28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο «Τζίμι στη Σαϊγκόν» είναι ένα από τα κρυφά διαμάντια ολόκληρου του Φεστιβάλ - νεα || cinemagazine.gr
9:45
2/10

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο «Τζίμι στη Σαϊγκόν» είναι ένα από τα κρυφά διαμάντια ολόκληρου του Φεστιβάλ

Σεμνό σε διαστάσεις, μεγάλο σε συναισθηματική δύναμη, το ντεμπούτο-έκπληξη του Πίτερ ΜακΝτάουελ δεν είναι μια απλή ταινία αλλά μια προσωπική κάθαρση, μια θεραπευτική διαδρομή προς την αλήθεια. Τέλος, μια εμπειρία άκρως συγκινητική για αυτόν που την εμπνεύστηκε και για όλους όσοι την παρακολουθήσουν. Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας συστήνει ανεπιφύλακτα αυτή την προβολή, σήμερα στις 19:30, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, παρουσία του σκηνοθέτη της ταινίας.

Τι είναι το «Jimmy in Saigon»; Είναι η ιστορία της έρευνας του Πίτερ ΜακΝτάουελ για τον αδελφό που έχασε το 1972 υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο Βιετνάμ κατά την διάρκεια του πολέμου; Είναι μια αντιπολεμική υπενθύμιση; Είναι άραγε το μονοπάτι που χαράζει εξαρχής κάποιος για να ενώσει τις τελείες και να υποστυλώσει ένα οικογενειακό οικοδόμημα που τρεμοστέκει μόλις αντέχοντας τα τραύματά του; Είναι η αναζωπύρωση μιας «αμαρτωλής» ερωτικής σχέσης; 

Όλα αυτά και κάτι ακόμα: Είναι η κινηματογραφική πεμπτουσία, σε μορφή ντοκιμαντέρ, που αναδεύει τη λήθη, χρωματίζει ξέθωρες ψηφίδες, ανάβει μεμιάς όλα τα κεριά των εκλιπόντων και ζωντανεύει εντός μας τον αναζητούμενο χαμένο χρόνο. Ένα αλησμόνητο τανγκό φαντασμάτων, μια λίαν συγκινητική υπενθύμιση ότι οι ιστορίες που λέγονται, υπάρχουν. 

Η αναψηλάφηση του μυστηριώδους θανάτου του μεγάλου αδελφού του αποτελεί για τον Πίτερ ΜακΝτάουελ κάτι περισσότερο από ένα προσωπικό στοίχημα απέναντι στο αναπάντητο παιδικό του «γιατί;». Μέσα από εκατοντάδες γράμματα του αδικοχαμένου Τζίμι, συνεντεύξεις με φίλους και συγγενείς, κι ένα φορτισμένο ταξίδι αποκαλύψεων σε Γαλλία και Βιετνάμ, σχηματίζεται ένα μοναδικό ελεγειακό ντοκιμαντέρ που σπάει θαρραλέα ένα οικογενειακό πένθος δεκαετιών, συνυφασμένο με το ταμπού της σεξουαλικότητας του εκλιπόντος. 

Εκεί όπου το συλλογικό τραύμα του Βιετνάμ συναντά εκείνο της απώλειας ενός αγαπημένου, η επούλωση έρχεται μέσα από την ανασύσταση μιας διαδρομής που βρίσκει επιτέλους τη χαμένη της δικαίωση.