Ανατροπή με «1917», 3 βραβεία στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» και Χοακίν Φίνιξ στους μεγάλους νικητές των Χρυσών Σφαιρών - cinemagazine.gr
23:15
5/1

Ανατροπή με «1917», 3 βραβεία στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» και Χοακίν Φίνιξ στους μεγάλους νικητές των Χρυσών Σφαιρών

Ανατροπή! Ο ήχος των Χρυσών Σφαιρών ακούστηκε δυνατά στο κινηματογραφικό «μέτωπο» των βραβείων.

Από τον Πάνο Γκένα

Με μία μεγάλη έκπληξη, τη νίκη της πολεμικής ταινίας «1917» στις μεγάλες κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας (Δράμα) και Σκηνοθεσίας, ολοκληρώθηκε η 77η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών, οι οποίες προμοδότησαν την ταινία του Σαμ Μέντες στην κούρσα των  βραβείων αφήνοντας πίσω τον επικό «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε και τη συγκινητική «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπάουμπακ. «Δεν υπάρχει σκηνοθέτης στον κόσμο που δεν βρίσκεται στη σκιά του Μάρτιν Σκορσέζε», σχολίασε έκπληκτος μετά τη νίκη του ο Σαμ Μέντες 20 χρόνια ακριβώς μετά τον θρίαμβό του με το κινηματογραφικό ντεμπούτο του « American Beauty».

Αν και το «1917» έκανε την ανατροπή στις δυο παραπάνω κατηγορίες, ελπίζοντας πλέον σε μία δυναμική παρουσία στα προσεχή Όσκαρ, μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το σινεφιλικό παραμύθι «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο με τρεις Χρυσές Σφαίρες συνολικά. Το «Χόλιγουντ» κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία - Μιούζικαλ), Σεναρίου και Β’ Αντρικού για τον εξαιρετικό Μπραντ Πιτ. «Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς εσένα. Να ξέρεις πως θα μοιραζόμουν τη σανίδα», δήλωσε χιουμοριστικά ο Πιτ για τον συμπρωταγωνιστή του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Μετά τη νίκη του (ο Πιτ είχε κερδίσει στην ίδια κατηγορία για τους «12 Πίθηκους» του Τέρι Γκίλιαμ το 1996) φαίνεται να οδηγείται πλέον με φόρα φαβορί στο πρώτο Όσκαρ ερμηνείας της καριέρας του (έχει ήδη ένα ωα παραγωγός του «12 Χρόνια Σκλάβος»).

Δυο Χρυσές Σφαίρες απέσπασε το πολυσυζητημένο «Joker» του Τοντ Φίλιπς μετά την παγκόσμια εμπορική επιτυχία. Συγκεκριμένα ο Χοακίν Φίνιξ «γέλασε» τελευταίος στην κατηγορία Α’ Αντρικού (Δράμα) αφού επικράτησε των Άνταμ Ντράιβερ («Ιστορία Γάμου») και Αντόνιο Μπαντέρας («Πόνος και Δόξα»), ενώ το θλιμμένο τσέλο της Χίλντουρ Γκουοναντότιρ που συντρόφευσε το κινηματογραφικό ταξίδι του, επικράτησε στην κατηγορία Μουσικής (η πρώτη γυναίκα συνθέτις που το καταφέρνει) έναντι των Ράντι και Τόμας Νιούμαν («Ιστορία Γάμου» και «1917» αντίστοιχα). «Δεν υπάρχει γ@μημένος ανταγωνισμός μεταξύ μας» σχολίασε ο Φίνιξ επί σκηνής παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Δικαιώνοντας τα προγνωστικά η Ρενέ Ζελβέγκερ επέστρεψε μετά από χρόνια στο προσκήνιο κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (Δράμα) για τη μεταμόρφωσή στο «Judy», η Οκουαφίνα απέσπασε την αντίστοιχη στην κατηγορία Κωμωδίας με το τρυφερό «The Farewell» (και έγινε η πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας για ταινία) και η Λόρα Ντερν επικράτησε στην κατηγορία Β’ Γυναικείου με την «Ιστορία Γάμου» (ας ετοιμάζει από τώρα την ομιλία της για τα Όσκαρ).

Από την άλλη, ο νεαρός Τέιρον Έτζερτον που υποδύθηκε τον Έλτον Τζον στη μουσική βιογραφία «Rocketman» του Ντέξτερ Φλέτσερ («Bohemian Rhapsody») είπε τελικά ένα τραγούδι νίκης έναντι του φαβορί Έντι Μέρφι κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Αντρικού (Κωμωδία - Μιούζικαλ), ενώ ο ίδιος ο Έλτον Τζον κατέκτησε τη Σφαίρα Τραγουδιού με το λυτρωτικό anthem «(I'm Gonna) Love Me Again». Αξίζει να σημειώσουμε πως το Netflix παρά τη μεγάλη συγκομιδή υποψηφιοτήτων, τελικά δεν κέρδισε αναλογικά βραβεία.

