Ενδεχόμενη αναβολή για το φεστιβάλ του Βερολίνου λόγω εκτόξευσης των κρουσμάτων - νεα || cinemagazine.gr
9:59
2/12

Ενδεχόμενη αναβολή για το φεστιβάλ του Βερολίνου λόγω εκτόξευσης των κρουσμάτων

Οι αρχές του ιστορικού φεστιβάλ προβληματίζονται από την νέα μετάλλαξη και οι ημερομηνίες του Φεβρουαρίου (10-20) δεν αποκλείεται να μετατεθούν ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Φωνές βοώντων εν τη ερήμω της σύγχρονης πραγματικότητας. Παρακολουθώντας κανείς σοβαρούς θεσμούς, επίσης και εγχωρίως, τι τραβούν αντιλαμβανόμενοι το βάρος μιας κατάστασης που χρονίζει απελπιστικά εξαιτίας του ατομικού και συλλογικού μας αλαλούμ, θλίβεται κανείς. Θα πεις και η θλίψη δεν οδηγεί πουθενά, άσε που κανενός η θλίψη δεν ενέπνευσε αλλαγή. Εν πάση περιπτώσει, για να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει και κάποια υπεκφυγή, πέρα από τις ευθύνες των κυβερνήσεων υπάρχουν και οι ατομικές μας. Το εμβόλιο, ανέκαθεν όλα τα εμβόλια, έστηναν μπλόκο και αδιέξοδο στην εξέλιξη/εξάπλωση (και μετάλλαξη) των ιών.

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου λοιπόν λογαριάζει μια κανονική εκδήλωση από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά σκέφτεται από μέσα του ότι με το χάλι της εκτόξευσης των κρουσμάτων καλό θα ήταν να έχει και ένα δεύτερο σχέδιο. Προφανώς οι άνθρωποι της διοργάνωσης προτιμούν μια πραγματική από μια εικονική διοργάνωση- στην οποία άλλωστε κατέφυγαν στις αρχές της χρονιάς που διανύουμε, όταν η μετάλλαξη Δέλτα αψηφούνταν από την μια μεγάλη μερίδα (αρκεί και μια μικρή) του πληθυσμού. Η διοργάνωση πάντως της επίσης βασισμένης στο Βερολίνο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει ήδη ορίσει ψηφιακή εκδήλωση για τα βραβεία της στις 11 Δεκεμβρίου.

Από πλευράς μέτρων η γερμαική κυβέρνηση  έχει μειώσει το ποσοστό πληρότητας στο 50% και έχει βέβαια περιορίσει την είσοδο σε δημόσιους χώρους σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες του ιού. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται, διαρκούντων των μέτρων και της κατάστασης, το φεστιβάλ να μειώσει την πληρότητα και να περιορίσει το ρόστερ των διεθνών καλεσμένων.

«Το φεστιβάλ είναι δημόσιο γεγονος που απευθύνεται κυρίως σε τοπικό κοινό, αντί της διεθνούς λογικής των Καννών, οπότε ένα φεστιβάλ ακόμα την Άνοιξη δεν είναι και τόσο τρομερό γεγονός. Κάννες και Βερολίνο θα ήταν κοντά-κοντά, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν παίζουν στο ίδιο πρωτάθλημα, δεν είναι πρόβλημα», δηλώνει Γερμανός insider της βιομηχανίας.

Περιμένοντας τον Φρεμό των Καννών - γιατί, μεταξύ μας, δεν αποφεύγονται οι αναβολές και φέτος - να πούμε ότι, ανεξάρτητα, το Βερολίνο θα κινηθεί με λιγότερες ταινίες φέτος, λόγω και του ότι ένα βασικό σινεμά ανακαινίζεται. Κεντρικό χαρτί, μέχρι στιγμής, είναι το «Fire» της Κλερ Ντενί με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν. 

Καλή μας τύχη.