28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου - νεα || cinemagazine.gr
11:31
29/9

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας των Καννών στην «Απόφαση Φυγής» του Παρκ Τσαν-γουκ, η Χρυσή Λεοπάρδαλη του Λοκάρνο στο «Κανόνας 34», ελληνικές μικρού μήκους, το πιο πρόσφατο ντοκιμαντερ για τον μεγάλο «Γκοντάρ» που έκανε πρεμιέρα στην Βενετία, η υποβλητική «Λίμνη Φάκον», το ανατρεπτικό animation «Γαμήλιες Περιπέτειες», το περίτεχνο «Αστρακάν» και η απαστράπτουσα νέα κόπια του «Καουμπόι του Μεσονυχτίου», αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (28/9 - 9/10).

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, είναι εδώ! Τρία Διαγωνιστικά τμήματα, νέοι δημιουργοί, αληθινές ιστορίες, ελληνικές μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες (και Νύχτες).

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Α’
Διάρκεια: 79'

17:00, ΔΑΝΑΟΣ 1 Αγοράστε εισιτήρια online

Το Πέταγμα του Πιγκουίνου / The Penguin's Flight
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Stella Serefoglou

Η Έλλη περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι γονείς της βρίσκονται σε διάσταση. Μοναδική της συντροφιά, η γάτα τους, Μόλλυ. Όταν η γάτα εξαφανίζεται, ξεκινά μια περιπλάνηση ψάχνοντας να βρει τον τελευταίο συνδετικό κρίκο με την οικογένειά της.

Ο Ήλιος Ενέχυρο / Pledging The Sun
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Chrisanthos Margonis

Ένας μεσήλικας στην επαρχία, είναι εγκλωβισμένος σε ένα άπιαστο επιχειρηματικό σχέδιο, χάνοντας σταδιακά την επαφή του με τους ανθρώπους . Ένα πανηγύρι θα γίνει  η αφορμή να συνειδητοποιήσει ότι ίσως δεν είναι αργά να συνδεθεί ξανά με την πραγματικότητα.

Το Καπρί / The Boar
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 21’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Konstantinos Tsiodoulos

Ο Φώτης επιστρέφει σε ορεινό χωριό της Ηπείρου για το άνοιγμα της διαθήκης του πατέρα του. Συγκρούεται με τους χωριανούς, τον τόπο και τις ρίζες του ώσπου να ανακαλύψει ότι βρίσκεται πιο κοντά στον πατέρα του από όσο νόμιζε. 

Ρόκι / Roki
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 23’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Alexandros Vozinidis

Δύο αδέρφια, ο Μπάμπης και ο Στέφανος, απολύονται από το λιγνιτωρυχείο που δούλευαν. Κατά λάθος ανακαλύπτουν έναν παλιό χάρτη θησαυρού. Απεγνωσμένοι καθώς είναι αποφασίζουν να ψάξουν για τον θησαυρό.

 

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΛΙΜΝΗ ΦΑΛΚΟΝ / FALCON LAKE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Charlotte Le Bon

19:15, ΔΑΝΑΟΣ 1 Αγοράστε εισιτήρια online

Πρώτος έρωτας, μια ευρηματική ιστορία φαντασμάτων, ή μήπως και τα δύο; Στο μυαλό του 14χρονου Μπαστιέν και της μεγαλύτερης, πιο περπατημένης Κλοέ, πάντως, ο θρύλος γύρω από τη λίμνη Φάλκον στον Καναδά, αποτελούν απλώς επιπρόσθετο στοιχείο θερινής έξαψης γύρω από ένα αδιάκοπο φλερτ στο οποίο το κορίτσι έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, στον κόσμο των ερωτοχτυπημένων εφήβων όλα φαντάζουν και μοναδικά και πρωτόγνωρα και τρομακτικά, όπως με εξαιρετική ευστοχία αποτυπώνει η Σαρλότ Λε Μπον στο υποβλητικό ντεμπούτο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών. Ένα φιλμ αίνιγμα, δεξιοτεχνικά δοσμένο, εμποτισμένο από τα κινηματογραφικά φαντάσματα ενός ειδυλλιακού τοπίου που ταιριάζει γάντι σε ταινία τρόμου.

