Νέες προσθήκες Άρι Φόλμαν, Γκασπάρ Νοέ, Μπιλ Μάρεϊ στο πρόγραμμα των θερινών Καννών - νεα || cinemagazine.gr
10:55
11/6

Νέες προσθήκες Άρι Φόλμαν, Γκασπάρ Νοέ, Μπιλ Μάρεϊ στο πρόγραμμα των θερινών Καννών

Αν και το επίσημο πρόγραμμα ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα (και έδωσε αναμενόμενη αίγλη και καλλιτεχνικό στίγμα σε ένα φεστιβάλ που όλοι περιμένουν), οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους. Νέοι Άρι Φόλμαν, Γκασπάρ Νοέ και Μπιλ Μάρεϊ κάνουν απόβαση τελευταίας στιγμής.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Δεκατρία χρόνια μετά το «Βαλς με τον Μπασίρ», που είχε διαγωνιστεί για τον Χρυσό Φοίνικα, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν, πιο επίκαιρος από ποτέ επιστρέφει στις Κάννες για μια Εκτός Διαγωνιστικού προβολή της νέας του ταινίας με τίτλο «Where is Anne Frank?» και είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεστε.

Η ταινία ξεκινά στο μουσείο που αφιερώθηκε σε εκείνη στο Άμστερνταμ σχεδόν 70 χρόνια μετά την έκδοση του θρυλικού πια «Ημερολογίου της Άννας Φρανκ» και αναβιώνει την σχέση με τη φανταστική της φίλη, Κίττι, αποτίοντας φόρο τιμής στους γονείς της που απελάθηκαν για το Άουσβιτς την ίδια μέρα με την Άννα Φρανκ. Ένα πολύ προσωπικό φιλμ για τον Φόλμαν που συνεχίζει να πειραματίζεται (επιτυχώς) με την τεχνική του κινουμένου σχεδίου.

Από την άλλη, το «Vortex» είναι η νέα ταινία του Γκασπάρ Νοέ που έχει για πρωταγωνιστές τον Ντάριο Αρτζέντο(!) και την Φρανουά Λεμπρούν. Ο Γκασπάρ Νοέ είναι γιος του αργεντίνου ζωγράφου Λουίς Φελιπε Νοέ και ολοκλήρωσε την ταινία τελευταία στιγμή γιατί αν και ξεκίνησε πολύ αργά, δουλεύει πολύ γρήγορα. Κάπως έτσι παρουσιάζει συνοπτικά το φετιβάλ τη νέα του ταινία.

Το «Vortex» είναι ένα υβρίδιο ντοκιμαντέρ-μυθοπλασίας και ακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός ζευγαριού που είναι πολύ ερωτευμένο (οι προαναφερθέντες στους ρόλους), μα πάσχουν από άνοια. Με αναφορές στις εμμονές και τον τρόπο που πλησίαζε τις σχέσεις ο Ζαν Εστάς, αλλά και υιοθετώντας τεχνικές giallo, η ταινία θα είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης που έχει να κάνει με τον θάνατο και θα είναι το αντίθετο του «Love», όπως υπόσχεται ο Νοέ.

Διαβάστε εδώ το Επίσημο Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ και ποιές ταινίες θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον Σπάικ Λι

Στο Ένα Κάποιο Βλέμμα, νέα προσθήκη λογίζεται το «Mes Freres et Moi» το ντεμπούτο του Γιόχαν Μάνκα από τη Γαλλία, που βασίζεται σε ένα θεατρικό έργο για ένα αγόρι της εργατικής τάξης που ονειρεύεται να γίνει ο Παβαρότι. Με ιταλικό αέρα και με την αρωγή του Μάρκ Γκρατσιαπλένα (Διευθυντή Φωτογραφίας στο «Μεκτούμπ, Αγάπη μου») αυτή μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς.

Στις μεταμεσονύκτιες και πάντοτε καλοδεχούμενες προβολές έχουμε το «Tralala» των αδερφών Λαριέ.

