Το φεστιβάλ SXSW ανακοίνωσε επίσημα την online εκδοχή του - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:41
3/4

Το φεστιβάλ SXSW ανακοίνωσε επίσημα την online εκδοχή του

Η πλατφόρμα της Amazon θα φιλοξενήσει για 10 μέρες καινούργιες ταινίες που θα παίζονταν φέτος στο Τέξας, σε μια πειραματική σύμπραξη ανάγκης που μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλα φεστιβάλ. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πειραματικό από το ξεκίνημά του, ένα φεστιβάλ που δούλευε για το μέλλον το φεστιβάλ, ανακαλύπτοντας και φτιάχνοντας σκηνοθέτες από πολύ νεαρή ηλικία αλλά και ψάχνοντας νέους τρόπους προώθησης του τεράστιου κύματος περιεχομένου το οποίο προσφέρεται σήμερα στο κοινό, το SXSW του Τέξας έμελλε να είναι το πρώτο από τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Πριν ακόμη αντιληφθούν οι ΗΠΑ τί συμβαίνει στον κόσμο, η είδηση σόκαρε πρώτα το κοινό μιας περιοχής που επένδυε πολλά σε αυτό το event, όπως και έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που είχαν ποντάρει κόπους χρόνων στο να παρουσιάσουν κάτι εκεί.

Η ιστορία έδειξε πως η αναβολή ήταν μια συνετή κίνηση, το ίδιο άλλωστε έκαναν και τα υπόλοιπα φεστιβάλ της εποχής, και το SXSW είναι και το πρώτο που βρίσκει μια έκτακτη λύση για να παρουσιάσει τη φετινή εκδοχή του - σύντομα αναμένεται και μια αντίστοιχη της Τραϊμπέκα. Αφού η κριτική επιτροπή είδε τις ταινίες του διαγωνιστικού και έδωσε βραβεία, έρχεται η ώρα του κοινού να παρακολουθήσει κάποιες από αυτές. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας φήμες των τελευταίων ημερών, το φεστιβάλ ανακοίνωσε επίσημα το SXSW 2020 Film Festival Collection, μια επιλογή που θα τρέξει για 10 μέρες μέσα από το Amazon Prime. 

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα του Amazon θα φιλοξενήσει για 10 μέρες το φεστιβάλ και θα το αφήσει  ανοιχτό για το αμερικανικό κοινό, καθώς θα απαιτείται απλά ένας λογαριασμός Amazon - ακόμη και χωρίς prime λογαριασμό δηλαδή. Η Τζάνετ Πίρσον, διευθύντρια του κινηματογραφικού τμήματος του SXSW ανέφερε: «Από τότε που ακυρώθηκε το φεστιβάλ, έχουμε επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα υπέροχα φιλμ που είχαμε διαλέξει. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το Amazon Prime μας έδωσε χώρο για να φιλοξενήσουμε ένα online φεστιβάλ και πλέον μπορεί να συνδέσει το κοινό του με τους δημιουργούς μας.»

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του δεκαημέρου, καθώς δεν έχει αναφερθεί ακόμη ποιοι δημιουργοί δέχτηκαν να  προβληθούν οι ταινίες τους μέσω του Prime. Ενδεχόμενη επιτυχία πάντως του διαδικτυακού αυτού event αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για άλλα φεστιβάλ μέσα στη χρόνια, καθώς  πέρα από τις Κάννες μοιάζει όλο και πιο κοντινό το ενδεχόμενο να αναβληθούν και φθινοπωρινά φεστιβάλ, όπως της Βενετίας και του Τορόντο - το τελευταίο ήδη έχει αρχίσει να μελετά πλατφόρμες.