Αγέραστος, «Πολίτης Κέιν» ετών 80 στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας - νεα || cinemagazine.gr
15:46
24/9

Αγέραστος, «Πολίτης Κέιν» ετών 80 στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας

Κολώνα και ραχοκοκαλιά του φετινού αφιερώματος «This is Orson Welles: Η Αποκατάσταση μιας Ιδιοφυΐας», ο «Πολίτης Κέιν» έρχεται για μια μοναδική προβολή με 4Κ αποκατεστημένη κόπια. Την ταινία θα προλογίσει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Ένας μεγιστάνας πεθαίνει εκστομίζοντας μια λέξη που τυλίγει αινιγματικά την θυελλώδη ζωή του. Ένας δημοσιογράφος επιχειρεί μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του εκλιπόντος να ανασυνθέσει μια ζωή και, ίσως, να την εξηγήσει.

Το ντεμπούτο του 25χρονου Γουέλς είναι μια από τις πιο συζητημένες ταινίες του κινηματογράφου. Η δε πατρότητά της, για λόγους που αποτελούν αίτιο ψυχαναλυτικής έρευνας, άλλοτε αμφισβητείται κι άλλοτε υπερτιμάται. Πέρα όμως από την ματαιοδοξία, υπάρχει η ουσία μιας ταινίας που μεμιάς συνόψισε και άλλαξε τον κινηματογράφο. Υπάρχει η συντριπτική διαπίστωση ότι μια ζωή μπορεί να περιγραφεί, αλλά όχι και να διαλευκανθεί. Υπάρχει η λατρευτική πίστη στην κάμερα (άλλωστε μόνο ο θεατής θα μάθει την αλήθεια) και η αυτοβιογραφική τραγωδία ότι, κατά μία έννοια, εδώ άρχισε και εδώ τελείωσε μια de facto μέγιστη καριέρα.

Ο «Πολίτης Κέιν» θα προβληθεί σε απαστράπτουσα 4K αποκατεστημένη κόπια και επετειακή προβολή 80 ετών από την πρεμιέρα της, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Ιντεάλ, ενώ θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Βρείτε περισσότερα για το αφιέρωμα «This is Orson Welles: Η Αποκατάσταση μιας Ιδιοφυϊας», εδώ