O Ντέιβιντ Άγιερ για την «Ομάδα Αυτοκτονίας»: «Είναι η εκδοχή του στούντιο όχι η δική μου ταινία» - νεα || cinemagazine.gr
11:38
30/7

O Ντέιβιντ Άγιερ για την «Ομάδα Αυτοκτονίας»: «Είναι η εκδοχή του στούντιο όχι η δική μου ταινία»

Πέντε χρόνια μετά την σχετική κριτική κι εμπορική αποτυχία, και λίγο πριν το παινεμένο reboot του Τζέιμς Γκαν που έρχεται σύντομα στις αίθουσες, ο Ντέιβιντ Άγιερ εκπέμπει twit πονεμένου δημιουργού σε σύγκρουση με το στούντιο που του χάλασε την δημιουργία.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Έβαλα τη ζωή μου στην 'Ομάδα Αυτοκτονίας'. Έκανα κάτι αξιοθαύμαστο», λέει με ηχηρή σεμνότητα ο δημιουργός. «Το δικό μου cut είναι περίπλοκο και συναισθηματικό ταξίδι μαζί με κάποιους κακούς, παραπεταμένους τύπους (ένα μοτίβο που ταιριάζει στην ψυχή μου)», συνεχίζει και τρίβεις ελαφρώς τα μάτια σου. «Το cut του στούντιο δεν είναι η δική μου ταινία. Ξαναδιάβασέ το. [...] Το δικό μου cut περιέχει το λαμπρό σκορ του Στίβεν Πράις και κανένα ραδιοτράγουδο. Έχει παραδοσιακές αψίδες χαρακτήρων, εκπληκτικές ερμηνείες και στέρεη τρίτη πράξη. Μια χούφτα ανθρώπων το έχουν δει. Δεν είπα ποτέ την ιστορία μου και ποτέ δεν θα την πω, είμαι παλιομοδίτης. Κράτησα το στόμα μου κλειστό και υπέστην αυτό το τσουνάμι κάποτε σοκαριστικής κριτικής στο πρόσωπό μου», συνεχίζει.

Η Warner να θυμίσουμε ότι πλήρωσε να γίνουν πολλά διαφορετικά cuts του έργου από διαφορετικούς μοντέρ, μια απίθανη απόφαση αυτοκρατορικής συμπεριφοράς που καλά-καλά δεν συνέβαινε ούτε στα χρόνια της κλασικής στουντιακής παντοδυναμίας το '30 και το '40. «Πολύς πειραματισμός και πολλή συνεργασία συνέβη», ισχυρίστηκε το στούντιο τότε, «και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα, αυτό είναι το φιλμ του Ντέιβιντ Άγιερ», έκλειναν.

Είναι απίστευτα πράγματα αυτά, η αποδυνάμωση της προσωπικής καλλιτεχνικής βούλησης (έτσι κι αλλιώς περιορισμένης στον μοντέρνο εμπορικό κινηματογράφο) είναι βροντερά αποδεδειγμένη, άλλο που το twit του Ντέιβιντ Άγιερ σε αφήνει με μια απορία για το αν πάει καλά ο άνθρωπος ή του σάλεψε από τη στεναχώρια.

Έκτοτε πάντως ας σημειωθεί ότι σε μια κάπως ανάλογη ιστορία έχουμε το προηγούμενο του Ζακ Σνάιντερ και του υλικού του από το «Justice League». Δεν είναι όμως καιρός για δημιουργούς, τουλάχιστον μέχρι να ξυπνήσει η βιομηχανία του σινεμά, και η Warner έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο David Ayer Cut στην «Ομάδα Αυτοκτονίας». «Γιατί;» τουίταρε αποφασιστικά ο Άγιερ

Και απάντηση δεν δόθηκε...