Το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε επίσημη ημερομηνία για Ιούλιο 2021 [update] - νεα || cinemagazine.gr
9:35
28/1

Το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε επίσημη ημερομηνία για Ιούλιο 2021 [update]

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών πάει από άνοιξη, καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια δεύτερη χρονιά απουσίας και να «ασφαλίσει» την διοργάνωση εν καιρώ πανδημίας.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα, το 74ο Φεστιβάλ Καννών «μετακομίζει» τελικά καλοκαίρι και συγκεκριμένα Τρίτη 6 με Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, ημερομηνίες που σηματοδοτούν πρωτιά στην ιστορία του.

Η σκέψη για μεταφορά του Φεστιβάλ τον Ιούνιου κρίθηκε απαγορευτική για δυο λόγους: α) γιατί η φετινή Μπερλινάλε είχε ήδη ανακοινώσει πρόθεση για κλειστές/υπαίθριες προβολές τον Ιούνιο και β) γιατί το Cannes Lion, η διαφημιστική ετήσια μάζωξη της Κρουαζέτ, θα πραγματοποιηθεί 21-25 Ιουνίου.

Με Βερολίνο τον Ιούνιο, Κάννες τον Ιούλιο και Βενετία τον Αύγουστο, το φετινό καλοκαίρι (covid επιτρέποντος) αναμένεται φεστιβαλικά «καυτό».

Να θυμίσουμε πως η περσινή διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε (εξαίρεση οι online προβολές της Αγοράς το καλοκαίρι), με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Τιερί Φρεμό, να ανακοινώνει μόνο τους τίτλους του προγράμματος. Αρκετές από τις ταινίες μετακόμισαν σε άλλα Φεστιβάλ του καλοκαιριού (Βενετία, Σαν Σεμπαστιάν), ενώ τον Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε εκτάκτως ένα τριήμερο προβολών για την απονομή του Χρυσού Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους.

Στόχος των φετινών Καννών είναι να πραγματοποιηθούν σε φυσικούς χώρους, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας απέναντι στην απειλή του Covid-19, γι’ αυτό τον λόγο οι υπεύθυνοι παρουσίασαν ευελιξία στις ημερομηνίες.

Να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή το περιβόητο Palais, ο επίσημος και κύριος χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, στον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες πρεμιέρες, λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο για τον Covid-19.