«Η Οδύνη» και «Η Υπόσχεση της Αυγής» κέρδισαν τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου - cinemagazine.gr
19:31
28/3

«Η Οδύνη» και «Η Υπόσχεση της Αυγής» κέρδισαν τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου

Ολοκληρώθηκε η απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.

Η ταινία του Εμανουέλ Φινκιέλ «Οδύνη», που βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Μαργκερίτ Ντιράς, κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, ενώ «Η Υπόσχεση της Αυγής» του Ερίκ Μπαρμπιέρ απέσπασε το Βραβείο Κοινού.

Η κριτική επιτροπή που αποτελούταν από τους Αλέξη Σταμάτη, Πέτρο Σεβαστίκογλου, Έφη Φαλίδα, Δάφνη Πατακιά και Μόνικα Χριστοδούλου, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία του Φινκιέλ. Τοποθετημένη στη Γαλλία του 1944, με τη χώρα να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, η «Οδύνη» ακολουθεί την ιστορία του συγγραφέα Robert Antelme, μεγάλη προσωπικότητα της Αντίστασης, που συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Η γυναίκα του Marguerite αγωνιά καθώς δεν έχει νέα του άντρα της και λόγω του κρυφού δεσμού που διατηρεί με τον Dyonis, σύντροφο του Antelme. Συναντά έναν Γάλλο πράκτορα της Γκεστάπο και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να ξαναβρεί τον άντρα της. 

Η κριτική επιτροπή, η Λαρίσα Βέργου ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αγάπη Κεφαλογιάννη ως εκπρόσωπος της NOVA, έδωσαν το βραβείο στον εκπρόσωπο της Weirdwave, εταιρίας διανομής της ταινίας για την Ελλάδα. 

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. 

H ταινία που κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer ήταν «Η Υπόσχεση της Αυγής» (La Promesse de l’ Aube» του Ερίκ Μπαρμπιέ. 

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ρομέν Γκαρί, το αυτοβιογραφικό «Υπόσχεση της Αυγής» παρακαολουθεί τη δύσκολη παιδική του ηλικία του Ρομέν στην Πολωνία, την εφηβεία του κάτω από τον ήλιο της Νίκαιας και τα κατορθώματά του ως αεροπόρος στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτήν όμως την επιμονή να ζήσει χιλιάδες ζωές, να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος και διάσημος συγγραφέας, την οφείλει στην Μίνα (Σαρλότ Γκενσμπούργκ), τη μητέρα του. Αυτή η απεριόριστη μητρική αγάπη θα αποτελέσει και το βαρύ φορτίο της ζωής του...

O Marketing Director της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Laurent Delmouly ανακοίνωσε το βραβείο κοινού και κάλεσε στη σκηνή τον εκπρόσωπο της Feelgood Entertainment, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, για την απονομή του βραβείου. 

Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών, τα μέλη της κριτικής επιτροπής και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, παρουσίασαν ο Αλέξανδρος Βαμβούκος και ο Michael Gaupillat της θεατρικής ομάδας του Γαλλικού Ινστιτούτου, «Kataplictiques».

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε avant-première της ταινίας «Απόψε που κοιμάσαι;» (Garde Alternée) της Αλεξάντρα Λεκλέρ, ταινία που θα προβληθεί στις αίθουσες στις 14 Ιουνίου 2018 από την Rosebud 21.

Το 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ από 20 ως 28 Μαρτίου 2018, στη Αθήνα και από 29 Μαρτίου ως 4 Απριλίου 2018, στην Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, και της Τσεχικής Δημοκρατίας, στην Ελλάδα.