Η Επιστροφή του Βασιλιά: Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ παίρνει ημερομηνία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:41
24/5

Η Επιστροφή του Βασιλιά: Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ παίρνει ημερομηνία

Οι ειδήσεις δεν λείπουν ποτέ, τα γεγονότα όμως έχουν άλλον αέρα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τα «κακά» νέα πρώτα. Ο Σπίλμπεργκ είναι 77. Δεν είναι πάμπολλα, δεν είναι και λίγα. (Είναι επίσης απίστευτα, ο Σπίλμπεργκ είναι πάντοτε 36 στα χαρτιά μου - ο Ε.Τ. φταίει.) Δύο χρόνια είναι πολύς καιρός για να περιμένουμε, αλλά, τι να κάνουμε, η νέα αυτή ταινία θα έρθει στις 15 Μαΐου του 2026. Τέλος τα κακά νέα.

Τα καλά είναι ότι, βασικά, επιστρέφει. Και παρότι δεν τον λες ακριβοθώρητο, ο άνθρωπος γυρίζει ακούραστα, η αλήθεια είναι πως με την αδηφαγία του θεατή δεν τα βάζεις. Άλλο καλό είναι ότι επιστρέφει ο Ντέιβιντ Κεπ στην θέση του σεναριογράφου. Μαζί έκαναν Jurassic Park, Lost World, Πόλεμο των Κόσμων και 4ο Ιντιάνα 17.5/20 αστεράκια βγάζει αυτό - και τα πιο λίγα τα έχει το Jurassic, φαντάσου. Η παρουσία του Κεπ του ταιριάζει γάντι, ή τέλος πάντως ταιριάζει απόλυτα στο πάντρεμα ψυχαγωγίας, concept και σκηνοθετικής άνεσης του Σπίλμπεργκ να κάνει τα δικά του - πράγμα που δεν έχει, ας το παραδεχτούμε, όταν κάνει «ταινίες ατζέντας». Όχι ότι δεν τις θέλουμε κι αυτές, αλλά όταν είσαι σέντερ φορ ολκής γιατί να παίζεις τερματοφύλακας; 

Όλες αυτές οι περιορισμένα επιδέξιες χαριτωμενιές γράφονται διότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τίποτε άλλο. Μόνο ένα «original event movie» συνοδεύει το νέο - κάτι που γεννά σε κάποιους την υποψία ότι μπορεί, επιτέλους, να κάνει εκείνη την ταινία με τα UFO που θεωρητικά κυοφορείται χρόνια.

Εκείνο που κατά βάθος θα θέλαμε θα ήταν μια από εκείνες τις περίφημες «διπλές» χρονιές του. Σκεφτείτε: 2011 - Τεν Τεν και Άλογο του Πολέμου, 2005 - Μόναχο και Πόλεμος των Κόσμων, 2002 Minority Report και Πιάσε με Αν Μπορείς (μάλλον η καλύτερη διπλή χρονιά σκηνοθέτη που υπήρξε ποτέ, έξω από το '74 του Κόπολα και ίσως το 2006 του Ίστγουντ - υπάρχουν βέβαια κι άλλοι, πολλοί, μνηστήρες, μην αρχίσετε), το '97 το παρακάμπτουμε γιατί έχει το Amistad, και βέβαια το '93 που είχε Λίστα του Σίντλερ και Jurassic Park - αν και δεν χάλασε κανέναν το '89 με τον 3ο Ιντιάνα και το Always που κανείς δεν είδε - και έχασε γι΄αυτό. Όπως είναι μάλλον προφανές είναι τρομερές οι διπλές χρονιές του Σπίλμπεργκ.

Τι να κάνουμε, περιμένουμε.