Στο αστερισμό του σινεμά: Ο Στίβεν Φρίαρς μεταμορφώνει τον Κριστόφ Βαλτζ σε Μπίλι Γουάιλντερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:19
8/6

Στο αστερισμό του σινεμά: Ο Στίβεν Φρίαρς μεταμορφώνει τον Κριστόφ Βαλτζ σε Μπίλι Γουάιλντερ

Ασυνήθιστη συγκέντρωση σημαντικών ονομάτων για μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Τζόναθαν Κόου, σε σενάριο του Κρίστοφερ Χάμπτον και τον Βιεννέζο στον ρόλο του ασύγκριτου Μπίλι Γουάιλντερ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Καθώς θέλει να πιστεύει κανείς πως ο Μπίλι Γουάιλντερ δεν χρειάζεται συστάσεις (αλλά αν χρειάζεται ιδού μια εισαγωγή εδώ) ας μιλήσουμε μια στιγμή για τον Στίβεν Φρίαρς. Στον οποίον Άγγλο οφείλουμε περισσότερα απ' όσα φαίνεται να κουβεντιάζει η επικαιρότητα πια. Όμως ο Φρίαρς, που έχει και πέντε χρόνια να κάνει σινεμά (έκανε όμως καλή τηλεόραση αυτό το διάστημα) έχει φέρει στην ποδιά μας το «Συμβόλαιο με τον Θάνατο», το «Ωραίο μου Πλυντήριο», το «Τεντώστε Τ' Αυτιά σας» και τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» μόνο στην δεκαετία του '80, ένα σύνολο που αρκεί για να τον φέρει στους βασικούς εκείνης της εποχής.

Έχει επίσης κάνει τους «Κλέφτες», τον «Ήρωα Κατά Λάθος» (μια φρικτά ξεχασμένη ταινία), το «High Fidelity» (οκ εδώ όλοι ψηφίσαμε), τον «Liam», τα «Βρώμικα Όμορφα Πράγματα», την «Philomena», την «Βασίλισσα»... Ένα σώμα δουλειάς ευέλικτο, καλοφτιαγμένο, ενίοτε πραγματικά σπουδαίο, που, ίσως και λόγω του ότι ο Φρίαρς γίνεται 81 σε λίγες μέρες, το ageism καλά κρατεί βλέπετε, παραβλέπεται ακόμα και από την κριτική.

Η επιστροφή του μεγάλου Άγγλου στο σινεμά θα γίνει με μια ταινία για το σινεμά. Και ειδικότερα για τον Μπίλι Γουάιλντερ, στο λυκόφως της τεράστιας καριέρας του, ενώ ετοίμαζε την «Fedora» με τον Γουίλιαμ Χόλντεν. Όπως αναφέρει το Variety, το «Billy Wilder & Me» θα είναι ένα δράμα που θα ακολουθεί τον δημιουργό Γουάιλντερ, όπως θα τον υποδυθεί ο Κριστόφ Βαλτζ (ενδιαφέρουσα επιλογή), κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του 1978.

Κι από δω και πέρα τα ονόματα συρρέουν, καθώς η πρώτη ύλη θα είναι το βιβλίο του Τζόναθαν Κόου, το οποίο θα διασκευάσει σεναριακά ο Κρίστοφερ Χάμπτον, που εκτός από τον πρόσφατο «Πατέρα», έχει στη ζώνη του και τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» και τα συμπαθέστατα «Cheri» και «Mary Reilly», ξανά με τον Φρίαρς, έχει και την «Εξιλέωση», έχει και 2 Όσκαρ για την αποκατάσταση.

Η ιστορία της νέας ταινίας θα ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα που δουλεύει για τον Γουάιλντερ στα γυρίσματα της «Fedora», έρχεται στην Ελλάδα να συνεργαστεί με τον δημιουργό και τον συν-σεναριογράφο του κι εν συνεχεία ακολουθεί τον Γουάιλντερ στην Γερμανία όπου εν μέσω του γυρίσματος συμμετέχει σε ένα ταξίδι μνήμης του σκηνοθέτη στην οικογενειακή του ιστορία.

Ο Χάμπτον, διόλου τυχαία η επιλογή και όχι μόνο από πλευράς Φρίαρς, γνώρισε στο ξεκίνημα του τον Γουάιλντερ, ενώ θεωρεί ότι «το θαυμάσιο βιβλίο του Κόου μου δίνει μια τέλεια ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου για έναν από τους αδιαφιλονίκητους γίγαντες της ιστορίας του σινεμά».

Και κάπως έτσι μια ακόμα ταινία που περιμένουμε διακαώς προστίθεται στο καλεντάρι.