Τρέιλερ «The Red Turtle»: Το Studio Ghibli επιστρέφει με μία μαγευτική βωβή ταινία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:53
16/5

Τρέιλερ «The Red Turtle»: Το Studio Ghibli επιστρέφει με μία μαγευτική βωβή ταινία

Το ντεμπούτο σε animation μεγάλου μήκους του Μικέλ Ντιντόκ ντε Γουίτ «The Red Turtle» προβάλλεται φέτος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών και αν κρίνουμε από το εκπληκτικό τρέιλερ, ίσως είναι το πιο όμορφο φιλμ στην Κρουαζέτ.

Από τον Παναγιώτη Κοτζαθανάση

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του θρυλικού στούντιο (και η πρώτη συμπαραγωγή στην ιστορία του) είναι ένα γαλλοιαπωνικό animation που περιγράφει τη ζωή ενός ναυαγού, ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα ερημωμένο νησί, όπου οι μοναδικοί κάτοικοι είναι χελώνες, καβούρια και πουλιά. Σιγά σιγά μαθαίνει να ζει στην απομόνωση, μέχρι που εμφανίζεται στο νησί μια γυναίκα, επίσης ναυαγός.

Η 80λεπτη παραγωγή περιλαμβάνει ελάχιστους διαλόγους και δείχνει πραγματικά πανέμορφη, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την ποιότητα του 2D animation. Υπεύθυνοι για το σενάριο είναι ο Ντε Γουίτ και η γαλλίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πασκάλ Φεράν («Lady Chatterley», «Bird People»).

Η εταιρεία βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, μιας και οι ιδρυτές Χαγιάο Μιγιαζάκι και Ισάο Τακαχάτα έχουν αποσυρθεί πλέον από την δημιουργία ταινιών. Τα τελευταία χρόνια βέβαια υπήρχαν επιτυχίες από νέους δημιουργούς όπως ο Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι («When Marnie Was There») και ο γιος του Μιγιαζάκι, Γκόρο («From Up on Poppy Hill»), αλλά το «The Red Turtle» σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου εγχειρήματος, με τον ερχομό του εγκατεστημένου στο Λονδίνο, Μικέλ Ντιντόκ ντε Γουίτ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 2000, με το μικρού μήκους «Father and Daughter».

Ο Βενσάν Μαραβάλ, επικεφαλής της εταιρείας Wild Bunch, που επίσης συμμετέχει στην παραγωγή, επισκέφτηκε το Studio Ghibli το 2008, με τον Μιγιαζάκι να του δείχνει το συγκεκριμένο φιλμ και να του ζητά να βρει τον δημιουργό του ώστε να συνεργαστούν σε έναν καινούριο τίτλο. 

Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι ένα φιλμ που διαφέρει αρκετά από την συνήθη τεχνοτροπία της εταιρείας, μιας και τα σχέδια είναι μεν και πάλι ζωγραφισμένα με το χέρι αλλά αυτή τη φορά έχει χρησιμοποιηθεί κάρβουνο στην υλοποίηση τους.

Από την άλλη, η καταπληκτική ιστορία είναι ανάλογη των αριστουργημάτων που έχουν κάνει παγκοσμίως διάσημο το Studio Ghibli. Η έλλειψη διαλόγων είναι ένα στοίχημα για την συμπαραγωγή, αλλά το φιλμ είναι τόσο γεμάτο από πανέμορφες εικόνες και καθηλωτικές σκηνές, που είναι σίγουρα πως θα αποζημιώσουν και τον πιο απαιτητικό θεατή. 

Το «The Red Turtle» θα προβληθεί στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει βρει ακόμη διανομή στις Η.Π.Α.