Blue Monday σήμερα! Ευκαιρία να δείτε το «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ - νεα || cinemagazine.gr
10:22
16/1

Blue Monday σήμερα! Ευκαιρία να δείτε το «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ

Η σημερινή Δευτέρα (16 Ιανουαρίου 2023) θεωρείται η πιο μελαγχολική του έτους. Σε πλήρη συνάφεια λοιπόν προτείνουμε την ταινία του δαιμόνιου Δανού.

Από τον Πάνο Γκένα

Τι είναι η Blue Monday;

Μία μαθηματική εξίσωση ([W+(D-d)]xTQ/MxNA) που σκαρφίστηκε ο ψυχολόγος και σύμβουλος ευτυχίας(!) Κλιφ Αρνάλ συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο μηνιαίος μισθός, τα δάνεια και υπολογίζει ως πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Βέβαια η παραπάνω εξίσωση δεν λαμβάνει ως παράγοντα την... κήρυξη πανδημιών!

Και ίσως σήμερα να μην νιώθετε απαραίτητα πιο άσχημα απ' ότι χθες, εμείς μπορούμε όμως να σας προτείνουμε μία κινηματογραφική ταινία που αψηφά την εξίσωση του κου Αρνάλ και μπορεί να «ρίξει» ψυχολογικά τον θεατή με βεβαιότητα! Το «Melancholia» του Τρίερ.

Μπορεί αρκετοί να θυμούνται το «Melancholia» εξαιτίας της διαβόητης Συνέντευξης Τύπου των Καννών, η ταινία όμως είναι πολλά περισσότερα από ένα όχημα - κινηματογραφικής πρόκλησης στην παράδοση του Δανού προβοκάτορα. Στην ταινία ο Τρίερ αγωνιά για το τέλος του κόσμου και εντελώς ειρωνικά τον σχολιάζει ως μία παραβολή για τους γαμήλιους δεσμούς και τα οικογενειακά δεσμά.

Η «Μελαγχολία» παρατηρεί την τρομερή επιβράδυνση του χρόνου καλλιγραφώντας την κατάθλιψη (των χαρακτήρων όσο και του σκηνοθέτη), και στις αρχές μιας δεκαετίας όπου όλα άλλαξαν σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρεί τις μετωπικές συγκρούσεις (ανθρώπων και πλανητών) λίγο πριν το τέλος. Άρα και λίγο πριν τη νέα αρχή.

Καταλληλότερη ταινία για Blue Monday δεν έχει!