Box-office USA: Ισοπαλία «Elvis» - «Top Gun: Maverick» στην κορυφή! - νεα || cinemagazine.gr
9:14
27/6

Box-office USA: Ισοπαλία «Elvis» - «Top Gun: Maverick» στην κορυφή!

Στον δρόμο μιας επαναφοράς στην αίθουσα, το περασμένο τριήμερο είδε την ατμομηχανή του Τομ Κρουζ να επιστρέφει στην κορυφή στην 5η της εβδομάδα (!), έστω και ισοφαριζόμενη από τη νέα είσοδο της ταινίας του Μπαζ Λούρμαν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια χρυσή εποχή για την αίθουσα ξεκινά;

Τα πράγματα δεν είναι όσο ευοίωνα δείχνουν, όχι ακόμα τουλάχιστον. Οπωσδήποτε, αρχής γενομένης από το Top Gun, ξεκίνησε ένα λαμπρό φεγγάρι, που τούτο το τριήμερο που μας πέρασε άρχισε να χλωμιάζει κάπως - και μάλλον αναπόφευκτα. Κατά την διάρκεια όμως αυτού του λαμπρού φεγγαριού, μία η ταινία του Κρουζ, που θα κινηθεί περί τα 600 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και θα προσπαθήσει να φτάσει άλλα τόσα στον υπόλοιπο κόσμο (χωρίς την Κίνα, να θυμίσουμε), μία....όλες οι άλλες υπενθύμισαν ποιος είναι ο βασιλιάς της μαζικής ψυχαγωγίας.

Παρένθεση προσγείωσης: Η άνοιξη της αίθουσας, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει την διάσταση και ενός κονωνικού φαινομένου «μετά» την συμπίεση της πανδημίας. Οπωσδήποτε βοηθήθηκε από μια ταινία που είναι η τέλεια περίπτωση υποβοήθησης μιας τέτοιας επιστροφής. Όλες οι άλλες ταινίες, δηλαδή το 3ο Τζουράσικ (3η εβδομάδα) της νέας εποχής, ο Dr. Strange (8η εβδομάδα), Lightyear (2η) και τα ντεμπούτα του περασμένου τριημέρου (Elvis και Blach Phone), λιγότερο ή περισσότερο βρίσκονται κάτω από τις προσδοκίες, ωστόσο όλες μαζί συμβάλλουν στην εικόνα που βλέπουμε αυτόν τον καιρό, που είναι η καλύτερη από τότε που ο COVID μπήκε στη ζωή μας. (Το πρόβλημα είναι ότι δεν βγήκε κιόλας από αυτήν, άλλο που συμπεριφερόμαστε αδιάφορα προς τους δυνητικά πάσχοντες. Τα κρούσματα ήδη ανεβαίνουν, εδώ και καιρό, και αυτό θα το βρουν μπροστά τους και πάλι τα ταμεία των κινηματογράφων).

Αλλά να μη χαλάμε τις καρδιές μας, να μην θολώνουμε το έμπρακτο «ελευθερία η θάνατος» (στους ευπαθείς, ε και λίγους ακόμα) της φιλελεύθερης Δύσης - αφού Ευρώπη και Αμερική τσακώνονται ποια θα κερδίσει στα περισσότερα θύματα (η Ευρώπη αδιαφιλονίκητα, λόγω Διαφωτισμού, μάλλον, σκίζει). Σημασία έχει η κανονικότητα. Μέρος αυτής και η αίθουσα λοιπόν, που δείχνει τα δόντια της καλοκαίρι τούτο και σαρώνει. Για πρώτη φορά όμως τις τελευταίες ευαγείς εβδομάδες, το αποτέλεσμα του τριημέρου είναι κατώτερο του τελευταίου προ-πανδημικού το 2019.

Στα νούμερα λοιπόν, το χαλκέντερο Τop Gun: Maverick, αποζημιώνει πλήρως προσδοκίες και αναβολές και στην 5η του εβδομάδα κατορθώνει έναν άθλο (30 εκατομμύρια) να ξανασκαρφαλώσει στην πρώτη θέση, αφήνοντας αισθητά πίσω Δεινόσαυρους και λίαν απογοητευτικό εισπρακτικά Lightyear, που στην 2η μόλις εβδομάδα του κατακρημνίζεται στην 5η θέση, πέφτοντας ένα...lightyear εντυπωσιακό 65%, και όντας η μεγαλύτερη αποτυχία της Pixar ως σήμερα. Θα κάνει κάτι στην περιοχή των 17-18 εκατομμυρίων, και το box office χάνει την ευκαιρία για ένα σπανιότατο «5 ταινίες πάνω από 20 εκατομμύρια». Τώρα είναι τέσσερεις κι αυτό επίσης έχει να συμβεί 4 χρόνια, από τις Ευχαριστίες του 2018.

Στην 4η θέση είναι το Black Phone της Blumhouse, με τον Ίθαν Χοκ, που θα κυμανθεί στα 23-24 εκατομμύρια όταν έρθουν τα τελικά νούμερα και έχει πάει πολύ καλά - και καλύτερα από τις προβλέψεις. Επίσης κόστισε λιγότερα από 20, οπότε ας πούμε για άλλη μια φορά ότι αυτός πρέπει να είναι κανόνας για να επιβιώσει η βιομηχανία. Μέχρι την Παρασκευή θα έχει υπερκαλύψει και το budget και το μάρκετινγκ για την ανθηρή Blumhouse.

Στην 3η θέση είναι οι Δεινόσαυροι του Dominion, που έσπασαν την 300άρα στις ΗΠΑ και ρογχίζουν περί τα 750 σε όλον τον κόσμο, ευνοημένοι αυτοί από το ότι παίζονται στην Κίνα (έχουν περάσει τα 50 εκατομμύρια εκεί). Δεν θα ξεπεράσουν το προηγούμενο entry (417 εκ. δολάρια), απέχουν πολύ από το πρώτο της νέας εποχής και την ταινία του Σπίλμπεργκ από το 1993, αλλά και πάλι έχουν αποδείξει ότι το franchise είχε μπλοκμπάστερ DNA στις φλέβες του.

Και, τέλος, Elvis του Λούρμαν, που ομολογουμένως υπερέβη τις τωρινές προσδοκίες, κάνοντας κάτι στην περιοχή των 30 εκατομμυρίων. Αν στα τελικά νούμερα πάρει την πρωτιά από τον Κρουζ θα είναι η τελευταία του πρωταθληματική εβδομάδα, την επομένη έρχονται τα Minions, αλλά και να μην ήταν αυτά, το Top Gun με τα κρατήματα άλλης εποχής που έχει θα έμενε πρώτο. 

Και πάλι όμως, μια συγκριτικά μεγάλη επιτυχία, ενδέχεται να κρατηθεί ως και πέρα από τα 100 εκατομμύρια. Και ας μην είναι στην περιοχή του Bohemian Rhapsody, ο Βασιλιάς, χωρίς την βοήθεια σταρ ή και υλικού για το δημογραφικό του σήμερα, ξεπέρασε τις προσδοκίες.