 

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΝΟΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / ALL THAT BREATHES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Shaunak Sen

19:30, ΑΣΤΟΡ Αγοράστε εισιτήρια online

 

Σε ένα αστικό σκηνικό Αποκάλυψης, ασφυκτικό από την αδιανόητη ρύπανση μιας ατμόσφαιρας τοξικής και εύφλεκτο από ένα βίαιο κλίμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας που ολοένα εντείνεται, δύο αδέλφια μουσουλμάνοι διατηρούν ένα καταφύγιο αετών στο κέντρο του Νέου Δελχί. Τα πουλιά, όπως και οι δύο αφοσιωμένοι φροντιστές τους, γυρεύουν ανάσα και ελπίδα σε μια μεγαλούπολη που τους στερεί και τα δύο. Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς και Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών, για ένα επείγον ντοκουμέντο πάνω στον τραυματισμένο, αλλά ευτυχώς άρρηκτο ακόμη δεσμό μας με το φυσικό περιβάλλον και όλα όσα διαφυλάσσουν μέσω αυτού κάτι από τη χαμένη ανθρωπιά μας. Ακόμη και στο πλέον αφιλόξενο και απειλητικό περιβάλλον.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ / MY LOVE AFFAIR WITH MARRIAGE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Signe Baumane

19:30, ΑΣΤΥ Αγοράστε εισιτήρια online

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η Ζέλμα από τη Λετονία γαλουχήθηκε με την προσδοκία ότι η αγάπη θα είναι η απάντηση για όλα της τα προβλήματα. Αρκεί, βέβαια, να υποκύπτει αγόγγυστα στις κοινωνικές νόρμες για το πώς μια θηλυκότητα οφείλει να συμπεριφέρεται. Όσο όμως εκείνη συμμορφωνόταν στο κυρίαρχο αφήγημα, τόσο το σώμα της αντιδρούσε. Το χρονικό αυτής της αντίδρασης εικονοποιεί με ζωηρή σωματική φαντασία η εξαίσια σκιτσογράφος και σκηνοθέτιδα Σίνιε Μπάουμαν, σε μια άτυπη συνέχεια του αυτοβιογραφικού «Πέτρες στις Τσέπες Μου», για να εξετάσει με ασίγαστο χιούμορ και ολιστική ματιά τις διαρκείς προκλήσεις που κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει σε έναν κόσμο πατριαρχικής ηγεμονίας.

ICONS 
ΓΚΟΝΤΑΡ / GODARD SEUL LE CINÉMA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Cyril Leuthy

19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ Αγοράστε εισιτήρια online

Ελάχιστες προσωπικότητες είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένες με την κινηματογραφική τέχνη όσο ο Γκοντάρ. Και κανείς δεν την καθόρισε, δεν την ριζοσπαστικοποίησε, δεν την έκανε παντιέρα και δεν την προβόκαρε ενίοτε όσο ο πατριάρχης της Νουβέλ Βαγκ, σε βάθος μιας καριέρας μυθικής που γαλουχήθηκε στα Cahiers du Cinema και εκτινάχθηκε από τα αναλογικά χρόνια των 60s, όπου τα πάντα στον κόσμο άλλαζαν, έως τις μέρες της ψηφιακής μας πραγματικότητας. Ένα ντοκιμαντέρ απαραίτητο και μαζί σημαδεμένο από τη συγκυρία του θανάτου του, που αντικρίζει με δέος το ανεξίτηλο στίγμα του και σκιαγραφεί τη γραμμή κατά την οποία οι έννοιες Γκοντάρ και σινεμά, ταυτίζονται.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΝΟΤΙΑ ΦΡΟΥΡΑ / SOUTH SENTINEL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mathieu Gérault

 

19:45, ΔΑΝΑΟΣ 2 Αγοράστε εισιτήρια online

Στον απόηχο μιας φονικής ενέδρας στο μέτωπο του Αφγανιστάν, ένας νεαρός Γάλλος στρατιώτης επιστρέφει στην πατρίδα του και αποπειράται να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Μάταια, καθώς με τη βοήθεια των πρώην συμπολεμιστών του σύντομα καταλήγει στο οργανωμένο έγκλημα. Η μετατραυματική κατάστασή του περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, όταν το παρελθόν επιστρέφει για να τον στοιχειώσει και να φέρει στο προσκήνιο τη διαφθορά και την αλαζονεία του σύγχρονου κεκαλυμμένου αποικιοκρατισμού. Εκρηκτικό κοκτέιλ φιλμ νουάρ και κοινωνικού δράματος, που ξεχωρίζει χάρη στην κλιμακούμενη ένταση, την καθαρότητα της αφήγησης, αλλά και τις ερμηνείες του Νιλ Σνάιντερ, του Σοφιάν Καμές και του Ντενί Λαβάν.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΥΓΗΣ / DECISION TO LEAVE (Ταινία Έναρξης)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Park Chan-wook