Τα «Παράσιτα» (Χρυσός Φοίνικας Καννών) του Μπονγκ Τζουν-χο κέρδισαν επάξια τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας, όχι όμως Σενάριο ή Σκηνοθεσία, γεγονός που παγώνει κάπως τις προσδοκίες για περισσότερα βραβεία στα Όσκαρ. «Αν παρακάμψετε τους υπότιτλους, θα ανακαλύψετε έναν κόσμο σπουδαίων ταινιών» συμβούλευσε ο Τζουν-χο τους θεατές. 

Η βραδιά ξεκίνησε με τον Ρίκι Τζερβέις να διαβεβαιώνει υποψήφιους stars και τηλεοπτικό κοινό πως πρόκειται για την τελευταία φορά που παρουσιάζει την Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών. Με μότο τις λέξεις «δεν με ενδιαφέρει» και συντροφιά (ασφαλώς!) την μπύρα του ξεκίνησε άμεσα να ξεμπροστιάζει σελέμπριτι και τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (τους αποκάλεσε «φυτά»), οι οποίοι τον άκουγαν μουδιασμένοι κι άφωνοι να ανταπεξέρχεται κατά γράμμα (ή μάλλον κατά λέξη) στο ρόλο του: ισοπεδωτικά σατιρικός χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας. «Θα γελάσουμε εις βάρος σας. Όλοι θα πεθάνουμε σύντομα και δεν έχει σίκουελ», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανάμεσα σε αστεία για παιδοφιλικές ταινίες της χρονιάς (στα «Surviving R. Kelly» και «Leaving Neverland» πρόσθεσε τους «Δυο Πάπες»), παραδοχές τύπου «όλοι φοβάστε τον Ρόναν Φάροου», ο Τζερβέις παρομοίασε τον Τζο Πέσι με το Baby Yoda, δικαιολόγησε την απουσία του In Memoriam λέγοντας πως δεν ήταν αρκετά… diversity, ειρωνεύτηκε τα μπλοκμπάστερ πως έχουν εξισώσει την υποκριτική με τις επισκέψεις στο γυμναστήριο και παρότρυνε τους θεατές να προτιμήσουν το (δικό του) «Afterlife» στο Netflix αντί της απονομής, μιας και μία «σειρά με πρωταγωνιστή έναν χήρο που έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο είναι σίγουρα πιο αστεία από το σημερινό σόου». 

Στα τηλεοπτικά βραβεία τα «Succesion», «Fleabag» και «Chernobyl» κέρδισαν από δυο Χρυσές Σφαίρες: Δράμα και ερμηνεία στον Μπράιαν Κοξ για το πρώτο, Κωμωδία και ερμηνεία στην Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ για το δεύτερο, Μίνι-Σειρά και ερμηνεία στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ για το τρίτο, ο Ραμί Γιούσεφ του «Rami» έκανε την έκπληξη κι άφησε τον Μάικλ Ντάγκλας με άδεια χέρια, ο Ράσελ Κρόου βραβεύτηκε για το «The Loudest Voice» και οι Πατρίτσια Αρκέτ («The Act»), Ολίβια Κόλμαν («The Crown»), Μισέλ Γουίλιαμς («Fosse/Verdon») επικράτησαν ως φαβορί στις κατηγορίες τους. 

Κατα τη διάρκεια της βραδιάς, αρκετοί από τους ηθοποιούς μίλησαν για την τραγική οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Αυστραλία. «Σας εκλιπαρώ να δώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας» ζήτησε η Αρκέτ, ενώ η Γουίλιαμς στον πιο ουσιαστικό ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς συμβούλευσε για ορθολογική πολιτική τοποθέτηση που συμπεριλαμβάνει τη γυναικεία αντιπροσώπευση στις επόμενες αμερικανικές εκλογές.

Το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ δόθηκε φέτος στον Τομ Χανκς, τον πιο αγαπητό ηθοποιό της Αμερικής, ο οποίος το παρέλαβε φανερά συγκινημένος από την Σαρλίζ Θερόν, και η Κέιτ ΜακΚίνον προλόγισε το αντίστοιχο (τιμητικό βραβείο Κάρολ Μπερνέτ) στην Έλεν Ντε Τζένερις, μία από τις πιο ταλαντούχες, δημοφιλείς ηθοποιούς και παρουσιάστριες της αμερικανικής τηλεόρασης - πρότυπο για την LGBTQ κοινότητα μετά το ιστορικό της outing το 1997.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες (οι νικητές σημειώνονται με κόκκινο)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
1917
Ο Ιρλανδός
Joker
Ιστορία Γάμου
The Two Popes

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Dolemite is my Name
Jojo Rabbit
Στα Μαχαίρια
Κάποτε… στο Χόλιγουντ
Rocketman