Οι Αρνό και Ζαν-Μαρί Λαριέ επιστρέφουν δεκαέξι χρόνια μετά το «To Paint or to Make Love» στο διαγωνιστικό, με μια μουσική κωμωδία και την ελπίδα πως ο καθένας μας μπορεί πλέον να είναι αληθινός. Με ένα πολλά υποσχόμενο κάστ που έχει τον Ματιέ Αμαλρίκ, την Μαϊγουέν, τον Ντενί Λαβάν και την Μελανί Τιερί, η ταινία ακολουθεί έναν άστεγο καλλιτέχνη που αναζητά την αληθινή αγάπη.

Εδώ βρίσκει θέση και το «Supremes» της Όντρει Εστρούγκο που αναζητά τις ρίζες της μπάντας ΝΤΜ, μιας χούφτας παιδιών που σώθηκαν από τη μουσική κι έσωσαν άλλους τόσους. Από την χιπ χοπ σκηνή στα τέλη του ’80 μιας Γαλλίας που έμπαινε σε αχαρτογράφητα νερά, η ταινία θα κάνει τις Κάννες να ραπάρουν για τα καλά.

Τέλος, στις Ειδικές Προβολές έχουμε κάτι που θυμίζει Ελλάδα. Το «Bill Murray’s Party: New Worlds, the Cradle of a Civilazation» του Άντριου Μουσκάτο ακολουθεί τη συναυλία που έδωσε ο Μπιλ Μάρεϊ και οι τρεις μουσικοί του στο Ηρώδειο, τις συζητήσεις τους για την τέχνη και την φιλοσοφία, ενώ τους ξαναβρίσκει μετά από μια επώδυνη -μεγάλη- περίοδο καραντίνας.

Επίσης στις Ειδικές Προβολές, το «Mi Lubita, Mon Amour» είναι η πρώτη σκηνοθετική μεγάλου μήκους δουλειά της Νοεμί Μερλάντ, της πρωταγωνίστρια του «Πορτραίτου μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά.

Η Μερλάντ κατάφερε και γύρισε την ταινία μέσα σε 16 μέρες με όσες οικονομίες είχε και με όλο το πάθος της ένα σενάριο του Γκίμι-Νικολάε Κοβακί, του Ρομά συντρόφου της. Θέμα ο έρωτας μιας ηθοποιού με έναν νεαρό τσιγγάνο στην Ρουμανία κατά την διάρκεια ενός μπάτσελορ πάρτυ. Αυτοβιογραφικό ή όχι, το φιλμ περιγράφεται ως μια ιστορία «αγάπης και ελεθερίας». Και θέλουμε πολύ, η αλήθεια είναι, να την δούμε.

Το «Les Heroiques» του Μαξίμ Ρόι είναι η πρώτη δουλειά ενός δημιουργού που ήδη είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά του με το μικρού μήκους «Beautiful Loser». Η νέα ταινία του εμπνέεται από την ζωή του ηθοποιού Φρανουά Κρετόν (που συνυπέγραψε το σενάριο) με βασικό ήρωα έναν άνδρα που έχει βγει από την απεξάρτηση και προσπαθεί να βρει ισορροπίες σε ένα βίαιο και μοναχικό Παρίσι, εκεί όπου η επιβίωσή του βασίζεται στην καλοσύνη των ξένων.

Επίσης, το «Are you Lonesome Tonight» της Γουέ Σιπέι από την Κίνα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μιας ιδιαίτερης φωνής που βρίσκει θέση εδώ, και δανείζεται τον τίτλο της από το μυθικό πια τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ. Πρόκειται όμως για ταινία θρίλερ που «ακουπά» την ενοχή και την τιμωρία, το έγκλημα και την συγχώρεση, ενώ η αισθητική της παραπέμπει ξεκάθαρα στο σινεμά του Γουόνγκ Καρ Γουάι.