Πρώτες λεπτομέρειες για τη νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ, «The Way of the Wind» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:24
3/4

Πρώτες λεπτομέρειες για τη νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ, «The Way of the Wind»

Μετά από μια περίοδο που ο Αμερικανός θρύλος παρέδωσε 5 ταινίες σε 8 χρόνια, αντί του κλασικού του 4 σε 32, με το βιβλικό του έπος επιστρέφουμε σε «ρυθμούς Μάλικ» καθώς η ταινία είναι στο μοντάζ ήδη εδώ και 5 χρόνια με σκέψεις για πρεμιέρα του χρόνου στις Κάννες.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μετά τα υπερλειτουργικά 2010ς, στα οποία ο Τέρενς Μάλικ αποφάσισε να διαλύσει την αληθή φήμη του ακριβοθώρητου κάνοντας διαρκώς ταινίες - τελικά κατάφερε μόνο να συντρίψει τον μύθο του - επιστροφή σε...κλασικούς του χρόνους. Ελπίζουμε επιστροφή και σε αποτελέσματα αντάξια μιας φιλμογραφίας που από το 1973 μέχρι το, έστω, 2011, μπορεί να είχε μόνο 5 ταινίες, αλλά ήταν όλες τους από πανάξιες έως θρυλικές.

Το «Way of the Wind» ανήκει στο εκτυλισσόμενο επιμηκυσμένο κύκνειο άσμα της γενιάς του '70, ενώ ταυτόχρονα εντάσσεται και σε μια διαφαινόμενη ροπή πρεσβύτερων πια κινηματογραφιστών προς θρησκευτικές θεματικές και μια ανακίνηση της ηθικής πλευράς των πραγμάτων. Πράγματα αναμενόμενα από φυσικής πλευράς, όπως αναμενόμενο είναι ότι ένας εξ αυτών, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ανέκαθεν φάρος ανάμεσά τους, δεν φαίνεται να δονείται από την ίδια ροπή, κάνοντας μια εντελώς άλλης λογικής ταινία με το «Megalopolis». Στο τέλος, βέβαια, σήμασία έχει ποιος κάνει την καλή ταινία.

Ο Γκέζα Ρέρινγκ υποδύεται τον Ιησού Χριστό στην ταινία, o (56χρονος....) Ούγγρος πρωταγωνιστής του «Γιου του Σαούλ», λογοτέχνης κυρίως ο άνθρωπος, αν και έκτοτε έχει και μια χούφτα συμμετοχές. Η ταινία δεν θα κινηθεί στην λογική του παραδοσιακού βιβλικού έπους (οπότε δεν θα έχουμε θαύματα - και εισιτήρια ίσως) και εστιάζει στην σχέση του Πέτρου (Ματίας Σένερτς) με τον Ιησού και την προσπάθεια του πρώτου να παρακινήσει τον δεύτερο σε πολιτική ανάμειξη εναντίον των καταπιεστών Ρωμαίων. Ο Ιησούς μένει ασυγκίνητος.

Ο Μάλικ θέλει να κάνει αυτή την ταινία από τις αρχές των '90ς, με την Ντίσνεϊ (!) και σοβαρό προϋπολογισμό, όταν όμως το στούντιο του είπε ότι «δεν έχει final cut για εσάς κ. Μάλικ», ο Αμερικανός στράφηκε σε αυτό που θα γινόταν η «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή».  Σα να λέμε ο ορισμός του κάθε αναποδιά για καλό.

Στην ταινία παίζουν επίσης οι Μαρκ Ράιλανς (υποδύεται τον Σατανά), Μπεν Κίνγκσλεϊ (δεν λείπει ο Μάης από την Σαρακοστή), Τζόζεφ Φάινς, Τοφίκ Μπαρχόμ, Ντάγκλας Μπουθ και Έινταν Τέρνερ, ενώ ο Μάλικ, τον οποίον σημειωτέον ο Όυγγρος πρωταγωνιστής δεν γνώριζε καν (!), λέγεται πώς είνα πολύ ευχαριστημένος με το cut. Υπάρχει χρόνος να αλλάξει αυτό.

Η ταινία προοριζόταν για τις φετινές Κάννες - δεν ξέρω αν ο Τιερί Φρεμό το ήξερε πάντως αυτό... - τώρα ακούγεται πώς θα επανδρώσει το διαφαινόμενο ονειρικό lineup του 2025.