«Πώς ζεις;»: Καθυστερεί η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Χαγιάο Μιγιαζάκι - cinemagazine.gr
10:55
15/5

«Πώς ζεις;»: Καθυστερεί η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Το καλό πράγμα αργεί να να γίνει, το σπουδαίο ακόμα περισσότερο. Ο ηγέτης των θρυλικών Στούντιο Γκίμπλι θεωρεί ότι το «How Do You Live?» έχει περίπου τρία ακόμα χρόνια μπροστά του μέχρι την ολοκλήρωση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στα 79 του πια ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, πάμπολλες φορές φιλοξενούμενος στις σελίδες μας, είναι ένας θρύλος του animation, ένας ζωντανός θρύλος της κινηματογραφικής τέχνης συνολικά. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με κραυγές, δημόσιες σχέσεις και...βιασύνη. Ο Μιγιαζάκι είναι ένας θρυλικός περφεξιονίστας που συν τοις άλλοις για τον, κατά τα φαινόμενα, φιλμικό αποχαιρετισμό του επιμένει στο χειροποίητο σκίτσο! Και καθώς στην ταινία θα υπάρχουν περισσότερα καρέ, καταλαβαίνει κανείς για τί εποποιία μιλάμε.

Στο έργο εργάζονται ήδη 60 (!) animators (στον «Τότορο» ήταν μόλις 8!), που εργάζονται αδιάκοπα και νυχθημερόν (ανεπηρέαστοι από την επιδημία, σπίτι τους, όλα καλά) παραδίδοντας στον οδυνηρά επιμελή ρυθμό του ενός λεπτού φιλμ το μήνα! 12 ολόκληρα λεπτά φιλμ το χρόνο δηλαδή (...) για μια ταινία που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια (ήταν θεωρητικά να προλάβει τους Ολυμπιακούς του 2020, ούτε του χρόνου θα τους προλάβει) και θα χρειαστεί σύμφωνα με το αφεντικό των Γκίμπλι, Τόσιο Σουζούκι, άλλα τρία χρόνια. Ας είναι αυτό μια υπενθύμιση στην επιπόλαιη κριτική που μέσα σε λίγη ώρα επιχειρεί την αποτίμηση ενός έργου που ετοιμάζεται επί χρόνια. 

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του Γκενζαμπούρο Γιόσινο, που εκδόθηκε το 1937 και είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Ο Σουζούκι, που φαίνεται να απηχεί το σκεπτικό του Μιγιαζάκι, ισχυρίζεται πως το έργο αυτό θα είναι η διαθήκη του Μιγιαζάκι για τον εγγονό του, «ο τρόπος του να φύγει από αυτόν τον κόσμο αφήνοντας πίσω του μια ταινία για εκείνον».

Συγκινούμαστε, άλλωστε το αίσθημα αυτό διαρρέει το σινεμά του Μιγιαζάκι, ευχόμαστε να είναι γερός και να το έχει μονταρισμένο στο μυαλό του, ειδάλλως πριν 2024, με post-production (κι αυτήν την περίφημη αντίληψη του ηχοτοπίου να μένει να προστεθεί) δύσκολο.