συνειδητοποιείς τι δεν είσαι εσύ. Καταλαβαίνεις ότι 'ναι, δεν είμαι ιδιοφυία', 'δεν είμαι μέσα σε αυτό το λαβύρινθο της διαρκούς δημιουργίας'. Πώς προσεγγίζει κανείς τον τρόπο της ζωής του, αυτή την εφευρετικότητα;».

Αναπάντητα ερωτήματα, μέρος του θείου της διάνοιας αυτού του διαμετρήματος είναι το μυστηριώδες της, δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε να κρατάμε ακέραιο το δικό μας ταλέντο, που είναι μιας μορφής ευλογία επίσης, να αισθανόμαστε το υπέροχο βάρος των επινοήσεών της.