21:45, ΔΑΝΑΟΣ 1 Αγοράστε εισιτήρια online

Ένας αστυνομικός σε κατάσταση μόνιμης αϋπνίας ερευνά τον μυστηριώδη θάνατο ενός ευκατάστατου μεσήλικα. Η νεαρή χήρα του, μια όμορφη Κινέζα νοσοκόμα, μοιάζει απαθής, πράγμα που στρέφει το ενδιαφέρον του μεθοδικού αστυνομικού πάνω της. Όταν εν τέλει αποφανθεί πως πρόκειται για αυτοκτονία, η σχέση μεταξύ τους πυκνώνει, μέχρι που ένας δεύτερος θάνατος επαναφέρει τις υποψίες. Συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησε στην «Υπηρέτρια», ο Παρκ Τσαν-Γουκ εξακολουθεί να αγνοεί τα όρια μεταξύ κινηματογραφικών ειδών και με οδηγό την ταχυδακτυλουργική του κάμερα και το άψογο μοντάζ, δημιουργεί ένα γοητευτικό νουάρ μελόδραμα – ίσως την καλύτερη δουλειά του από το «Oldboy». Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΚΑΝΟΝΑΣ 34 / RULE 34
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Júlia Murat

21:45, ΑΣΤΟΡ Αγοράστε εισιτήρια online

Φοιτήτρια ποινικού δικαίου και ακτιβίστρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων το πρωί, online σεξεργάτρια τα βράδια, η νεαρή Σιμόνε αρχίζει να βαδίζει σε ανεξερεύνητα μονοπάτια όταν ανακαλύπτει ότι την ελκύει ο σαδομαζοχισμός και οι πιο βίαιες ερωτικές συμπεριφορές. Μέχρι που οι πειραματισμοί της αρχίζουν να φλερτάρουν με τον κίνδυνο. Ειλικρινείς σκηνές πορνογραφικού σεξ, η πρωτοεμφανιζόμενη Σολ Μιράντα ατρόμητη σε ένα ρόλο που απαιτεί απ’ αυτή μεγάλη τόλμη, ένας ανοιχτόμυαλος στοχασμός για το τι σημαίνει να διεκδικείς την κυριότητα στο σώμα, τις επιθυμίες και τις ηδονές σου: αυτή είναι η θαρραλέα, προκλητική και γεμάτη ιδέες ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Ακατάλληλη για ανηλίκους.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 
GIRL GANG
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Susanne Regina Meures

 

29/09/22, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 2  Αγοράστε εισιτήρια online

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το «Girl Gang» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για μια 14χρονη influencer και τη μεγαλύτερη ακόλουθό της, οι οποίες ζουν χιλιόμετρα μακριά αλλά ενώνονται στο άγγιγμα μιας μικροσκοπικής οθόνης. Βασίζεται σε μια καθημερινή πια ιστορία, που μόνο αν την ακολουθήσεις πίσω από τις selfies και τα βίντεο καταλαβαίνεις τις πραγματικές της διαστάσεις. Και δεν παύει να είναι σοκαριστική ακόμη και για όσους έχουν εξοικειωθεί με τον εικονικό κόσμο των social media. Το παραμύθι έχει λύκο και δεν είναι άλλος από τη σύγκρουση με την πραγματικότητα που εισβάλλει όταν η κάμερα του κινητού σταματήσει να γράφει. Ό,τι προκύπτει είναι το πορτραίτο μιας γενιάς που αναζητά την επόμενη δόση αδρεναλίνης σε αριθμούς από likes και followers.

