H Αντέλ Ενέλ δεν θέλει να είναι μέρος της «ρατσιστικής και πατριαρχικής κινηματογραφικής βιομηχανίας» - νεα || cinemagazine.gr
10:45
16/5

H Αντέλ Ενέλ δεν θέλει να είναι μέρος της «ρατσιστικής και πατριαρχικής κινηματογραφικής βιομηχανίας»

H πρωταγωνίστρια του «Πορτρέτου μιας Γυναίκας που Φλέγεται» δήλωσε ότι αποσύρεται από το σινεμά, γιατί δεν θέλει να είναι μέρος μιας «αντιδραστικής βιομηχανίας που αψηφά την κουλτούρα της ακύρωσης» και θέλει να συνδράμει με αυτό τον τρόπο στην αλλαγή της. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Η πρωταγωνίστρια του «Πορτρέτου μιας Γυναίκας που Φλέγεται» ανακοίνωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό FAQ ότι αποσύρεται από το σινεμά. Κι αν η απουσία της από τα κινηματογραφικά πλατώ εδώ και μια τριετία υποδείκνυε αυτή της την επιλογή, η αποχώρησή της από την νέα ταινία του Μπρούνο Ντιμόν, όπου επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει, την προσυπογράφει.

«Δεν γυρίζω άλλες ταινίες πια για πολιτικούς λόγους. Η κινηματογραφική βιομηχανία είναι αντιδραστική, ρατσιστική και πατριαρχική. Κάνουμε λάθος αν νομίζουμε ότι οι ισχυροί έχουν καλή θέληση και ότι ο κόσμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ούτε καν. Το μόνο πράγμα που οδηγεί σε δομικές αλλαγές στην κοινωνία είναι ο κοινωνικός αγώνας. Και για μένα η αποχώρησή μου είναι μια μορφή αγώνα.Αφήνοντας την βιομηχανία για τα καλά,θέλω να συνδράμω σε έναν άλλο κόσμο σε ένα άλλο σινεμά», δήλωσε η Ενέλ.

Η (πρώην) πρωταγωνίστρια δεν έμεινε στις γενικές εξαγγελίες, αλλά προχώρησε και σε διευκρινίσεις. «Για παράδειγμα, η προοπτική των γυναικών στις ταινίες. Προσπάθησα να το αλλάξω εκ των έσω, μα δεν τα κατάφερα. Όσον αφορά το κίνημα me too, τα ζητήματα των γυναικών και τον ρατσισμό, η κινηματογραφική βιομηχανία είναι πολύ προβληματική κι εγώ δεν θέλω να είμαι μέρος της. Πάρτε για παράδειγμα, το sci-fi του Ντιμόν, που είχα συμφωνήσει να πρωταγωνιστήσω. Αρχικά πίστεψα ότι θα έχει πλάκα, πως θα είναι κάτι σαν τον Λουκ Σκαιγούοκερ στο διάστημα. Το πρόβλημα ήταν ότι πίσω από την αστεία επιφάνεια, κρυβόταν η απολογία ενός ρατσιστικού και σεξιστικού κόσμου. Το σενάριο ήταν γεμάτο αστεία που υπερέβαιναν την κουλτούρα της ακύρωσης και την σεξουαλική βία. Προσπάθησα να το συζητήσω με τον Ντιμόν , γιατί πίστευα ότι υπήρχε δυνατότητα διαλόγου κι ότι δεν ήταν εκ προθέσεως. Αυτή ήταν, όμως, η πρόθεσή του. Ηθελημένα τα αψηφούσε. Ήθελε να κάνει ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας με ένα cast εντελώς λευκό, άρα να υποστηρίξει μια ρατσιστική αφήγηση. Κι εγώ δεν ήθελα να το υποστηρίξω αυτό», κατέληξε η Ενέλ.

Αν λοιπόν θέλετε να επιστρέψει η Aντέλ Ενέλ στο σινεμά, σταματήστε να γυρίζετε ταινίες με λευκούς χαρακτήρες που αψηφούν την κουλτούρα της ακύρωσης.