Ο Τιμ Μπέρτον διαφωνεί με τη χρήση του Μπάτμαν του Μάικλ Κίτον στον «Flash» - νεα || cinemagazine.gr
11:26
19/9

Ο Τιμ Μπέρτον διαφωνεί με τη χρήση του Μπάτμαν του Μάικλ Κίτον στον «Flash»

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης επιτίθεται για ακόμα μια φορά στα στουντιο παρομοιάζοντας την «πολιτισμική οικειοποίηση» της δουλειάς του εκτός context με τη χρήση της Α.Ι.

Aπό τον Γιάννη Βασιλείου

Το «Flash» είχε σαν κράχτη η μεγάλη επιστροφή του Μάικλ Κίτον ως Μπάτμαν, μα αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να επιστρέψουν και οι θεατές . Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν εξαιρέσεις τη χαρά του φαν μέσα μας, η παρουσία του Κίτον είναι ένα μεγάλο fan service, ακόμα κι αν παραλειφθεί δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα επί της ουσίας αν και αυτό βοηθά την ταινία σε ένα δεύτερο επίπεδο, καθώς (ακουσίως) συνυπογράφει το επιμύθιό της περί αδυναμίας να επαναφέρεις το παρελθόν σου και να το αλλάξεις.

Ο Τιμ Μπέρτον δεν έμεινε ευχαριστημένος από αυτό παρομοιάζοντας με χρήση της ΑΙ το εκτεταμένο guest του Μάικλ Κίτον, αλλά (spoiler alert) και την ψηφιακή εμφάνιση του Νίκολας Κέιτζ ως Σούπερμαν από το «Superman Lives», το πρότζεκτ στο οποίο σκηνοθέτης και ηθοποιός δούλευαν για πολύ καιρό, μόνο για να δουν τη Warner να βάζει γενική παύση. «Με έχουν φτάσει ως εδώ τα στούντιο» είπε σε ελεύθερη μετάφραση. « Είναι ένα άλλο είδος χρήσης AI αυτό που κάνουν, παίρνουν τον Μπάτμαν ή κάτι άλλο που δημιούργησες εσύ και το οικειοποιούνται πολιτισμικά ή κάτι τέτοιο, πείτε το όπως θέλετε. Δεν τους αρκεί που είσαι σκλάβος τους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με το έργο σου. Γι’αυτό στο τρίτο στάδιο της ζωής μου είμαι σε σιωπηρή εξέγερση ενάντια σε όλο αυτό το στουντιακό σύστημα».

Η τελική νίκη, πάντως, είναι δική του, καθώς μετά από καιρό εκείνο που θα έχει στη μνήμη των περισσότερων μάλλον θα είναι η εικόνα του Μάικλ Κίτον στους δικούς του «Μπάτμαν» παρά στον «Flash».