Αφιέρωμα New Hollywood 
Ο ΚΑΟΥΜΠΟΪ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ / MIDNIGHT COWBOY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: John Schlesinger

22:00, ΑΣΤΥ Αγοράστε εισιτήρια online

Αφελές χωριατόπαιδο και wannabe ζιγκολό αφήνει το Τέξας, και με μοναδικά μπαγκάζια ένα τρανζιστοράκι και την αμφίεση καουμπόι, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να βγάλει χρήματα πουλώντας το κορμί του σε ευκατάστατες κυρίες. Μόνο που εκεί κανείς δεν προσέχει το μπανάλ παρουσιαστικό και τις υπηρεσίες του, πέραν ίσως από έναν περιθωριακό απατεωνίσκο. Οι δυο τους θα βρουν στο πρόσωπό του άλλου μια οικεία φιγούρα, όμοια απόκληρη και τραυματισμένη με τον εαυτό τους. Γιον Βόιτ και Ντάστιν Χόφμαν σχηματίζουν ένα σωσίβιο ανθρώπινου δεσμού και συμβιωτικής φιλίας, πεταμένο σε έναν αστικό ωκεανό απέραντου ατομισμού, και ο Τζον Σλέσιντζερ πλοηγεί το γεννημένο στα 60s κίνημα του Νέου Χόλιγουντ στην επόμενη δεκαετία. Μέχρι και σήμερα παραμένει η μοναδική αυστηρώς ακατάλληλη δημιουργία που βραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (πλάι σε αυτά της σκηνοθεσίας και του διασκευασμένου σεναρίου).

Πρόγραμμα : Ταινίες : Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΑΣΤΡΑΚΑΝ / ASTRAKAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ​: David Depesseville

22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ  Αγοράστε εισιτήρια online

Δωδεκάχρονο αγόρι μεγαλώνει σε ανάδοχη οικογένεια στη γαλλική επαρχία. Το συνεσταλμένο φλερτ του με μια συμμαθήτρια, η νεφελώδης σχέση του με τη νεαρή που έχει αναλάβει την κηδεμονία με βασικό κίνητρο τα λεφτά, ο θρησκευτικός συντηρητισμός της τοπικής κοινότητας και οι εξάρσεις βίας που αναδύονται μέσα από τις πιο αναπάντεχες καθημερινές καταστάσεις, εξαρχής προορισμένες να εγγραφούν σε άβατες γωνιές της μνήμης, αποτελούν τα υλικά με τα οποία ο πρωτοεμφανιζόμενος Νταβίντ Ντεπεσβίλ φιλοτεχνεί το ιμπρεσιονιστικό πορτραίτο μιας ευάλωτης προεφηβικής εμπειρίας. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο περίτεχνων υπαινιγμών και ελλειπτικής προσέγγισης, που έρχεται να σοκάρει με τη μαεστρία ενός πρώιμου Χάνεκε.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ | ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 
Γενική Είσοδος: 7 ευρώ
Ειδικές τιμές: 

- Αφιέρωμα QUEER BRITANNIA: 5 Ευρώ 
- Προβολή «ΕΝΙΟ», Σάββατο 1/10 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (Θα προηγηθεί συναυλία του «Stavros Lantsias Quartet»): 9 Ευρώ
- Προβολή «Moonage Daydream», Παρασκευή 30/9 | Village Cinemas - Vmax Sphera @ The Mall Athens: 9 Ευρώ

ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
5 προβολών: 30 Ευρώ
10 προβολών: 50 Ευρώ
20 προβολών: 75 Ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕΣΩ VIVA.GR

Αγοράστε εισιτήρια online στο παρακάτω λινκ viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/cinema/28o-diethnes-festibal-kinimatografou-tis-athinas-nyxtes-premieras/

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ

- Το ταμείο κάθε κινηματογράφου εκδίδει εισιτήρια μόνο για τις προβολές που πραγματοποιούνται σε αυτόν

- Τα ταμεία των κινηματογράφων λειτουργούν 60’ πριν την έναρξη της πρώτης προβολής και 30’ μετά την έναρξη της τελευταίας

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων εδώ.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται στις αίθουσες:

ΑΣΤΟΡ 
Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) | ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο | τηλ. 210 3211 950

ΑΣΤΥ
Κοραή 4, Πλατεία Κλαυθμώνος | ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο | Τηλ. 210 3214775, 210 3221925

ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2
Λεωφ. Κηφισίας 109 | ΜΕΤΡΟ Πανόρμου | τηλ. 210 6922655

ΙΝΤΕΑΛ
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα | ΜΕΤΡΟ Ομόνοια & Πανεπιστήμιο | τηλ. 210 3826720 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ -ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ
Βασ. Σοφίας 85 & Κόκκαλη 1 | ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής | τηλ. 210 7282000

ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 | ΗΣΑΠ Βικτώρια | τηλ. 210 8215469

VILLAGE CINEMAS @ THE MALL ATHENS - Vmax Sphera
Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι | ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα | τηλ. 210 2704800