ΨευτοJoker: Η ενδιαφέρουσα ιδέα του Γουίλεμ Νταφό για συνέχεια στην ταινία του Τοντ Φίλιπς - νεα || cinemagazine.gr
9:39
19/1

ΨευτοJoker: Η ενδιαφέρουσα ιδέα του Γουίλεμ Νταφό για συνέχεια στην ταινία του Τοντ Φίλιπς

Με τα σχέδια συνέχειας στην τεράστια εμπορική επιτυχία παγωμένα και τον Χοακίν Φίνιξ απασχολημένο, ο Γουίλεμ Νταφό έχει μια πράγματι ενδιαφέρουσα ιδέα «σύμπαντος» της ταινίας του 2019.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αν έπρεπε να φτιάξει κανείς μια λίστα με σύγχρονους ηθοποιούς που διαπρέπουν παράλληλα στο σινεφίλ και το ποπ κύκλωμα, ο Γουίλεμ Νταφό φιγουράρει ασφαλώς πολύ ψηλά. Πέραν του ότι είναι εξόφθαλμα δουλευταράς όντας σε αρκετές ταινίες κάθε χρόνο, δεν ξέρω πόσοι ηθοποιοί μπορούν να κομπάσουν ότι είναι μέσα σε XXX, John Wick, John Carter, Aquaman, Spider-Man και την ίδια στιγμή σε Αγγελόπουλο, Τρίερ, Σνάμπελ, Σρέιντερ, Μπέικερ και δεν συμμαζεύεται.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε κάτι αφύσικο. Μόνο η...κριτική (μιας συγκεκριμένης κοπής, όχι όλη) δεν τα καταλαβαίνει αυτά, κυρίως διότι αδυνατεί να εννοήσει πολύπλευρα τον κινηματογράφο σαν τέχνη και να καταλάβει ότι αυτά που κουβεντιάζονται στα πηγαδάκια της δεν απασχολούν δευτερόλεπτο τους ανθρώπους της σοβαρής δουλειάς.

Τώρα λοιπόν, πίσω στον αγαπητό Νταφό, ο 65χρονος ακάματος ηθοποιός έχει και μια ιδέα-φαντασίωση για σίκουελ του Joker: «Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχε ένας απατεώνας Joker. Κάποιος που τον μιμείται και ξεσηκώνει ότι κάνει. Πιστεύω θα ήταν ενδιαφέρον ειδικά αν έχουμε και τον Χοακίν Φίνιξ ως τον αληθινό Joker».

Και δεν είναι καθόλου κακή αρχική ιδέα, κυρίως γιατί διευρύνει την υπαρξιακή/κοινωνιολογική πλευρά της ιστορίας σαν ένα αυτόνομο σύμπαν που δεν χρειάζεται να προχωρήσει προς την γνώριμη κατεύθυνση του εγκληματία της Γκόθαμ, που αυτομάτως θα τον έθετε αναμενόμενα στο σύμπαν του Μπάτμαν.

Θα ήταν ενδιαφέρον. Για την ώρα ο Φίνιξ μοιάζει να το παγώνει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσα η χαμένη διασημότητα και η πρόκληση (και τα λεφτά) που υπόσχεται ένας Joker μπορεί να σου ζεστάνει. Θυμίζουμε ότι η ενδιαφέρουσα ταινία του 2019 ξεπέρασε το 1 δις δολάρια στο παγκόσμιο box office, και είναι ένα από τα εντυπωσιακά γεγονότα μαζικής κινηματογραφικής απήχησης του 21ου αιώνα. Αυτό λέει αρκετά βέβαια για το έργο, που δεν είναι της στιγμής, αλλά εν προκειμένω είναι πιθανό τα σχόλια του Νταφό να αναθερμάνουν την συζήτηση συνέχειας.