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Μπονγκ Τζουν-χο, «Παράσιτα»
Σαμ Μέντες, «1917»
Κουέντιν Ταραντίνο, «Κάποτε… στο Χόλιγουντ»
Μάρτιν Σκορσέζε, «Ο Ιρλανδός»
Τοντ Φίλιπς, «Joker»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Σίνθιο Ερίβο, «Harriet»
Σκάρλετ Γιοχάνσον, «Ιστορία Γάμου»
Σίρσα Ρόναν, «Little Women»
Σαρλίζ Θερόν, «Bombshell»
Ρενέ Ζελβέγκερ, «Judy»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Κρίστιαν Μπέιλ, «Κόντρα σε Όλα»
Αντόνιο Μπαντέρας, «Πόνος και Δόξα»
Άνταμ Ντράιβερ, «Ιστορία Γάμου»
Χοακίν Φίνιξ, «Joker»
Τζόναθαν Πράις, «The Two Popes»

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Οκουαφίνα, «The Farewell»
Άνα ντε Άρμας, «Στα Μαχαίρια»
Μπίνι Φέλντσταϊν, «Booksmart»
Έμα Τόμπσον, «Late Night»
Κέιτ Μπλάνσετ, «Που χάθηκες, Μπερναντέτ;»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Ντάνιελ Κρεγκ, «Στα Μαχαίρια»
Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις, «Jojo Rabbit»
Λεονάρντο Ντι Κάπριο, «Κάποτε… στο Χόλιγουντ»
Τέιρον Έτζερτον, «Rocketman»
Έντι Μέρφι, «Dolemite Is My Name»

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Ανέτ Μπένινγκ, «The Report»
Μάργκο Ρόμπι, «Bombshell»
Τζένιφερ Λόπεζ, «Hustlers»
Κάθι Μπέιτς, «Richard Jewell»
Λόρα Ντερν,  «Ιστορία Γάμου»

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τομ Χανκς , «A Beautiful Day in the Neighborhood»
Αλ Πατσίνο, «Ο Ιρλανδός»
Τζο Πέσι, «Ο Ιρλανδός»
Μπραντ Πιτ, «Κάποτε… στο Χόλιγουντ»
Άντονι Χόπκινς, «The Two Popes»

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ιστορία Γάμου
Παράσιτα
Two Popes
Κάποτε… στο Χόλιγουντ
Ο Ιρλανδός

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Frozen 2
The Lion King
Missing Link
Toy Story 4
How to Train Your Dragon: The Hidden World

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
The Farewell
Οι Άθλιοι
Πόνος και Δόξα
Παράσιτα
Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται

ΚΑΛΥΤΕΡH MOYΣΙΚΗ
Little Women
Joker
Ιστορία Γάμου
1917
Motherless Brooklyn

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Beautiful Ghosts - Cats
(I'm Gonna) Love Me Again - Rocketman
Into the Unkown - Frozen II
Spirit - The Lion King
Stand Up - Harriet

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Big Little Lies
The Crown
Killing Eve
The Morning Show
Succession

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Barry
Fleabag
The Kominsky Method
The Marvelous Mrs. Maisel
The Politician

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Catch-22
Chernobyl
Fosse/Verdon
The Loudest Voice
Unbelievable

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Μπράιαν Κοξ, Succession
Κιτ Χάρινγκτον, Game of Thrones
Ραμί Μάλεκ, Mr. Robot
Τομπάιας Μένζις, The Crown
Μπίλι Πόρτερ, Pose

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Τζένιφερ Άνιστον, The Morning Show
Τζόντι Κόμερ, Killing Eve
Νικόλ Κίντμαν, Big Little Lies
Ρις Γουέδερσπουν, The Morning Show
Ολίβια Κόλμαν, The Crown

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Μπεν Πλατ, The Politician
Πολ Ραντ, Living With Yourself
Ραμί Γιούσεφ, Rami
Μπιλ Χέιντερ, Barry
Μάικλ Ντάγκλας, The Kominsky Method

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Κριστίνα Άπλγκεϊτ, Dead to Me
Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, Fleabag
Νατάσα Λιόν, Russian Doll
Κίρστεν Ντανστ, On Becoming a God in Central Florida
Ρέιτσελ Μπρόσναχαν, Marvelous Mrs. Maisel

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Κρις Άμποτ Catch 22
Σάσα Μπάρον Κοέν, The Spy
Ράσελ Κρόου, The Loudest Voice
Τζάρεντ Χάρις, Chernobyl
Σαμ Ρόκγουελ, Fosse/Verdon

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Κέιτλιν Ντέβερ, Unbelievable
Τζόι Κινγκ, The Act
Έλεν Μίρεν, Catherine the Great
Μέριτ Γουίβερ, Unbelievable
Μισέλ Γουίλιαμς, Fosse/Verdon

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ Β' ΡΟΛΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Άλαν Άρκιν, Kominsky Method
Κιέραν Κάλκιν, Succession
Άντριου Σκοτ, Fleabag
Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Chernobyl
Χένρι Γουίνκλερ, Barry

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ Β' ΡΟΛΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Μέριλ Στριπ, Big Little Lies
Έλενα Μπόναμ Κάρτερ The Crown
Έμιλι Γουότσον, Chernobyl
Πατρίτσια Αρκέτ, The Act
Τόνι Κολέτ, Unbelievable