Βραβείο για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου στη LA CINEF του Φεστιβάλ Καννών - νεα || cinemagazine.gr
10:18
24/5

Βραβείο για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου στη LA CINEF του Φεστιβάλ Καννών

«Το Χάος που Άφησε Πίσω της», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Κολιούκου, απέσπασε το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα LΑ CINEF του 77ου Φεστιβάλ των Καννών.

Από τον Πάνο Γκένα

Καλά νέα από τις Κάννες!

Το «Χάος που Άφησε πίσω της» του Νίκου Κολιούκου κέρδισε το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας στη La Cinef των Καννών ανάμεσα σε 18 σπουδαστικές ταινίες. Η ταινία επιλέχθηκε μέσα από 2.263 συμμετοχές που είχαν υποβληθεί από ένα σύνολο 555 σχολών κινηματογράφου παγκοσμίως.Αξίζει να σημειώσουμε πως η ταινία ήταν η δεύτερη (μόλις) ελληνική παρουσία στην ιστορία της LA CINEF, 23 χρόνια μετά «Τα Μάτια που Τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα το 2001.

Με ένα τετράγωνο καδρο που συλλαμβάνει ασφυκτικά τη σχέση πατέρας-κόρης και εγκλωβίζει στα όριά του τα μελλοντικά όνειρα και το παρόν μίας τοξικής κατάστασης, το «Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα στο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποσπώντας τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Μαρίνα Σιώτου και στη συνέχεια προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 29ου ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: 

Η Άννα νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της, μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο της. Μια ιστορία για την αγάπη και την εξάρτηση, για όλα αυτά που αγαπάς και για αυτά που θες να αφήσεις πίσω.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Μαρίνα Σιώτου και ο Γιάννης Τσορτέκης, μαζί με τους Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Σκιάδη, Μαρία Φιλίνη, Βασίλη Κανάκη. Το μοντάζ της ταινίας υπογράφει ο Γιώργος Ζαφείρης (Μήλα, Fingernails), την διεύθυνση φωτογραφίας η Αλεξάνδρα Ρίμπα (Η Μητέρα μου είναι Αγία) και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Πελαγία Χατζηνικήτα.

Σχετικά με το θέμα και τις καλλιτεχνικές επιλογές της ταινίας, ο σκηνοθέτης Νίκος Κολιούκος αναφέρει πως: «Με ενδιαφέρουν οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις, η πολυπλοκότητα και η απροσδόκητη δύναμη των συναισθημάτων. Σκοπός μου ήταν να διασφαλίσω πως η σχέση της Άννας με τον πατέρα της, θα ήταν ειλικρινής, ρεαλιστική και σύνθετη. Στην ιστορία αυτή ήθελα να δείξω πως το φως υπάρχει μέσα στο σκοτάδι και πως η αγάπη αναδύεται ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές».

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Νίκος Κολιούκος (γεν. 1996) είναι σκηνοθέτης με βάση την Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Την περίοδο αυτή προετοιμάζει τις επόμενες δύο μικρού μήκους ταινίες του, Το Θηρίο Που Περπατά Σαν Άνθρωπος (Open Borders) και Amnesia (Homemade Films). 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Ηθοποιοί: Μαρίνα Σιώτου, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Σκιάδη, Μαρία
Φιλίνη, Βασίλης Κανάκης, Αιμιλία Τσορτέκη.
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Νίκος Κολιούκος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Ρίμπα
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση / Sound Design: Πελαγία Χατζηνικήτα
Σκηνογραφία: Έλενα Κουτσού
Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Costumer: Νέλλη Γόντικα
Μακιγιάζ: Βούλα Χουρτσίδου
Ηχοληψία: Μαρία Πασβάντη, Αγγελική Σαΐντ
Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης, Tone Studio
Color Correction: Δημήτρης Μανουσιάκης, Frenel Post Lab
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλβα Τσουμάνα
Line Producer: Στέφανος Ευαγγελόπουλος
Παραγωγή: Νίκος Κολιούκος, Αλεξάνδρα Ρίμπα, Πελαγία Χατζηνικήτα

Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του Νίκου Κολιούκου και της πτυχιακής εργασίας της Αλεξάνδρας Ρίμπα στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.