Το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη έρχεται αυτή την Κυριακή στον Alpha ? νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:03
21/10

Το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη έρχεται αυτή την Κυριακή στον Alpha

Η πιο πρόσφατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, το συγκλονιστικό ιστορικό δράμα, έρχεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση σε ιδιωτικό σταθμό, αυτή την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 21:30 το βράδυ, στην τηλεόραση του Alpha.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τoυς θεατές, κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9» και «Πέτρινα Χρόνια» επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα», για ένα από τα πλέον διαβόητα και τραγικά περιστατικά στα ελληνικά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα», ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και από το 1936 έως το 1944 ήταν κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές. Την περίοδο της φυλάκισής του στο Χαϊδάρι, ο 34χρονος εκτελούσε χρέη διερμηνέα στον Γερμανού διοικητή, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του πέρασε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα χρόνια της κατοχής και έγινε πολλές φορές μάρτυρας φρικτών βασανιστηρίων.

Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατουμένων του αποφασίζεται μετά από την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον στρατιωτικό διοικητή Λακωνίας. Ο θάνατος του διοικητή Κρες και άλλων 3 Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε έναν Γερμανό. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι μέσα στη λίστα των 200 μελλοθάνατων.

Την Πρωτομαγιά του 1944, ημέρα της εκτέλεσης, βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα καθώς ο διοικητής Φίσερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του 34χρονου στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό προς το πρόσωπό του, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί της θανατικής ποινής βάζοντας στη θέση του έναν άλλο συγκρατούμενό του.

H ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, αυτή την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 21:30 το βράδυ, στον Alpha.

Θυμηθείτε εδώ την συνεντευξη του Λουκά Κατσίκα στον Παντέλή Βούλγαρη, με αφορμή την ταινία.